REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Mariana Mircea zice că prefectul a ţinut în funcţie un viceprimar incompatibil pentru că l-a obligat PDL

Mariana Mircea zice că prefectul a ţinut în funcţie un viceprimar incompatibil pentru că l-a obligat PDL

Replica API 21 octombrie 2011 | 00:00 269

Primăriţa din Cernavodă,

Primăriţa din Cernavodă,

Prefectul Claudiu Iorga Palaz a declarat în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o joi că viceprimarul Cernavodei, pedelistul Floriean Hristea, este revocat din funcţie, dar nu îşi va pierde calitatea de consilier local. "Prefectul este cel care emite ordinul şi nu ANI. Azi (ieri-n.r.) am semnat ordinul nr. 729 de eliberare din funcţie a viceprimarului Floriean Hristea", a spus Palaz. Menţionăm faptul că Hristea a fost eliberat din funcţie pe motiv că s-a aflat în incompatibilitate. Potrivit prefectului, Hristea avea atât calitatea de viceprimar cât şi cea de administrator al SC Hristia Galaţi SRL, fapt sesizat şi de primarul din Cernavodă, Mariana Mircea, care ne-a acordat un interviu pe această temă, dar nu numai.

Reporter: Doamnă primar, a fost semnat documentul de eliberare din funcţie a viceprimarului. Cum comentaţi că a venit, în sfârşit, această decizie?

Mariana Mircea: Eu nu ştiu ce l-a reţinut pe prefectul Claudiu Palaz să semneze în urmă cu câteva luni această decizie. Nu ştiu de ce a amânat, de ce trebuia să intervenim noi cu încă un proces, prin care să cerem amendarea prefectului pentru că nu ia în considerare incompatibilitatea viceprimarului? Nu-mi explic decât că, probabil, au fost raţiuni politice...

Rep.: Nu uitaţi că prefectul este apolitic. Cum adică raţiuni politice?

M.M.: În acest caz, nu e apolitic. Daţi-mi dumneavoastră alte motive... Normal au fost că raţiuni politice, îşi apără viceprimarul care este de la PDL. E obligat de partid. Oricum, încă de când am aflat că are acea problemă de incompatibilitate viceprimarul, noi l-am rugat să-şi rezolve situaţia. Nu am vrut neapărat să se ajungă aici, să fie eliberat din funcţie, să fie schimbat.

Rep.: Floriean Hristea a declarat că va ataca decizia prefectului. Ce veţi face dacă vine la serviciu, să spunem mâine? Vom asista din nou la scene cu viceprimarul care nu este lăsat să intre în birou, la primărie? În plus, dumnealui susţine că nu există majoritate în consiliu care să aprobe decizia şi care să voteze un alt viceprimar.

M.M.: El nu este viceprimar. Şi nu este adevărat ce spune despre consiliu. Oricum, domnul Hristea e la serviciu dacă are chef. Aşa venea dumnealui la muncă. Are o plăcuţă în piept pe care scrie "viceprimar" şi se plimbă cu ea prin oraş, vorbeşte una-alta cu oamenii, are comportament de campanie elecorală şi atât. Nu munceşte efectiv.

Rep.: Şi dacă totuşi vine la primărie, având în vedere că va contesta decizia de eliberare din funcţie?

M.M.: Poate să stea şi la mine în birou, intră în primărie dacă doreşte, dar el stă mai mult pe la partid. În lege se spune că viceprimarul este subordonat primarului, dar că viceprimarul răspunde pentru ceea ce face în faţa Consiliului Local. Eu, ca primar, nu am pârghii să sancţionez viceprimarul dacă nu îşi duce la îndeplinire atribuţiile. E o scăpare a legii, în alte ţări nu există ca primarul să fie în opoziţie cu Consiliul, numai la noi este aşa. Ce să fac, să procedez cum am auzit că se întâmplă la alţii, care îşi încuie viceprimarii în birouri până semnează ce vrea primarul?

Rep.: Cum funcţionează USL în Consiliul Local Cernavodă?

M.M.: La fel. Problema USL nu este legată de viceprimar, ci de candidatura pentru primărie. Eu spun că cel mai bine este să avem un candidat al USL pentru primărie, domnul Tiberiu Hânsă (PNL) zice că vrea ca fiecare partid, PSD şi PNL, să aibă candidat propriu. De unde şi opoziţia PNL din consiliu. Politic, pot să înţeleg acest lucru.

Rep.: Şi nu pot fi despărţite aceste chestiuni, aşa încât în consiliu PSD şi PNL să meargă împreună la votul proiectelor?

M.M.: Nu. Cine şi-a propus să candideze la primărie face acum tot posibilul să arate că e mai bun decât cel aflat în funcţie. Şi cum poate face asta? Criticându-l pe cel în funcţie, poziţionându-se în opoziţie. La nivel central, se vor analiza astfel de situaţii. Cine ştie? Poate se va renunţa la USL sau poate se va merge pe varianta unei conlucrări mai bune în teritoriu, cu alte reguli, mai stricte.

Rep.: Domnul Hânsă pare decis să candideze, dar despre domnul Hristea ce ştiţi?

M.M.: Hristea îşi doreşte să candideze, a şi anunţat această intenţie. Poziţia lui de candidat a început să se clatine când a pierdut procesul privind incompatibilitatea. Acum, nu ştiu eu ce se va decide la PDL.

Rep.: Aţi făcut sondaje?

M.M.: Nu am făcut sondaje. Aşteptăm cele de la centru, între timp au fost şi campanii împotriva mea, lumea se poate răzgândi în ceea ce mă priveşte. Dar, în momentul de faţă, chiar şi cu acele campanii, trendul îmi este favorabil.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218