REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Mariana Gâju: „Să mă întâlnesc cu oamenii, o fac, să vorbesc cu ei, dar dacă nu fac investiţii, nu am fost primar”

Mariana Gâju: „Să mă întâlnesc cu oamenii, o fac, să vorbesc cu ei, dar dacă nu fac investiţii, nu am fost primar”

Replica API 22 februarie 2017 | 00:00 287

Primarul comunei Cumpăna, mesaj pentru guvernanţi

Primarul comunei Cumpăna, mesaj pentru guvernanţi

Mariana Gâju

Liderii celor două camere parlamentare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, alături de premierul României, Sorin Grindeanu, dar şi primvice-premierul Sevil Shhaideh, s-au întâlnit cu primarii comunelor într-o şedinţă în care cei din urmă au prezentat cele mai importante probleme cu care se confruntă în comunitate şi au înaintat o notă către liderii guvernamentali. Ei speră ca problemele lor să fie rezolvate în timp util pentru a-şi putea implementa proiectele pe fonduri europene sau fonduri guvernamentale.

Primarul comunei Cumpăna a prezentat discuţia pe care au purtat-o liderii celor două camere din Parlament alături de cei 500 de primari prezenţi la întrunire. „La Parlament, eu mi-aş fi dorit să aibă posibilitatea ca preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor să stea mai mult ca să poată să asculte mai multe puncte de vedere ale colegilor primari. Sunt atâtea probleme. Singura intervenţie ca şi reprezentant al celor 500 de primari prezenţi la Parlament din 2863.

Cea mai importantă problemă care este, aşa cum m-am consultat cu cei 18 colegi primari e comune din judeţul Constanţa, necesitatea urgentării a deblocării axelor de programe cu finanţare fonduri europene pentru că altfel noi, comunele, 70% din investiţii le realizăm numai cu banii aceştia. Eu, ca primar, stau degeaba în Primărie, dacă nu am proiecte pe care să le implementez, dacă nu am fonduri care să susţină aceste proiecte. Să mă întâlnesc cu oamenii, o fac, să vorbesc cu ei, dar dacă nu fac investiţii, nu am fost primar. Eu aşa gândesc. Eu nu am altă poziţie”, a punctat Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.

Mai multe legi au fost luate în discuţii, mai ales punându-se accent pe modificări salariale şi legislative privind principalele legi care nu au efectul dorit. „În afara de aceasta, şi proiectele guvernamentale, cu finanţare guvernamentală pentru că Programul Naţional de Dezvoltare Rurală este foarte bun, dar trebuie urmărit şi să aibă coerenţă. A treia problemă, dar cu ramificaţii multiple, este modificarea legislativă. Şi când spun modificare legislativă, mă refer la modificarea Legii numărul 1 a Educaţiei, unde să spună uite resursă financiară, tu, administraţie publică locală, ca să poţi să plăteşti salarizarea şoferului de pe microbuz, întreţinerea microbuzului şcolar, salarizarea personalului auxiliar din Educaţie, să poţi să plăteşti bursele şcolare, să poţi să plăteşti abonamentele profesorilor.

Că aşa spune leguitorul, la limita posibilităţii financiare. Profesorii vin şi îţi sar în cap că îţi educă copiii şi aşa este. Şi trebuie să le asiguri abonamentul. Dacă tu, buget de stat, nu le repartizezi, din ce? S-a discutat mai departe pe Legea 273 a finanţelor publice, pe legea auditului public, am cerut pe legea auditului financiar, am cerut modificarea legislativă pe legea 213 a proprietăţii private, a domeniului public, am cerut modificări pe legea minelor, modificări privind şi legea de asigurare. Eu mă confrut de aşa ceva.

Toate acestea sunt concentrate într-o notă de probleme şi a fost înaintată de către Asociaţia Comunelor din România către Premier, către primvice-premier, Sevil Shhaideh. Şi nu în ultimul rând, legea salarizării celor din administraţia publică, cum le-a luminat Dumnezeu mintea să le mărească cu 20% salariile funcţionarilor publice, este un pas pentru că noi primarii nu lucrăm singuri, ci avem funcţionarii lângă noi. Dacă aceştia nu sunt bine plătiţi, nu sunt bine pregătiţi profesional, cu cine să ducem la bun sfârşit totul? Salarizarea trebuie să fie la nivelul celor din Sănătate, Educaţie sau Poliţie”, a adăugat primarul din Cumpăna.

O problemă dezbătută intens a fost și cea privind salarizarea primarilor și viceprimarilor care ar trebui să primească sporuri și vechime pentru activitatea pe care o au în cadrul unității administrativ teritoriale. „Am trecut la legea salarizării unitare, 284/2010, să vedem când, cum se aplică. Și ținând cont de decizia 16/2016 a Înaltei Curți de Casație și Justiție la solicitarea Curții de Apel Constanța, când a precizat că raportul primarului, viceprimarului cu unitatea administrativ teritorială se aliniază conform Codului Muncii.

Dacă nu există o lege specială, am cerut modificarea Legii 215/2001 a administrației publice locale, unde, și primarul, și viceprimarul, să poată fie benefiari de vechime și absolut toate sporurile care derivă din contractul de muncă care există cu unitatea administrativ teritorială pentru faptul că astfel ajungem să nu avem nu că salarii nesimțite, ci decente. Asta cerem. Cum de altfel am cerut și pensii decente”, a încheiat Mariana Gâju.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mariana ,,Cur-de-Fier''- agitatoarea de partid , hartia igienica pentru Nicusor si Mazare ...
2
1
Taceti ma din gura ca daca va prinde noaptea singuri prin comuna va mananca. Barbatul ei e dat disparut de cateva zile. Atentie vamesi si politisti si alti oameni cinstiti care aveti vile pe acolo facute din salariu lunar castigat prin munca cu sudoare pe frunte!?.
6
2
initiativa romaniei ce cauta la miting ne organizat in piete tu si cu Firea sunteti de nimic ca nu luati masuri la partid voi sunteti numai sa faceti poze
3
1
Mai ,,cetatean'' , femeia asta este dedicate pe bune comunitatii si chiar face lucruri pe care multi nu ar fi in stare la nivel de o comuna .Papagalule,tu crezi ca ma-ta si fiul ei arata mai bine in ochii lumii? Estetica devine relativa cand vorbim de calitati umane,adica de chestii pe care se pare ca nu le intelegi.
5
12
Dar fata ta cum o fi ?Oare sotia ta care merge seara la vecinul Marin cu care il are pe ala min ce zice de tine?Hai ma nu temai ascunde stim ca esti ultimul ratat pe care nici copii lui nu il vor.
8
6
Dna sau dn din imagine se plange ca cei doi sefi de camera le-au cam dat cu flit! Pai mai dn-ule sau dna,dracu mai stie la cum arata,la aia doi li se vede puscaria prin urechi si tu vrei sa-ti dea bani sa faci pana la microbuzul scolar?Pai lor ,de copii le arde acum?
8
2
Pai pana iti dai seama de ce sex este, poate i-o iei putin in gura....
5
14
Urita femeie -barbat nu se stie de ce sex Este ....
13
6

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369