REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

'Mariupolis 2', ultimul film al lui regizorului Mantas Kvedaravicius, ucis în Ucraina, a fost proiectat la Cannes

'Mariupolis 2', ultimul film al lui regizorului Mantas Kvedaravicius, ucis în Ucraina, a fost proiectat la Cannes

Replica API 21 mai 2022 | 00:00 718

Emoţii la Festivalul de Film de la Cannes, odată cu proiectarea, joi, a documentarului "Mariupolis 2", ultimul film al lituanianului Mantas Kvedaravicius ucis la sfârşitul lunii martie în Ucraina, în timp ce încerca să părăsească Mariupolul asediat de ruşi, de unde documenta războiul, informează AFP.

Filmul "ne arată viaţa care continuă sub bombe" şi compilează imaginile filmate de documentarist, potrivit Festivalului, citează Agerpres.

Mantas Kvedaravicius filmase deja un prim documentar la Mariupol, în timpul războiului din Donbass. El s-a întors în oraş, după invazia rusă din Ucraina din februarie, "pentru a-i regăsi pe oamenii pe care i-a întâlnit şi filmat între 2014 şi 2015".

Fără voce din off sau muzică, acest nou documentar alternează între cadre lungi cu peisaje dezolante şi scene din viaţa de zi cu zi a locuitorilor care încearcă să supravieţuiască, unii dintre ei refugiaţi în subsolul unei biserici.

Documentarul îi arată pe locuitori cum ies să ia aer, gătesc sau încearcă expediţii în cartierele distruse, pentru a recupera alimente sau obiecte, cum ar fi un generator de electricitate. Zgomotele de împuşcături şi bombardamente continuă fără încetare pe întreg parcursul celor 105 minute de film.

Deşi moartea este puţin prezentă pe ecran, într-o scenă, un bărbat aflat în subsolul bisericii vorbeşte despre "teatrul", în care femeile şi copiii se adăpostiseră înainte de a fi bombardaţi în martie şi despre soarta Azovstal.

Documentarul a fost adăugat în ultima clipă la selecţia oficială de către organizatorii Festivalului, care au promis o ediţie cu numărul 75 în care Ucraina va fi "în mintea tuturor" şi unde deja ceremonia de deschidere a beneficiat de intervenţia, de la Kiev, a preşedintelui Volodimir Zelenski.

După moartea documentaristului, confirmată la începutul lunii aprilie, "logodnica sa, Hanna Bilobrova, care îl însoţea, a reuşit să aducă înapoi imaginile filmate şi să le monteze împreună cu Dounia Sichov, monteur-ul lui Mantas", a precizat Festivalul.

Ucraina va fi prezentă la festival şi prin intermediul producţiilor altor regizori din această ţară: "The Natural History of Destruction", de Sergei Loznitsa, despre distrugerea oraşelor germane de către Aliaţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (într-o proiecţie specială), şi două debuturi, "Butterfly Visions" de Maksym Nakonechnyi (în secţiunea "Un certain regard") şi "Pamfir", de Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk (în "Quinzaine des Realisateurs").

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102