rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 14 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Mariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna, Mariana Gâju. De 20 de ani, activează într-un domeniu în acre predomină bărbații, însă asta nu a împiedicat-o să lupte și să răzbească pentru țelul ei: binele cetățeanului din Cumpăna. A știut că va fi greu, însă și-a stabilit niște bariere peste care nici un bărbat nu poate trece. Care este cheia longevității, cât de greu i-a fost să ajungă unde se află astăzi și cum a reușit să câștige simpatia locuitorilor din comună, ne-a povestit Mariana Gâju, în cadrul unui interviu. Și tot în interviu, Gâju a vorbit despre realizările sale, dar a vorbit și despre unul dintre proiectele pe care se chinuie să-l realizeze și de care depinde, în mare parte, de colegul ei liberal, Vergil Chițac.

”În spatele unei femei puternice, stă un bărbat puternic”

”Succesul îl reprezintă comunicarea cu locuitorii comunei Cumpăna, cu funcționarii publici, dar și cu legislativul, consiliul local. Înseamnă seriozitate, înseamnă muncă necontenită, și așa cum am mai spus, înseamnă continuitate. Acestea sunt secretele unui mandat în care poți să capeți încrederea locuitorilor, de acolo pornește totul. Știam cât de greu ne este, e deosebit de greu. Casa este locul unde îți găsești seva și tăria, indiferent de ora la care intri, acolo îți găsești stabilitatea. Degeaba sunt critici, familia este stânca fiecăruia dintre noi, este piatra de încredere din inima noastră. Poți să ai saci cu bani, nu le poți cumpăra. Eu atâta știu. În spatele femeii, stă un bărbat puternic. În primărie sunt și bărbați, dar și femei, mai multe femei, dar eu nu aș putea fără această echipă de oameni. Eu vreau să vă spun că este nevoie de continuitate pentru a putea duce la bun sfârșit proiectele pe care le-ai început. Patru ani nu înseamnă timp mult pentru a putea scrie un proiect, pentru a-l putea susține să devină eligibil, iar apoi să-l implementezi. Abia de atunci încep pașii grei și obstacolele”, a dezvăluit Mariana Gâju.

Gâju s-a născut să facă administrație

”M-am născut și am crescut să fac administrație, îmi place să rămână ceva. Dacă stăteam și mă luam după criticile și toate reproșurile urâte care mi s-au făcut, trebuia să renunț de mult activitatea de administrație publică locală. Atâta vreme cât tu știi că proiectul pe care-l supui aprobării CL, îl supui dezbaterii publice, este un câștig pentru copiii noștri, pentru nepoții noștri, nu am să mă dau înapoi. Trebuie să îți păstrezi demnitatea de om, de femeie, niciodată nu trebuie să uiți să fii corectă cu tine însăți și să pui o barieră. Bariera aceasta nu te face încrezută, înfumurată. Nu, te face să fii om respectat. Cine este om și are înțelepciune, face diferența, cine nu, merge mai departe”, a completat primarul din Cumpăna.

Cine a ajutat-o să fie femeia puternică de astăzi

Din cele 70 UAT-uri din județul Constanța, 11 sunt conduce de femei, iar o mare parte dintre acestea au avut-o ca exemplu pe Mariana Gâju. Dar cine a fost exemplu în viață al primăriței de la Cumpăna? ”Ca fiecare om, avem în fața noastră niște modele, niște exemple. Eu am cunoscut două femei puternice, una se numește Valeria Zamfir, este un avocat reputat al județului Constanța, un om corect, un om care este exemplu pentru mine ca și luptă, ca și muncă pentru dreptate. Iar cea de-a doua, Elena Frâncu. Am cunoscut-o în urmă cu 22 de ani. Este un om care indiferent de culoarea politică pe care au avut-o conducerile instituțiilor județene, a știut să fie un om al administrației sportului pentru întreg județul și să ajute toate comunele să învățăm copiii ce înseamnă sportul ca un mod de viață, în localitățile rurale. Acest om care a fost imparțial politic și a fost absolut lângă tot ce înseamnă activitate sportivă, mi-a demonstrat ce înseamnă să îți dedici viața unui țel”, mărturisește primarul.

CUMPĂNA, magnet pentru cetățeni

Primarul din Cumpăna spune că a reușit, în toți acești ani, să creeze o nouă comună. O comună care este un magnet pentru foarte mulți cetățeni care doresc să se mute aici. De la 9000 de locuitori, cât erau în anul 2000, astăzi, sunt peste 18.000 de locuitori, dintre care 16.000 sunt cu domiciliu stabil în Cumpăna. De-a lungul celor 20 de ani, s-au realizat proiecte atât prin fonduri europene, cât și fonduri guvernamentale, ministeriale, proiecte de infrastructură în toate aceste domenii. Dar sănătatea și educația sunt pe primul loc, nu le poți diferenția. De aceea, administrația locală Cumpăna nu a făcut altceva decât să urmărească tot ce înseamnă fonduri europene, tot ce înseamnă proiecte și să le aducem la nivelul comunității, acolo unde să le și implementăm, a declarat primarul.

Realeasă președinte ACOR

Mai nou, Mariana Gâju a fost realeasă pentru un nou mandat de președinte al Consiliului director al filialei județene Constanța a Asociației Comunelor din România (ACOR). ”Înființarea ACOR s-a întâmplat la Cumpăna. Sediul acestei filiale este la Cumpăna, neavând posibilitatea financiară de a cumpăra un sediu în Constanța. 59 de comune există în județul Constanța. Glasul unei comune este greu de ascultat, dar și de auzit, prin unire se realizează fapte mari. Glasul unei filiale este altul, este puternic, vine prin modificări legislative, prin a rezolva tot ceea ce înseamnă legislație a satului românesc: grănițuirea între localități, restituirea unor terenuri, de la modificări legislative privind cadastrul imobiliar, privind administrarea terenului din domeniul privat și public, acestea sunt doar câteva exemple, toate se preocupă cu problema taxelor și impozitelor plătite de companiile de eoliene acolo unde au fost amplasate. Avem proiecte mari pe care trebuie să le realizăm, pe care le vom accesa de la acest minister al fondurilor europene”.

Gâju comentează scandalul parcărilor din Constanța

Având în vedere experiența acumulată în administrația publică locală, Mariana Gâju a fost întrebată cum comentează situația de la Constanța privind parcărilor. Care ar fi fost soluția lui Gâju? ”Problema parcărilor este gravă și pentru localitățile limitrofe, și noi, la nivelul comunei, avem aceleași probleme. Rezolvarea problemei aș vedea-o prin construcția de parcări, acolo, chiar în centru, așa cum au fost făcute cele de lângă spital. Banii pot fi accesați și de Consiliul Județean. În acest moment, cred eu, cu înțelegerea și îngăduința față de celălalt, este posibil a se rezolva. Nu este posibil să apară parcările peste noapte, dar nu trebuie să mai aștepte să treacă timpul. Regulamentul poate fi îmbunătățit și să fie pe placul locuitorilor municipiului Constanța, dar și a noastră, pentru că și noi venim prin oraș. Nu-mi permit de a da sfaturi altor administrații publice locale când eu încă le am pe ale mele de rezolvat”, spune ea.

Mariana Gâju îi cere lui Chițac să se implice pentru introducerea rutei CT BUS la Cumpăna

Și, pentru că tot am adus vorba de Chițac, Mariana Gâju și-a spus durerea cu privire la un proiect de suflet care ar ușura mult viața cetățenilor. Vorbim despre introducerea unei rute deservite de compania CT BUS, în localitățile limitrofe, inclusiv Cumpăna. Gâju spune că proiectul bate pasul pe loc, iar primarul Chițac nu prea ar fi deschis la discuții. ”Îl rog pe primarul de la Ovidiu, pe doamna Ancuța Belu, de la PNL să meargă la primărie, la Chițac, și să-i explice cât de important este acest proiect pentru noi să-i dăm drumul, nu să-l blocăm, că a venit o nouă administrație și ei nu sunt de acord cu CT BUS. Eu vreau să fie de acord. Nu au spus nici da, nici ba. Locuitorii Cumpenei, scriu de fiecare dată, promisiuni electorale, Mariana a mințit iar, nu există niciun transport. Am vorbit cu domnul Chițac, a spus că a purtat discuție și cu Chelaru de la Năvodari, am mers la președintele CJ, să-l cooptăm în acest proiect, pentru că domnul Lupu reprezintă întreg județul, și să impulsionăm proiectul să meargă mai departe. Autobaza trebuie să fie mărită să susțină și autobuzele pentru aceste 4 localități. Să ne invite dumnealor, noi ne ducem cu toată susținerea noastră pentru a putea merge mai departe cu acest proiect. Altfel, n-o să reușim. E problema cea mai spinoasă. În toată lumea civilizată există acest gen de transport. Mai avem puțin și ne unim cu totul cu Constanța, ați văzut cum se construiește!

”Mă sugrumă nedreptatea că sunt decidenți care nu văd că unei comune în buza municipiului îi sunt necesar aceste investiții. Nu le vreau pentru mine”, mai spune Gâju.

Mai multe detalii despre proiectele Marianei Gâju, dar și despre dezinteresul autorităților pentru malul Canalului Dunăre Marea-Neagră, care se prăbușește mai mult, pe zi ce trece, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL

vineri, 5 martie 20217056
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
mai mult...Interviuri
8 apr 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Trebuie să fim PRECAUȚI, astfel încât deschiderea sezonului ESTIVAL să nu se transforme într-un fiasco. Video

Prefectul județul Constanța, Silviu Coșa, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, acolo unde au fost aduse...1341

27 mar 23:46InterviuriANCA NEDEA PAVEL: Noi, operatorii ECONOMICI, ne simțim AGRESAȚI și HĂITUIȚI! VIDEO3371
12 mar 15:55InterviuriȘEFUL ISU Dobrogea, AMARANDEI: AUTOSPECIALELE de lucru cu apă și spumă au între 20-30 de ani5945
18 mar 00:19InterviuriSabina SPĂTARIU: Pentru mai mulți ELEVI, EDUCAȚIA s-a OPRIT în luna martie. VIDEO!

Asociația Elevilor din Constanța este o organizaţie care are ca scop reprezentarea intereselor comune ale elevilor...2543

16 mar 00:20InterviuriSă-i cunoaștem pe SUBPREFECȚII județului Constanța!4455
9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video1202
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2518

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele2712
19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO3741
6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3716

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival8051
3 mar 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Dacă vom fi ATENȚI, putem sta la o TERASĂ de PAȘTE! Video3460
Vremea
8.9°8.8° - 8.9° miercuri, 14 aprilie 2021
ConstanțaUmiditate: 89%
Vânt: 8.17 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/4912174441127
5/4034383531165
joker642445338
Horoscop
mai mult...SPSportRT
14 apr 00:00SportChampions League: Bayern Munchen și Porto câștigă, dar PSG și Chelsea merg în semifinale

Victoria obținută de Bayern Munchen la Paris (1-0) nu a fost suficientă. PSG a eliminat deținătoarea trofeului și...505

14 apr 00:00SportOFICIAL Dușan Uhrin Jr, noul antrenor al echipei Dinamo

Duşan Uhrin Jr. este noul antrenor al echipei FC Dinamo, începând de marţi seară, în locul lui Gheorghe Mulţescu,...382

14 apr 00:00SportStefanos Tsitsipas, Grigor Dimitrov și Fabio Fognini merg mai departe (Rezultatele zilei)

Grecul Stefanos Tsitsipas, al patrulea favorit, a obținut calificarea în optimile de finală ale turneului de...295

14 apr 00:00SportGigi Mulțescu și-a anunțat demisia de la Dinamo: "Mă opresc aici"

Dinamo a fost învinsă de Astra Giurgiu, scor 1-0, în turul semifinalelor Cupei României, iar la finalul partidei...354

Local
14 apr 21:57LocalBEAT și FĂRĂ permis, a FURAT un Tico și a BUȘIT 3 MAȘINI!

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, la data de 11.04.2021, a formulat...827

14 apr 21:56LocalŢigări de contrabandă, depistate la bordul unei nave în Portul Constanța

Polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit mai multe pachete cu țigarete de contrabandă la...805

14 apr 21:55LocalÎncă un CONTAINER încărcat cu deșeuri, depistat în Portul Constanţa Sud Agigea

772

14 apr 21:55LocalRECIDIVISTĂ, ÎNCARCERATĂ pentru FURT CALIFICAT

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, la data de 12 aprilie a.c., au identificat o femeie, de...918

14 apr 21:55LocalPrins, la VOLAN, BEAT şi fără PERMIS

Mai multe infracțiuni la regimul rutier au fost constatate de polițiștii constănţeni în ultimele 24 de ore....737

14 apr 21:55LocalMINOR, CERCETAT după ce a FURAT DOUĂ TELEVIZOARE

627

Politică
14 apr 23:21PoliticăProfesorii nevaccinați ar putea preda doar online. Explicațiile ministrului Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți la Digi24 că există o „presiune din ce în ce mai mare din...635

14 apr 00:06PoliticăCIRC în PARLAMENT. Dianei Șoșoacă i s-a INTERZIS să intre în SALĂ cu masca transparentă

Senatoarea Diana Șoșoacă s-a certat cu șefa Comisiei Juridice din Senat, Iulia Scânteie. Șoșoacă a venit la...3180

14 apr 00:10PoliticăFlorin Cîțu: Capacitatea de vaccinare anti-COVID a ajuns la 115.000 de persoane pe zi

528

Interviuri
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2518

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2712

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

3741

6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3716

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7057

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

8051

Monden
14 apr 00:00Monden„Dynamite“, piesa grupului de K-pop BTS, a depăşit 1 miliard de vizualizări pe YouTube

''Dynamite'', piesa grupului de K-pop BTS, a depăşit 1 miliard de vizualizări pe YouTube, la câteva luni după ce...299

14 apr 00:00MondenGala Met va avea loc în septembrie 2021 şi mai 2022

Gala Met, unul dintre cele mai importante evenimente mondene ale anului organizate la New York, va avea loc în doi...290

14 apr 00:00MondenOSCAR 2021: Ceremonie cu prezenţa fizică a vedetelor, nu prin Zoom

265

14 apr 00:00MondenAndreea Bălan și George Burcea au îngropat securea războiului: „Nu regret nimic. Nici pe el“

Andreea Bălan (36) a fost invitată să participe la podcast-ul moderat de către Cătălin Măruță. Vedeta a...390

14 apr 00:00MondenMacaulay Culkin și Brenda Song au devenit părinți. Ce nume va purta micuțul

Macaulay Culkin, devenit cunoscut datorită personajului Kevin din pelicula "Singur acasă", și iubita lui au devenit...467

14 apr 00:00MondenArnold Schwarzenegger vrea iar pătrăţele, la 73 de ani!

Gata, s-a terminat cu îndoparea: Arnold Schwarzenegger intră la regim de slăbit! El vrea să redevină un pachet de...367

14 apr 00:00MondenActorul Joseph Siravo, cunoscut pentru rolul din serialul „The Sopranos“, a murit la vârsta de 66 de ani

Actorul Joseph Siravo, cunoscut pentru interpretarea tatălui mafiot al lui Tony Soprano în serialul de succes ''The...324

14 apr 00:00MondenJ-Lo, H.E.R. şi Foo Fighters, prezente la un concert de promovare a campaniei de vaccinare anti-COVID-19

Selena Gomez, Jennifer Lopez, J Balvin sau trupa Foo Fighters se numără printre vedetele care vor participa la "VAX...288

14 apr 00:00MondenDisney+ pregăteşte un serial despre David Beckham ca mentor al unor tineri fotbalişti

251

Mapamond
14 apr 00:00MapamondSUA: Minneapolis sub tensiune în creştere după moartea unui tânăr de culoare ucis de poliţie

Minneapolis a cunoscut marţi a doua seară de demonstraţii, în pofida intrării în vigoare a unei interdicţii de...286

14 apr 00:00MapamondCel puţin 20 de morţi într-un accident de autobuz în Peru

Cel puţin 20 de oameni şi-au pierdut viaţa într-un accident de autobuz în Peru, informează marţi dpa şi Xinhua,...270

14 apr 00:00MapamondCoronavirus: India aprobă vaccinul rusesc Sputnik V

258

14 apr 00:00MapamondOMS cere suspendarea la nivel mondial a vânzării de mamifere sălbatice vii pe pieţele alimentare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut marţi suspendarea la nivel mondial a vânzării de mamifere...285

14 apr 00:00MapamondIsraelul revine, de duminică, la clasele cu efectiv complet de elevi

Cancelaria prim-ministrului Benjamin Netanyahu a anunţat marţi că guvernul a decis redeschiderea pe scară largă a...299

14 apr 16:38MapamondCoronavirus: Aproximativ 7,7 milioane de doze de vaccin, administrate în Polonia

256

Sănătate
14 apr 00:00SănătateBeneficiile usturoiului: te ajută să combați răceala și să crești imunitatea

Tu cât de des mănânci usturoi? Știm că fugi de el din cauza mirosului neplăcut, însă știm la fel de bine și...333

14 apr 00:00SănătateDe ce apare starea de somnolență după masă?

Cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată de ce te ia somnul după masă de seară sau de prânz, oricât ai fi fost...394

14 apr 12:04SănătateEști vegetarian sau vegan? Aceste alimente care conțin fier sunt excelente pentru ține

302

14 apr 00:00SănătateObezitatea și boala Alzheimer: cum sunt conectate?

Un studiu al Departamentului de Neuroștiințe de la Universitatea Sheffield din Regatul Unit a analizat relația dintre...286

14 apr 00:00SănătateCe impact are îngrijorarea excesivă asupra organismului?

Te îngrijorezi des? Poate că, în sinea ta, ai impresia că prin îngrijorare poți preveni ca anumite lucruri...318

14 apr 00:00SănătateTot ce trebuie să știi despre borș, un leac tipic românesc

Ca și conținut, un borș de casă realizat după o rețeta corectă este bogat în vitamine, minerale, carbohidrați,...343

14 apr 00:00SănătateBrânza tofu: contrandicaţii, conținut nutriţional și cum o poți consuma

Tofu este o brânză făcută din laptele obținut din boabe de soia. Bineînțeles, această nu conține gluten și...304

14 apr 00:00SănătateCum recunoști o lampa cu sare de Himalaya contrafăcută

Sarea de Himalaya are o mulțime de beneficii pentru sănătate, de aceea lămpile cu sare de Himalaya sunt la modă...377

14 apr 00:00Sănătate8 moduri prin care poți reduce stresul din viața ta

307

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT