REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mariana Mircea, învinsă la alegerile trecute de „trupa de şoc” a lui Hânsă, candidează din nou

Mariana Mircea, învinsă la alegerile trecute de „trupa de şoc” a lui Hânsă, candidează din nou

Replica API 8 aprilie 2016 | 00:08 467

Bătălia pentru Primăria Cernavodă

Bătălia pentru Primăria Cernavodă

Mariana Mircea

A reuşit în 2008 să îl bată la alegeri pe Gheorghe Hânsă, dar nu a mai convins electoratul, în 2012, să îi acorde şi un al doilea mandat, locuitorii oraşului Cernavodă hotărând să îi mai acorde o şansă tot lui Hânsă. Se apropie alegerile locale, iar Mariana Mircea este decisă să-şi ia revanşa, candidând din nou la Primăria Cernavodă, de data aceasta din partea ALDE. Mariana Mircea pare încrezătoare în faptul că va câştiga, motivată de ceea ce îi spun oamenii, şi anume că în mandatul ei s-a cunoscut că se fac lucruri. În ceea ce priveşte cea mai recentă şedinţă de Consiliu Local, Mariana Mircea a comentat că probabil că a fost circ, dar că un anumit subiect, şi anume cel legat de RAJA, este mult amplificat, lucrurile putând fi rezolvate prin dialog.

Reporter: Doamna Mircea, aţi fost un mandat primar, după care oamenii au decis să revină la dl. Gheorghe Hânsă. A fost o greşeală a alegătorilor sau aveţi ceva să vă reproşaţi pentru acei patru ani? Nu v-aţi ridicat la nivelul aşteptărilor oamenilor? Ce s-a întâmplat?

Mariana Mircea: Este, din punctul meu de vedere, o analiză foarte simplă pe care am făcut-o şi atunci, pe care o facem în prezent cu alegătorii pentru că au trecut patru ani şi dânşii trebuie să îşi dea seama, apropo de întrebarea ta, dacă a fost o greşeală a alegătorilor. Unii sunt dispuşi să îşi recunoască greşeala, alţii, nu. Eu cred că ar trebui să ne împărţim vina, atât eu cât şi alegătorii, cred că aşa este cel mai corect şi aşa se întâmplă în viaţă - nu este un singur vinovat. Vina principală pe care am avut-o eu - aşa îmi reproşează cei care mă sună acum - este faptul că, în ceea ce priveşte comunicarea, am ridicat un zid în mandatul pe care l-am avut. Din spatele zidului, într-adevăr, am muncit, am făcut - deci mi se recunoaşte acest lucru -, dar am fost în spatele zidului. Am şi explicat şi de ce am făcut acest zid şi acesta este, de fapt, adevărul. Dacă vă amintiţi, din prima zi de mandat, am fost atacată şi atunci am ridicat acest zid, mi-am văzut de treabă aşa cum am promis, pentru oameni să fac ce am promis dar mi-a fost foarte greu să mai am căile de comunicare deschise la fel de bine pe cât le-aş fi avut dacă nu se întâmpla atacul acela din toate direcţiile - referendum, ANI, televiziuni naţionale, Parchete, prefectul în primul rând. Am avut extrem de multe lovituri. Unii ar putea să întrebe „dar de ce?“. Sunt mai multe explicaţii, nu cred că este una singură - pentru că primarul care tocmai pierduse este extrem de ambiţios şi a vrut să revină a fost liderul local al atacurilor împreuă cu o echipă de cetăţeni, să zicem, vreau să îi numesc totuşi cetăţeni, care erau echipa dânsului de şoc în ceea ce priveşte afacerile pentru că aţi văzut de curând că acei oameni apar şi pe portalul de la instanţe. Aceştia îl ajutau pe Hânsă să revină şi, evident, să revină şi ei în sfera intereselor. Asta a fost pe plan local. Pe celalalt plan a fost Centrala Nucleară pe care nu aş putea s-o situez doar local - până la urmă, este o forţă naţională. S-a interpretat foarte greşit atunci...

Rep.: Vorbiţi de acea taxă (solicitată Centralei Nucleare – n.r.)…

M.M.: Nu doar de taxă... Discutam cu cineva mai devreme cât de greşit s-a înţeles momentul în care mi s-a cerut, de exemplu, avizul primarului pentru o instalaţie de detritiere care era, evident, absolut necesară şi este în continuare deşi nu s-a realizat până acum, centralei nucleare. Până la urmă este un bonus pentru mediu şi pentru oraş. Eu nu am dat atunci avizul şi ar trebui să avem în vedere că, totuşi, faţă de orice alt primar pe care l-a avut Cernavodă şi faţă de mulţi cetăţeni, sunt specialist în acest domeniu. Nu l-am dat pentru că, citind cu atenţie legea, am realizat că primarul poate să dea aviz după ce toate celelalte etape au foat parcurse, inclusiv dezbaterile de mediu, toate rapoartele şi analizele care să dovedească, evident, că instalaţia este în regulă. Din păcate s-a înţeles greşit atunci de către cei care conduceau Centrala Nucleară şi vreau să cred că în primul rând de la Bucureşti, şi atunci au crezut că în loc să meargă corect cu documentele în ceea ce priveşte autorizarea instalaţiilor la Centrala Nucleară, în ceea ce priveşte primăria Cernavodă, au preferat să lovească primarul sau să îl ameninţe. Am avut chiar şi pe această temă o plângere penală printre multe altele. Cei de la Bucureşti mi-au făcut mie plângere penală. Şi, ca să vedeţi ridicolul situaţiei... Bine, am primit NUP-ul (neînceperea urmăririi penale – n.r.). Din fericire, cel care a anchetat, a citit legea - putea să fie unul care nu citeşte legea. Dezbaterea de mediu care, oricum, trebuia să preceadă avizul meu s-a făcut mult după ce nu mai eram eu primar. Acesta face parte din diversele atacuri făcute din neînţelegere. Au fost atacuri din partea Centralei Nucleare din neînţelegere, au fost atacuri bine ţintite de către Hânsă care dorea să revină şi şi-a realizat scopul până la urmă şi au mai fost atacuri politice - aici le includem pe cele ale prefectului şi ale altor persoane ancorate politic.

Rep.: Dacă tot aţi menţionat atacurile, să vă întreb despre o „bârfă” actuală a oraşului – investiţia supraevaluată la lucrările de la centrul oraşului. Discuţiile pe reţelele de socializare sunt că centrul a fost supraevaluat pentru a vă construi dumneavoastră vila.

M.M.: Da! A demonstrat cineva că a fost supraevaluat? A demonstrat cineva că eu am făcut vila cu aşa ceva? Eu o să caut documentul şi o să vi-l trimit. Din răutăţile locale, ca să spun aşa, trei consilieri de la acea vreme, culmea, de la PSD - Olaru Alexandru, Dinu Laurenţiu şi Coman Viorel -, s-au gândit dânşii să fie apărătorii dreptăţii şi mi-au făcut a treia plângere la ANI, faţă de celelalte două pe care le-am contestat în instanţă şi le-am câştigat. Mi-au făcut plângere că mi-am făcut casa luând din ceea ce era public, ceea ce nu era adevărat. (…) Şi ANI a verificat dacă din declaraţiile mele de avere şi din toate veniturile pe care le aveam eu şi familia mea, puteam să construiesc acea casă. Şi raportul este edificator: aveam, chiar mai mult. fonduri transparente. (...)

Rep.: Aţi spus că aţi fost atacată de diverşi. Dar, tot din „bârfele” oraşului, reiese că acum aţi luat în echipa dvs. anumite persoane care v-au atacat la un moment dat. V-aţi împăcat cu ele, urmează să fie pe lista dvs. de consilieri?

M.M.: Este o singură persoană, dar o s-o vedeţi când se termină lista de conmsilieri. ALDE este conceput din Partidul Conservator şi PLR-ul lui Tăriceanu. Evident, PC, care a avut un scor foarte bun la alegerile trecute, a ţinut să-şi desemneze nişte reprezentanţi în actuala construcţie politică. Eu sunt nevoită şi este firesc să preiau din echipa aceea. Deci, eu preiau din echipa Partidului Conservator. (...)

INTERVIU INTEGRAL - VIDEO!

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367