REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Marian Sărăcilă: Locul lui Micu nu mai este la Primăria Tuzla, ci la puşcărie

Marian Sărăcilă: Locul lui Micu nu mai este la Primăria Tuzla, ci la puşcărie

Replica API 8 februarie 2012 | 00:00 977

Candidat din partea UNPR

Candidat din partea UNPR

Marian Sărăcilă s-a transformat în inamicul numărul 1 al primarului Constantin Micu, pe care-l acuză de abuz în serviciu şi de faptul că percepe sume de bani de la diverşi investitori pentru demararea unor proiecte în Tuzla. Viceprimarul susţine că va candida din partea UNPR, pentru funcţia de primar, la alegerile din acest an, şi crede că va avea şanse destul de mari să-l "doboare" pe Constantin Micu.

Reporter: Domnule viceprimar Marian Sărăcilă, care este situaţia la momentul actual la Primăria Tuzla? Din exterior lucrurile par extrem de tensionate.

Marian Sărăcilă: Lucrurile sunt foarte tensionate, pentru că primarul Constantin Micu nu mă recunoaşte ca viceprimar al comunei Tuzla. Avem mari probleme cu sala de sport pe care primarul a dat-o unor persoane fără contract de închiriere. Se desfăşoară diverse activităţi sportive, se încasează de la fiecare copil 50 lei/lunar, nu se emit chitanţe, nu are nimeni nici un contract cu primăria, e un haos. Primarul a transmis consilierilor locali într-o şedinţă că el este şeful şi el este cel care taie şi spânzură. Deşi i-am explicat că doar acasă la el poate să-şi comande familia şi banii, nu a înţeles că într-o instituţie publică hotărârile se iau în echipă, cu ajutorul consilierilor locali. În acest caz, s-a solicitat Curtea de Conturi care a decis ca un cetăţean din Costineşti, ce folosea sala de sport, să plătească 12.000 lei. Primarul a văzut că lucrurile iau amploare şi m-a acuzat că vreau să pun mâna pe sala de sport. Noi vrem ca profesorii care vor să antreneze copiii în sala de sport să îşi desfăşoare activitatea în baza unui contract încheiat cu Primăria Tuzla. O altă problemă mai gravă o reprezintă şi casa de protocol pentru care primarul ne-a băgat în şedinţă să aprobăm 25.000 lei, pentru respectiva clădire care practic nu există. A amenajat o cameră peste calea ferată şi spune că este casă de protocol. Primarul le-a spus localnicilor că nu vrem să aprobăm bugetul şi că nu poate să lucreze. La parohii s-au aprobat mai mulţi bani, iar la parohia 2 din Tuzla, aflată în construcţie, nu s-au alocat toţi banii, deşi au fost aprobaţi. Banii nu au fost daţi, iar primarul, în 2008, a luat 150 metri cubi de beton de la staţia Agigea Argus, pe care spune că le-a repartizat unor măicuţe din Costineşti, iar cei de la Agigea l-au somat pe preotul din Tuzla să plătească betonul, iar preotul spune că nu a primit aşa ceva şi a fost acţionat în instanţă. Tot dosarul acesta se îndreaptă către primarul Micu. Primarul spune că nu are nici o treabă cu problema asta şi cred că este bolnav.

Rep.: Aţi enumerat diverse acţiuni ale primarului din Tuzla care din punctul dumneavoastră de vedere sunt ilegale. Ca viceprimar, aţi sesizat instituţiile abilitate pentru toate neregulile pe care le-aţi constatat la primărie?

M.S.: Am făcut sesizare şi la Parchet şi la prefectul Claudiu Iorga Palaz. S-a demarat o anchetă foarte amplă, pentru că acest primar a mers la staţia peco din Tuzla şi a rugat persoanul de acolo să-i retragă banii de pe cardul de alimentare cu motorină a maşinilor primăriei pe motiv că are nevoie de resurse financiare. Apoi a montat o conductă de apă, pe o lungime de 1300 mp, pe teritoriul comunei Costineşti, unde primarul Traian Cristea i-a spus că nu are voie să desfăşoare lucrări, pentru a-l ajuta pe un arab care vroia să construiască mai multe vile în zonă, pentru a le scoate la vânzare. Acestui arab, într-o şedinţă de Consiliu Local din 2008, i s-a aprobat PUZ-ul cu condiţia să-şi facă singur infrastructura. Deşi a fost de acord, primarul nu a ţinut cont de HCL 50, s-a folosit de PUG-ul comunei şi a extins lucrările cu utilajele instituţiei noastre în comuna Costineşti. Într-o altă şedinţă s-a aprobat o lucrare de extindere de conducte de apă, primarul a profitat de ocazie că s-au aprobat bani şi a comandat conductă pe care a montat-o pe terenul din Costineşti, conductă care la ora actuală nu este racordată la apă, pentru că primarul de acolo s-a opus. Şi în acest caz am sesizat Parchetul, am avut proces pe 19 ianuarie a.c. Vorbim de un dosar de fraudă, în care Consiliul Local s-a constituit parte civilă. În acest caz, cei de la Inspectoratul Judeţean în Construcţii i-au aplicat primarului Micu o amendă de 500 milioane lei vechi, iar de la ANAF a mai primit o amendă de 10 milioane. O altă ispravă a primarului ar fi şi cea din 2010 când a achiziţionat două cisterne cu motorină, a alimentat rezervoarele de la şcoli şi grădiniţe, iar restul de combustibil l-a repartizat firmei Mega Prisma din Tuzla, unde zice că a lăsat-o în custodie. Firma, având şase camioane, a cărat piatră la Tuzla de la Şipote, fără licitaţie, şi apoi i-a cerut primarului bani, însă Micu i-a dat motorină, pe care ulterior a descărcat-o pe şcoli. În acest caz, am solicitat expertiză pe centralele termice de la şcoali şi i-am făcut plângere la Parchet. Primarul s-a mai ales şi cu o plângere penală, pentru că nu vroia să plătească indemnizaţia la 5 consilieri locali, menţionând că au plecat din partid şi că şi-ar fi pierdut calitatea aceasta. Numai că, respectivilor consilieri, nu le-a fost retras sprijinul politic şi hotărăre de Consiliu Local în cazul lor nu a fost dată. În convocator sunt trecuţi toţi cei 15 consilieri care aprobă hotărârile de Consiliu Local şi cu toate acestea primarul refuză să plătească indemnizarea.

Rep.: V-aţi transformat în inamicul numărul 1 al primarului Constantin Micu, intenţionaţi să candidaţi la viitoarele alegeri pentru Primăria Tuzla?

M.S.: Voi fi candidatul UNPR pentru Primăria Tuzla. Şansele, destul de mari, vor fi ale mele şi nu ale primarului Micu, pentru că în afară de escrocherii nu a reuşit să facă altceva în Tuzla. Primarul Micu se laudă cu lucrările şi proiectele demarate de mine şi de la fostul primar Avram Ghebenei. Vreau să-i amintesc lui Micu că împreună cu fostul primar am demarat un proiect de 15,5 kilometri de şosele asfaltate, iar el nu a fost înstare să le întreţină. Nici proiectul privind Căminul Cultural, lăsat de noi, nu a fost continuat de primar. La final de mandat, Micu nu are proiecte car ar putea fi continuate de viitorul primar. A spus că face ANL-uri, sat pescăresc, loc special pentru grătare şi nu a făcut nimic pentru că a cerut şpăgi mari şi investitorii au fugit. Nu se poate aşa ceva. Locul lui Micu nu mai este la Primăria Tuzla, ci la puşcărie. Nu ştiu dacă va mai putea candida, pentru că are un dosar penal destul de greu şi ar trebui să se sesizeze toate forurile superioare şi să-i interzică să mai facă acest lucru, nu din cauză că mi-ar fi frică de el, ci pentru toate ilegalităţile pe care le-a făcut şi continuă să le facă. Face abuzuri în serviciu extraordinari de mari. Nu ţine cont de lege, pentru el aşa ceva nu s-a inventat.

Rep: L-aţi acuzat pe primarul Constantin Micu că percepe investitorilor anumite sume de bani pentru demararea unor proiecte în Tuzla. Aţi fost acţionat în instanţă de către primar pentru aceste acuzaţii?

M.S.: Niciodată. Îl rog să mă acţioneze în instanţă. De când a venit la primărie a încercat să-mi caute nod în papură, dar nu a găsit ceva nelegal în activitatea pe care am desfăşurat-o şi pe care o desfăşor. Nu are argumente şi nici documente să facă acest lucru. Nu am fost primar să pot să contractez lucrări şi să cer oamenilor şpagă. Am ajutat multă lume şi nu am perceput nimic.

Rep: Ce sume de bani percepe primarul Constantin Micu investorilor care vor să demareze proiecte în Tuzla?

M.S.: 10 sau 15% din valoarea proiectelor. Să vă dau un singur exemplu. În 2007, împreună cu primarul Ghebenei, am iniţiat un proiect de extindere de canalizare de 8,5 kilometri şi extindere apă de 2,8 kilometri. După ce lucrarea a fost contestată, am reuşit, în 2008, să tragem câteva conducte pe străzile Recoltei şi Aviatorilor, iar în noiembrie 2008, când deja primar era Micu, lucrarea trebuia să fie gata, şi el a predat lucrarea abia în decembrie 2010. Primarul Micu a prelungit contractul şi a schimbat traseul lucrării pe strada pe care locuieşte. A încasat 10.000 de euro pentru prelungirea contractului, bani pe care i-a dus acasă. A făcut excursii în străinătate mai multe ca preşedintele Traian Băsescu. Primarul Micu s-a plimbat în Canada, Rusia, Franţa, pe peste tot. Vom reveni.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614