REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Marian Surdu, supărat de Apele Române: “Nu poţi să amesteci copiii cu beach-barul”

Marian Surdu, supărat de Apele Române: “Nu poţi să amesteci copiii cu beach-barul”

Replica API 18 iunie 2015 | 23:53 479

Tabăra Delfin din Năvodari, vizitată de subprefect şi reprezentanţi ai deconcentratelor

Tabăra Delfin din Năvodari, vizitată de subprefect şi reprezentanţi ai deconcentratelor

Marian Surdu şi Levent Mustafa Accoium

Subprefectul Levent Mustafa Accoium şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate din Constanţa au efectuat, marţi, 17 iunie, o vizită inopinată la Tabăra “Delfin” din Năvodari. Marian Surdu, directorul economic al unităţii de cazare şi consilier local în Năvodari, iniţial s-a arătat “deranjat” de prezenţa oamenilor legii. “Faceţi spectacol cu televiziuni?”, i-a reproşat Surdu reprezentantului Guvernului în teritoriu, la vederea presei. “Mă nemulţumeşte că avem o spărtură şi nu ştiu cum să o rezolvăm. Trebuia să fim anunţaţi. Colega mea s-a speriat şi tremura toată”, a declarat directorul economic. După ce subprefectul i-a explicat că acţiunea de verificare se desfăşoară pe mai multe etape, prima fază fiind axată pe consiliere, prevenţie şi îndrumare, Surdu s-a calmat. “Nu am venit să vă sancţionăm, să vă certăm, din contră. Am venit să vă întrebăm cu ce probleme vă confruntaţi, dacă putem veni în sprijinul dumneavoastră. Am venit să discutăm cu dumneavoastră, să prevenim, să vă consiliem, astfel încât activitatea dumneavoastră să se desfăşoare în condiţii optime în perioada următoare”, i-a spus subprefectul. Schimbul de replici s-a încheiat cu strângeri de mână.

Menţionăm că Tabăra “Delfin” din Năvodari încă nu a fost deschisă, Surdu explicând că abia pe 21 iunie va sosi prima serie de copii. Până atunci, reprezentantul Guvernului în teritoriu a dorit să vadă dacă unitatea de cazare este pregătită să-şi deschidă porţile pentru turişti. A urmat un tur de forţă în cele şase săli din restaurantul “Delfin”, directorul economic prezentându-i subrefectului tot ce are în subordine. Toţi angajaţii munceau de zor. “Se spală, se face curăţenie generală. Am zugrăvit. Sunt şase săli de mese personalizate. Capacitatea unei săli de mese este de 120 de locuri. Am angajat un medic care supraveghează tot circuitul alimentelor, tot fluxul, până la servirea mesei. Prima serie de copii este programată pe 21 iunie. Pe 22 iunie are loc concursul “Alege! Este dreptul tău”, demarat de Protecţia Consumatorului. Copiii vin din toată ţara. Va fi prezent şi preşedintele ANPC. Vom avea copii până la 1 septembrie”, a declarat reprezentantul structurii de cazare. Angajaţii au fost examinaţi din punct de vedere medical. “Chiar ieri (marţi –n.r.) au dat examen. Au făcut un curs de igienă. Suntem pregătiţi pentru un nou val de turişti”, a explicat Surdu. Subprefectul a rămas surprins plăcut de ce a văzut în unitatea de alimentaţie publică: “Condiţiile sunt foarte bune. Există un circuit de distribuire a alimentelor către copii, un circuit de evacuare şi stocare a resturilor menajare. Personalul dispune de condiţii pentru a se pregăti înainte de a intra în sala de producţie”. În timpul vizitei, reprezentantul Guvernului în teritoriu a recunoscut că o mare parte din copilărie şi-a petrecut-o în Tabăra Năvodari: “Când eram mic, veneam aici. Veneam cu şcoala”.

Mii de copii, aşteptaţi în “oraşul unde soarele sărută marea”

Trei mii de copii sunt aşteptaţi pe litoral în sezonul estival 2015. “Diagrama este în continuă mişcare. Noi ne bazăm pe 3.000 de copii. Nici capacitatea nu ne permite un număr mai mare. Avem o capacitate de 500 de locuri pe serie. Cu un grad de ocupare de 65-75 la sută, noi zicem că e bine”, au declarat oficialii Taberei “Delfin”. Copiii vin în tabere însoţiţi de profesori. Camerele sunt prevăzute cu 5-7 paturi şi un spaţiu amenjat pentru supraveghetor, baia fiind la comun. Unitatea de cazare necesită investiţii capitale. “Condiţiile sunt bune, mobilierul este puţin uzat, dar în viitor se impun nişte schimbări”, a declarat subprefectul. Clădirile nu au mai fost reabilitate din vremea răposatului preşedinte al României, Nicolae Ceauşescu. Mobilierul are peste 30 de ani. “Am rămas pe structura veche. Avem în vedere recompartimentarea camerelor. Există un proiect, dar trebuie pus în aplicare, ne lipseşte finanţarea. Noi am vrea să facem camere de 2-3 locuri, iar profesorul însoţitor să fie separat. Cu costuri mici, noi ne străduim să îmbunătăţim lucrurile. Intenţionăm să schimbăm tâmplăria”, a explicat Surdu.

50 de milioane de euro = reabilitarea şi dotarea clădirilor

Nu toate clădirile din tabără sunt funcţionale, directorul economic a precizat că aproximativ 10 sunt în conservare. De ce? Lipsesc banii necesari pentru investiţii, dar şi investitorii. Cu 50 de milioane de euro, Tabăra Delfin va putea respecta standardele internaţionale. Spaţiile de cazare din Tabăra Albatros sunt în conservare. “Dacă dumnevoastră aduceţi 50 de milioane de euro, anul viitor veniţi în paradis. Acum nu sunt fonduri. În 2007 ne-am confruntat cu un incident neplăcut. Cineva a vrut să pună mâna pe această tabără şi atunci ne-au închis două sptămâni şi ne-au autorizat numai câteva sute de locuri. În 2007 existau 4.800 de locuri de cazare autorizate. Înainte de 1989, capacitatea taberei era de 14.000 de copii pe serie. Atâţia am prins eu. Sunt aici de 30 de ani. Se investeşte în mod constant. Cantina a fost refăcută în totalitate. Nouă clădiri sunt în conservare. Asigurăm pază, sunt profesori supraveghetori, cabinet medical, punct pentru salvamari, asistenţă medicală permanentă. În momentul când ajung în tabără, copiii sunt supuşi unui control epidemiologic”, a spus Surdu.

“O să veniţi vara asta în tabără să vedeţi beach-baruri pline cu copii. O să le fac reclamaţii la toate organale abilitate, să-i controleze pe aceşti oameni”

Directorul economic s-a plâns subrefectului că Apele Române a închiriat plaja din zona taberei unor afacerişti, iar copiii nu mai au unde să-şi desfăşoare activităţile. “Noi am avut discuţii cu Apele Române, dar s-au făcut că plouă. Nu trebuia să închirieze nici un sector de plajă pentru beach-baruri. Nu poţi să amesteci copiii cu beach-barul. Noi avem profesor coordonator, profesor de sport, care pe timpul sejurului organizează diferite concursuri pe plajă. Ne-au furat porţile de fotbal şi cele de baschet. Absolut tot. Nu mai există nimic. O să veniţi vara asta în tabără să vedeţi beach-baruri pline cu copii. O să le fac reclamaţii la toate organale abilitate, să-i controleze pe aceşti oameni. Au concesionat, pentru că sunt inconştienţi. Nu au utilităţi (agenţii economici –n.r.). Apele Române, când concesionează, trebuie să le dea şi utilităţi. Or, ei vin la noi. Sunt foarte supărat pe Apele Române”, a explicat Surdu. El spune că nu a găsit înţelegere la reprezentanţii Ministerului Mediului, cei care gestionează sectoarele de plajă. “Cu cine să discutăm? Cu morţii? Nu avem cu cine discuta. Sunt inconştienţi. Numai pe perimetrul unde sunt copii să nu existe beach-baruri, restul plajei o poate închiria. Tabăra are o suprafaţă de 21 de hectare”, a mai declarat directorul economic.

Reprezentanţii deconcentratelor au venit în primă fază în “vizită”, ulterior vor pune “pliciul” în funcţiune

Inspectorii şi-au propus să colinde tot litoralul românesc în trei zile. “Suntem constituiţi în două comisii: una pentru verificarea taberelor şcolare şi una pentru unităţile de agrement. Activitatea de verificare a celor două categorii se desfăşoară în trei etape: prima etapă presupune activitate de prevenţie, consiliere, de îndrumare a agenţilor economici, urmând ca în următoarele două etape să trecem la verificarea efectivă a locaţiilor. În cazul în care se constată deficienţe şi nereguli, agenţii economici vor fi sancţionaţi până la remedierea deficienţelor constatate. Această măsură a fost luată pentru a veni în sprijinul celor care doresc să îşi petreacă concediile şi vacanţele pe litoralul românesc, pentru a conferi acestora o siguranţă, o stare de confort şi pentru a atrage câţi mai mulţi turişti aici. Am rămas plăcut surprins de ce am văzut în Tabăra Delfin, începând de la spaţiul de alimentaţie publică şi până la spaţiile de cazare, sunt în condiţii optime de desfăşurare a taberei şcolare. Corpurile de cazare pot primi copiii în siguranţă. Din păcate, aşa cum am discutat şi cu domnul director al taberei, lipsa de fonduri a dus la mici deficienţe, dar care vor fi remediate în viitor. Chiar i-am sugerat domnului director să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea corpurilor de cazare, care după spusele dânsului sunt în conservare”, a declarat subrefectul Levent Mustafa Accoium. În atenţia oamenilor legii a fost şi Satul de Vacanţă. Joi, inspectorii vor ajunge în zona Eforie-Constineşti, iar vineri în sudul litoralului, respectiv Neptun-Olimp. “Noi am venit cu gânduri bune, data viitoare vom veni tot cu gânduri bune, dar cu pliciul în mână”, a avertizat subprefectul. Rezultatul acţiunilor de control va ajunge pe masa oficialilor de la Prefectură.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102