REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Marinar român, REȚINUT în Spania pentru contrabandă cu țigări de 12 milioane de euro!

Marinar român, REȚINUT în Spania pentru contrabandă cu țigări de 12 milioane de euro!

Replica API 18 ianuarie 2019 | 12:21 438

Un marinar român și alți cinci colegi, membri ai echipajului remorcherului Eisvogel, au petrecut 16 luni într-o închisoare spaniolă, după ce au fost arestați sub acuzația de contrabandă de țigări în valoare de 12 milioane de euro. În toamna lui 2018, cei șase marinari au fost judecați și condamnați la închisoare, dar pentru că erau la prima faptă, iar perioada petrecută în arest a fost apropiată condamnării, instanța de judecată din Spania a decis punerea lor în libertate.

Sursă: ITF Seafers Suport

În repetate rânduri, sindicaliștii au atras atenția că una dintre problemele frecvente cu care se confruntă este reprezentată de incriminarea navigatorilor pentru situații care nu intră în atribuțiile sau în răspunderea lor. Într-o astfel de situație au fost puși și cei șase membri ai echipajului de pe remorcherul Eisvogel, după cum susțin reprezentanții International Transport Workers Federation (ITF). Echipajul era format din doi croați, trei italieni și un român. De menționat că navigatorul român nu era membru al Sindicatului Liber al Navigatorilor, în vreme ce colegii lui croați erau membrii Uniunii pentru Navigatori din Croația, organizația sindicală similară din țara respectivă, motiv pentru care reprezentanții acestei organizații, și în special Romano Peric, coordonatorul ITF Croația, au făcut demersuri pentru apărarea marinarilor și punerea lor în libertate.

Echipajul remorcherului Eisvogel a fost arestat pe 5 iulie 2017, sub acuzația de contrabandă cu țigări în valoare de aproximativ 12 milioane de euro. Potrivit reprezentanților ITF, remorcherul a fost solicitat să remorcheze nava Falkvag, care plutea în apele internaționale, în dreptul Tunisiei, fără echipaj la bord. Echipajul a preluat nava de la remorcherul „Sea Patron” și în timp ce se îndreptau către portul spaniol Huelva au fost opriți de autoritățile spaniole și arestați, întrucât pe nava remorcată se aflau șase containere cu țigări de contrabandă. Așa cum au subliniat reprezentanții ITF, deși echipajul remorcherului nu aveau legătură cu încărcătura de pe nava remorcată, au fost reținuți, puși sub acuzare și încarcerați într-o închisoare din Cadiz.

„Asociația afiliată ITF, Uniunea pentru Navigatori Croația și Romano Peric, coordonatorul ITF Croația au luptat neobosit pentru navigatori și familiile lor, facilitând vizite în închisoare și păstrarea cazului în atenția mass-media, autorităților maritime și instanței de judecată”, au arătat reprezentanții ITF.

Echipajul a stat 16 luni după gratii, în așteptarea procesului. E drept, judecătorii spanioli au admis eliberarea acestora pe cauțiune, dar având în vedere prejudiciul din dosar, au solicitat cauțiuni în valoare de 60 de milioane de euro.

Pe 23 octombrie 2018, instanța de judecată spaniolă a judecat dosarul și i-a condamnat pe membrii echipajului la câte doi ani de închisoare. Dar, având în vedere că se aflau la prima faptă, cât și lunile petrecute în arest, aceștia au fost eliberați și au putut să se întoarcă acasă în luna noiembrie a anului trecut.

„Orice marinar poate ajunge într-o astfel de situație și de aceea trebuie să fie precauți”, declara reprezentantul ITF, Romano Peric, la momentul eliberării marinarilor.

F.B.

Sursă: ITF Seafers Suport, Facebook

https://www.facebook.com/itfseafarerssupport/photos/a.827143397435296/1153007204848912/?type=3&theater

Cazul celor șase marinari a fost prezentat pe larg în presa croată: https://sph.hr/novosti/aktivnosti-sph/cadiz-pocelo-sudenje-nikoli-tolji-i-ernestu-pekaru-2029/

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/zivotna-drama-hrvatskog-pomorca-koji-je-proveo-16-mjeseci-u-spanjolskom-zatvoru-nevin-sam-osuden-i-zatvoren/8071862/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
de ce sai dai tu an primire ce stiti voi hanticapati de la abator sa dati an primire adunatura de moldoveni hanticapati
2
1
Sa le vanda in abator
1
0
nesatui dupa bani
6
0
Noi din astea nu stim !
4
0
Marinarii romani nu au facut niciodata bisnita cu tigari
13
4

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920