REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Marian Butnaru în război cu Primăria Constanța pentru a scăpa de plata taxelor

Marian Butnaru în război cu Primăria Constanța pentru a scăpa de plata taxelor

Ana Maria LIPAN 1 iunie 2023 | 00:00 2613

Marcon Star SRL, deținută de familia Butnaru, a dat în judecată municipalitatea, pentru anularea deciziei care obligă firma la plata taxei de tramă stradală, ce vizează autovehiculele de transport în comun, pe raza orașului. Societatea afaceristului a argumentat în instanță că suma datorată îi poate afecta grav situația financiară, însă magistrații au respins cererea ca fiind neîntemeiată, întrucât Marcon Star SRL nici măcar nu a prezentat datele financiare, din care să poată reieși “marele” pericol pe care creanțele îl pot prezenta. Afaceristul, cunoscut pentru numeroasele contractele cu statul pe care le-a obținut de-a lungul timpului, nu a renunțat însă, un nou dosar fiind înregistrat pe 30 mai a.c., pe rolul Curții de Apel Constanța.

Marian Butnaru in razboi cu Primaria Constanta pentru a scapa de plata taxelor Marian Butnaru

Firma Marcon Star SRL, deținută de familia afaceristului Marian Butnaru, a chemat în instanță municipalitatea, prin primar, pentru suspendarea deciziei privind stabilirea taxei de tramă stradală, care vizează autovehicule de transport persoane în comun, pe raza municipiului Constanta, și a taxei pentru eliberarea avizului cap de linie. Societatea a argumentat în instanță faptul că suma totala datorată, în valoare de 188.000 lei, a fost emisă pentru o lungă perioadă retroactivă, aferentă perioadei 2017-2019. Potrivit reprezentanților Marcon Star, acest aspect are o "maximă gravitate”, asupra lichidităților societății. 

Marian Butnaru in razboi cu Primaria Constanta pentru a scapa de plata taxelor
Aceștia au menționat și că această taxă de folosire a tramei stradale poate fi considerată nelegală, deoarece transportul județean de persoane este un serviciu public prestat în favoarea călătorilor, iar opririle obligatorii pe raza Municipiului Constanța se stabilesc de către Consiliul Județean prin Caietul de Sarcini al Licenţei de Transport în funcţie de nevoia de mobilitate a cetățenilor.

Marian Butnaru in razboi cu Primaria Constanta pentru a scapa de plata taxelor
Magistrații le-au respins însă cererea de chemare în judecată, pornind de la faptul că firma nu a adus precizări concrete cu privire la veniturile actuale și nici date din raportul dintre venituri și cheltuieli, din care ar putea reieși influența catastrofală, pe care plata acestei taxe o poate produce asupra situației financiare a firmei. Marcon Star SRL nu a renunțat însă și, pe 30 mai a.c., a înregistrat un nou dosar, pe rolul Curții de Apel Constanța. 

Date despre Marcon Star SRL

Serviciile de transport persoane prestate de firma familiei lui Marian Butnaru au fost, de nenumărate ori, aduse în opinia publică, ca fiind jalnice, aspectele fiind semnalate chiar de către călători. În anul 2021, ca urmare a unei verificări în trafic la Movilița, inspectorii I.S.C.T.R. ar fi descoperit că pasagerii erau transportați fără un minim de siguranță, ținuți ca sardinele, motiv pentru care firma Marcon Star ar fi fost amendată cu 9000 de lei de inspectorii I.S.C.T.R.

Marian Butnaru in razboi cu Primaria Constanta pentru a scapa de plata taxelor
De altfel, un călător a declarat pentru Replica, la momentul respectiv, că s-a săturat să facă zilnic naveta în astfel de condiții și trage un semnal de alarmă către autorități. Mai mult, acesta cerea Consiliului Județean să se gândească, de două ori înainte, dacă îi dau licența de transport. Marcon Star este deținută de Hermes SRL și Marigen Prod SRL, ambele controlate de soția și copiii lui Butnaru. Hermes SRL a cumpărat de la George Copos cu două milioane de euro hotelul Astoria, din Eforie Nord.

Patron din salariul de la stat

Marian Butnaru este șeful Agenției Teritorială a Autorității Rutiere Române Constanța. Potrivit declaraţiei sale de avere, Butnaru deține patru terenuri, patru case şi un spaţiu comercial. Nu are maşini, bijuterii, conturi sau datorii la bănci, singurul său venit reprezentându-l leafa de la ARR. De la ARR, câștigă 62.099 lei, anual. Are afaceri în turism, agrement, alimentație publică, transporturi şi imobiliare, fiind cel mai bogat locuitor al oraşului Medgidia. De asemenea, prin Herli Soft SRL, Butnaru este și proprietarul Autogării Sud Constanța. Butnaru, prin soția sa Odete, asigură și mâncarea la Spitalul din Medgidia. Tot soția sa controlează și firma Hermes STL.

Familia lui Butnaru deține Autogara Sud

Autogara este deținută de firma Herli Sof, ce are ca acționari: Marcon Star SRL, cu 50% din acțiuni, și Anagnoste Diana Florentina, Motoc Sofia Maria, Motoc Marius Cosmin, fiecare cu câte 17% din acțiuni. Diana Anagnoste este și administrator.  La rândul ei, Marcon Star SRL e controlată de Hermes SRL, cu 95%  și Marigen Prod SRL cu 5%. Firma Hermes SRL e deținută, în proporție de 100% de Marigen Prod SRL, unde acționar majoritar, cu 91% din acțiuni, e soția lui Butnaru Marian, șeful ARR. Copiii acestora, Butnaru Bianca Elena și Butnaru Dragoș Marian, dețin fiecare câte 5% din acțiuni. În anul 2021, firma Herli Soft a raportat o cifră de afaceri în valoare de 638.372 de lei, profit de 50.689 de lei și datorii ce se ridică la suma de 681.170 de lei. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum adica mai acesta caci om de afaceri nu te pot numi;tu daca nu ti-ai platit datoria la primarie timp de ani de zile socotesti ca nu mai esti dator si dai primaria in judecata pentru ca ea,primaria vrea sa isi recupereze bani rezroactiv !!!!?,pai nu ai dreptate mai acesta caci daca nu itzi achitzi datoriile la timp nu doar ca mai tarziu tot vei plati datoria ci o vei plati reactualizata cu inflatia plus amenda,nu stiu cum este la Constantza dar aici unde sunt eu asha se face.
4
1
Autogara este o infectie, o buba plina de puroi in centrul orasului! Cum te poti numi ”om de afaceri” si sa gestionezi o asemenea ruina?! Rusine tuturor celor care pot face ceve sa se schimbe ceva-orice-acolo!
13
1
Nu se mai satura comunistu asta infect!!! A furat toata viata …. Nimeni nu are cum sa nu i plateasca vreo factura la Autogara sau la vreuna din afacerile Conduse de el… el in schimb, mizeria, vrea sa nu si plateasca darile …
16
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108