REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Marian Sava se pregăteşte să candideze la primărie: Sunt multe probleme la Cernavodă - lipsa locurilor de muncă, preţuri mari la utilităţi...

Marian Sava se pregăteşte să candideze la primărie: Sunt multe probleme la Cernavodă - lipsa locurilor de muncă, preţuri mari la utilităţi...

Replica API 24 octombrie 2015 | 00:24 332

Marian Sava

Consilierul local Marian Sava recunoaşte, fără ocolişuri, că intenţia sa este să candideze la Primăria Cernavodă, dar nu de dragul de a se „cocoţa” pe scaunul de primar, ci pentru că vrea să schimbe ceva în oraş. „Administraţia publică locală nu trebuie să fie un bau-bau. Oamenii trebuie să îşi recapete încrederea, să respecte şi să fie respectaţi. Cernavodă are o poziţionare extraordinară şi este păcat că administraţia locală nu face mai nimic să pună în valoare oraşul, să îl dezvolte.

Constat cu dezamăgire că bugetul local nu este folosit nici cu transparenţă, dar nici în direcţia respectării priorităţilor pe care chiar cetăţenii ni le indică. Să nu uităm că primarul şi tot ce înseamnă administraţie publică locală se află în slujba cetăţeanului”, a declarat Marian Sava, înainte de un interviu în care a vorbit despre problemele oraşului – lipsa locurilor de muncă, preţul mare la utilităţi, străzi care după un an de la asfaltare arată jalnic şi nimeni nu este tras la răspundere, dar nu numai.

Reporter: Domnule Sava, sunteţi consilier local, prin urmare ştiţi ce se petrece în Cernavodă. Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, principalele probleme ale oraşului?

Marian Sava: Sunt foarte multe… Aş reclama starea jalnică a oraşului la modul general. Lipsa locurilor de muncă este o problemă. Administraţia locală nu face nimic pentru a atrage investitori care să creeze noi locuri de muncă, nu a venit în întâmpinarea lor, nu le-a creat facilităţi... Şi nu mă refer la investitori care să vină să preia o afacere care merge prost şi o aduc pe linia de plutire; mă refer la investitori mari. Spre exemplu, la un moment dat eu umblam cu săculeţi de pământ la mine, să conving oameni de afaceri că avem solul perfect pentru o fabrică producătoare de materie pentru gresie, faianţă... Altă problemă, pe care cetăţenii o reclamă frecvent, este legată de utilităţi. Şi actuala şi fosta administraţie locală au predat către alţi operatori utilităţile – mă refer la apă, la salubrizare. Iar operatorii în cauză au crescut preţurile, ca să scoată profit. Dar, pe lângă acest aspect, al preţurilor, îngrijorător este că se tot schimbă regulamentul de funcţionare al acestor operatori, în relaţia directă cu noi. Oricum, nu prea mai avem comunicare directă cu ei, pentru că ne trimit la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară... Revenind la regulament, vreau să vă explic cum stau lucrurile: spre exemplu, dacă operatorul de apă şi canal intervine pe o stradă şi ea se supă, atunci operatorul are datoria să readucă strada la starea iniţială – aşa este acum forma regulamentului; în forma care se doreşte a fi schimbat acest regulament, se spune că dacă strada este afectată, atunci administraţia locală este răspunzătoare să se ocupe... Avem şi un caz concret, o stradă care s-a surpat în Cernavodă şi sunt şi case afectate. Dacă acum, când e datoria operatorului de apă, nu s-a intervenit şi nu se dă curs sesizărilor cetăţenilor, ce credeţi că se va întâmpla când va intra în vigoare viitorul regulament, care exonerează de responsabilitate societatea în cauză? Va plăti primăria, de la bugetul local, care înseamnă de fapt banii cetăţenilor!

Rep.: Aveţi discurs de candidat. De ce vreţi să candidaţi la primărie, domnule Sava?

M.S.: Păi, o parte din motive vi le-am spus mai devreme. Vreau ca lucrurile care nu funcţionează să se schimbe. Eu îmi iubesc oraşul şi vreau să schimb ceva, să vin cu soluţii. Nu vreau să avem o primărie care nu funcţionează, care e ca un bau-bau şi pentru angajaţi, că se urmăresc unii pe alţii, se monitorizează şi nu mai sunt eficienţi; vreau o administraţie locală în slujba cetăţeanului. Nu mai vreau ca oamenii să vină la primărie, cu solicitări pertinente, ca de exemplu înfiinţarea unui parc de joacă pentru copii, şi să li se spună că nu sunt bani. Nu mai vreau ca lucrările care se fac în oraş să fie de slabă calitate. Spunea primarul că avem străzi ca în Germania. Sunt străzile asfaltate acum un an şi care deja sunt jalnice. Vorbim despre nişte bani care s-au cheltuit, dar care acum sesizăm că nu se justifică. Nu putem să ne împrumutăm, să avem de plătit din 2016 încolo nu ştiu câţi bani pentru nişte străzi care s-au stricat deja.

Rep.: Nu există pentru acele străzi o garanţie? Constructorul nu poate fi tras la răspundere?

M.S.: Aceste lucruri nu le pot verifica, deşi sunt consilier. Dacă îl întreb pe domnul primar, se supără, spune că nu sunt eu în măsură să îl verific...

Alexandra ANTON

Mai multe declaraţii aici:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367