REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Marinarii constănţeni îşi prelungesc carnetele, înainte de voiaj, la Galaţi

Marinarii constănţeni îşi prelungesc carnetele, înainte de voiaj, la Galaţi

Replica API 10 martie 2014 | 00:00 1639

Mai repede şi fără bătăi de cap

Mai repede şi fără bătăi de cap

Meseria de marinar nu este una uşoară. În primul rând pentru că cel care alege acest drum trebuie să stea departe de cei dragi cu lunile. Pe de altă parte, implică şi multă bătaie de cap, nervi şi stres, iar răbdarea le este pusă serios la încercare atunci când îşi caută un voiaj sau în momentul în care îşi fac vizita medicală necesară înainte de fiecare îmbarcare. De ce vizita medicală şi prelungirea carnetului de marinar sunt privite ca un demers obositor? Din cauza birocraţiei, ne-a spus, cu zâmbetul pe buze, uşor ironic, un marinar.

"Partea cu adevărat dificilă intervine însă în timpul voiajului. Te poţi trezi că nu eşti plătit, că te abandonează armatorul, că nava e arestată sau, şi mai rău, că încapi pe mâinile piraţilor", mai relatează constănţeanul. Însă, revenind la primul pas înainte de îmbarcare: analizele şi prelungirea carnetului. Ştiaţi că mulţi constănţeni aleg să-şi rezolve această problemă la Galaţi? Ştiţi cum comentează acest "fenomen" autorităţile? În nici un fel! Este un subiect tabu, la fel ca şi cel legat de firmele cu activitate în Portul Constanţa şi care, la fel, preferă să "fugă" în judeţele vecine atunci când trebuie să rezolve anumite chestiuni: "La Autoritatea Navală Română, până când primeşti un aviz...".

Fostul director al ANR n-a auzit de probleme

Sătui să aştepte certificatul medical şi OK-ul Căpităniei de la Constanţa, navigatorii merg la Galaţi, pentru că aici "lucrurile merg mai repede". Cei care nu o fac, trec printr-o mică sesiune de stres. La Policlinica CF din Constanţa, teoretic, certificatul ţi-l oferă "într-o zi". "Depinde, dacă se efectuează şi testul psihologic... analizele ies într-o zi", au declarat medicii unităţii sanitare. Ce-i drept, n-au specificat care zi. "Nu durează mult la Galaţi. La Constanţa se mişcă foarte încet. Tocmai de aceea mulţi colegi de-ai mei merg acolo să-şi facă analizele, iar tot în aceeaşi zi depun actele şi primesc prelungirea carnetului de marinar de la Căpitănie", a declarat, pentru "Replica", un marinar din Constanţa. În afară de Policlinica CF, care aparţine de Ministerul Transporturilor, în oraşul de la malul mării sunt foarte multe centre abilitate să efectueze aceste proceduri, aşa că nu ar trebui să existe probleme, spune fostul director al Autorităţii Navale Române Constanţa, Paul Brânză. La fel, el nu a auzit nici de întârzierile la prelungirea carnetelor pentru marinarii care urmează să plece într-un nou voiaj. "Nu am auzit aşa ceva până acum. Sunt o grămadă de centre care efectuează aceste analize. Mai mult, după ce vin cu ştampila de la medic precum că este apt, carnetul i se prelungeşte imediat, în câteva minute", a mai completat fostul director. Contactaţi telefonic pentru un punct de vedere, medici gălăţeni nu au dorit să comenteze acest subiect. Datele sunt confidenţiale, spun ei.

Mirela Sorina PASCAL, Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920