REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Marian Oprişan: "După părerea mea, vor fi mai multe reşedinţe de regiune"

Marian Oprişan: "După părerea mea, vor fi mai multe reşedinţe de regiune"

Replica API 23 aprilie 2013 | 00:00 134

Provocat să spună dacă Focşaniul va fi "capitala" Regiunii Sud-Est,

Provocat să spună dacă Focşaniul va fi "capitala" Regiunii Sud-Est,

Constanţa a primit o palmă, sâmbătă, la Congresul PSD. Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, a câştigat funcţia de vicepreşedinte PSD pentru Regiunea Sud-Est, el obţinând 295 de voturi, faţă de contracandidatul Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, care a strâns de la colegi 219 voturi. Evident, victoria lui Oprişan a condus la ideea că regionalizarea va aduce, pe zona de sud-est, un viitor guvernator din Vrancea şi o viitoare capitală de regiune la... Focşani!

Întrebat dacă Focşani va fi capitala regiunii de Sud-Est, Marian Oprişan a răspuns pentru "Replica": "Vă rog să nu introduceţi această temă în discuţie, pentru că această temă până la modificarea Constituţiei nu poate exista, şi nu putem vorbi de capitală, pentru că este o noţiune care include statalitatea, putem să vorbim de reşedinţă. Nu putem vorbi acum nici de reşedinţă la Focşani, nici la Brăila, nici la Constanţa, până când nu se va modifica Constituţia". Marian Oprişan a mai precizat că termenul de capitală este folosit în cadrul statului, iar pentru regionalizare este folosit termenul de reşedinţă. De asemenea, acesta a mai precizat că vor fi mai multe tipuri de reşedinţe, economică, administrativă, instituţii care se vor descentraliza de la Guvernul României. "Capitala este o noţiune care include statalitatea, aici este vorba de reşedinţă, dar după părerea mea vor fi mai multe reşedinţe. Va fi o reşedinţă economică, va fi o reşedinţă administrativă, mai multe instituţii care se descentralizează de la Guvern, în funcţie de pondere, cum vor avea sediul în comunităţile judeţene, acolo unde se desfăşoară principalele activităţi. Nu trebuie să vină nimeni la Focşani, nici nimeni de la Focşani nu trebuie să meargă la Constanţa, o spun foarte clar. Nu se schimbă nimic la acest capitol", a declarat, pentru "Replica", Marian Oprişan. Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea a mai precizat că de interes regional vor fi toate cele 6 judeţe, şi nu doar unul singur, aşa cum am fi tentaţi să credem la prima vedere. "Regiunile administrative vor căpăta competenţe doar de la Guvernul României, aflate în prezent în competenţa Guvernului României. Mai mult decât atât, se întăresc cu activităţi descentralizate, Consiliile Judeţene şi Consiliile Locale. Ele vor prelua sarcinile descentralizate de la Guvernul României, iar Guvernul, tot ceea ce va da în sarcina regiunilor, va fi de interes regional, care să cuprindă toate cele 6 judeţe, nu numai unul singur", a conchis Oprişan.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218