rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 23 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Marlene Dietrich, actriţa care a spus nu nazismului

Replica de Constanţa continuă şi în acest număr să vă prezinte o femeie extraordinară care a ieşit în evidenţă prin talentul ei, fiind o adevărată divă a anilor 1900. Una dintre cele mai importante actriţe ale secolului XX este Marie Magdalene Dietrich, cunoscută publicului larg drept Marlene Dietrich.

Marie Magdalene Dietrich s-a născut pe 27 decembrie 1901 într-un district al Germaniei. Părinţii ei au fost Wilhelmina Elisabeth Josephine şi Louis Erich Otto Dietrich. Modul în care viitoarea actriţă îşi alege numele de Marlene este unul inedit. Mama ei, care provenea dintr-o înstărită familie din Germania, s-a recăsătorit cu un aristocrat, Eduard von Losch, care a murit, ca urmare a rănilor suferite în timpul Primului Război Mondial. Eduard von Losch nu a reuşit niciodată să adopte micuţele Dietrich, aşa că numele de familie a viitoarei actriţe nu a fost niciodată von Losch, aşa cum s-a susţinut. Familia a alintat-o pe Marie Lena şi Lene, iar la vârsta de 11 ani, ea a unit cele două cuvinte şi a format "Marlene", conform wikipedia.org. După ce a cochetat o perioadă cu ideea de a cânta la vioară, o accidentare şi faptul că a fost concediată după doar o lună din cadrul unei orchestre, a determinat-o să renunţe la acest vis şi să îşi îndrepte atenţia spre teatru şi film. Dietrich a ieşit rapid în evidenţă deoarece purta în general haine masculine, ceea ce îi conferea un aer uşor androgin.

După ce a debutat ca fată de cor, viitoarea divă a Germaniei, nu a reuşit să intre în academia impresarului Max Reinhardt. Cu toate acestea, ea a rămas aproape de Max şi a jucat în roluri mici în drame, fără a atrage prea mult atenţia. Şi-a făcut intrarea în lumea filmului jucând un rol nesemnificativ în pelicula "The Little Napoleon", în anul 1923. După ce s-a căsătorit cu asistentul de regie Rudolf Sieber, pe care l-a întâlnit când filma "Tragodie der Liebe", cariera lui Dietrich capătă un avânt incredibil, jucând atât la Viena cât şi la Berlin. Ea va juca astfel în roluri importante, în piese de teatru precum "Îmblânzirea scorpiei" şi "Visul unei nopţi de vară" de William Shakespeare, "Cutia Pandorei" de Frank Wedekind, " Înapoi la Metusala" de George Bernard Shaw, dar şi în musicaluri de genul "Broadway", "Es Liegt in der Luft" şi "Zwei Krawatten". În timp ce cariera sa era în direcţia cea bună, relaţia cu soţul ei este una atipică, chiar şi pentru acele vremuri.

Deşi durează mai mult de jumătate de secol, cei doi vor trăi despărţiţi aproape întreaga căsnicie, actriţa având numeroase aventuri extraconjugale. Din căsătorie va rezulta un singur copil, o fetiţă, Maria. Prin patul lui Marlene Dietrich s-au perindat un şir lung de bărbaţi de la colegi de breaslă de genul Gary Cooper, John Wayne sau James Stewart, la jurnalişti şi chiar celebrul romancier Ernest Hemingway despre care se afirmă că a fost doar o dragoste platonică. L-a avut amant chiar şi pe tatăl viitorului preşedinte al Americii, J.F. Kennedy, Joseph Kennedy. Dezamăgirea în amor a fost dată de faptul că bărbatul de care s-a îndrăgostit, Jean Gabin, supranumit monstrul sacru al cinematografiei franceze, s-a însurat cu o altă femeie atunci când ea a refuzat să divorţeze de soţul ei, notează wikipedia.org. Relaţia lor a fost una cu năbădăi, iar la mijlocul anilor '60 îl întâlneşte pe dirijorul Burt Bacharach, în compania căruia colindă întreaga Europă. În ultimii 30 de ani ai vieţii sale agitate, Marlene a avut o ultimă idilă cu un animator francez, Louis Bozon.

Marlene Dietrich dă lovitura cu adevărat jucând rolul principal din filmul cineastului Josef Von Sternberg, "Îngerul albastru". Sternberg va fi cel care o va modela, o va schimba radical, iar "Îngerul albastru" s-a bucurat de un real succes internaţional. Fiind împotriva regimului nazist, Marlene se mută în SUA şi obţine un contract cu studioul Paramount Pictures. Actriţa va juca în alte 6 filme sub regia lui Sternberg, între anii 1930-1935, ea căpătând sub influenţa lui imaginea unei femei fatale. Prima colaborare americană a avut loc în anul 1930, în filmul Morocco unde joacă magistral rolul unei cântăreţe de cabaret. Atunci face incredibilul şocând opinia publică: joacă purtând o cravată masculină şi sărută o altă femeie. Dietrich a fost nominalizată la Oscar pentru acest film controversat, dar ea va fi una dintre actriţele paradox: va juca în filme celebre, dar nu va câştiga niciodată mult râvnita statuetă, Oscarul.

După Morocco, Dietrich joacă rolul celebrei spioane Mata Hari, în filmul "Dishonored", apoi în "Blonde Venus" (1932), "Shanghai Express" şi "The Devil Is a Woman". "Shanghai Express" se bucură de un succes fulminant, iar un rol crucial l-a avut Sternberg care reuşeşte să îi pună în valoare trăsăturile şi frumuseţea actriţei. Rezultatul este unul atât de remarcabil încât criticii nu vor şti niciodată să spună cât la sută din produsul final se datorează talentului actriţei şi cât la sută geniului lui von Sternberg.

După ce rupe relaţia cu von Sternberg, Marlene Dietrich încearcă să abordeze şi comediile romantice doar că temperamentul şi încăpăţânarea cu care era înzestrată au dus la neînţelegeri cu directorul filmului "I loved a soldier".

Faima obţinută o determină să joace ăn filmul producătorului independent David O. Selznick, "The Garden of Allah" (1936), doar pentru acest rol primind impresioananta sumă de 200.000 de dolari. Un alt film care o clasează printre cei mai bine plătiţi actori ai perioadei respective este producţia lui Alexandre Korda, "Knight Without Armour" (1937). Pentru acest film primeşte 450.000 de dolari! Întrucât ura regimul nazist, talentata actriţă îi refuză pe oficialii Partidului Nazist care doreau să se întoarcă în Germania şi să lucreze la o producţie germană. În plus, devine cetăţean american în anul 1937. După ce joacă într-o altă comedie romantică, "Angel", Marlene şi familia ei pleacă într-o excursie prin Europa. Diva va mai juca în filme de referinţă ale cinematografiei americane precum westernul "Destry Rides Again", iar melodia din film,"The Boys in the Back Room", va fi înregistrată pentru Decca.

Spre final, ea va juca în filme regizate de Alfred Hitchcock, Fritz Lang, Orson Welles şi Billy Wilder, precum "A Foreign Affair" (1948), "Stage Fright" (1950), "Rancho Notorious" (1952), "Witness for the Prosecution" (1957) şi "Touch of Evil" (1958).

În urma acţiunilor ei antinaziste, mulţi dintre germani au condamnat-o pe actriţă care se întoarce în ţara de baştină în anul 1960. În timpul unei reprezentaţii susţinute la teatrul Titania Palast din Berlin, actriţa este huiduită de unii concetăţeni. Pe de altă parte, Dietrich a fost primită cu căldură de primarul Berlinului Willy Brandt, cu care avea un punct în comun: amândoi au trăit departe de Germania nazistă. Turneul a fost un triumf din punct de vedere artistic, dar un eşec din punct de vedere financiar. Artista a mai susţinut un turneu şi în Israel, care a fost un real succes, iar datorită rolurilor de pe Broadway ea câştigă premiul special Tony în anul 1968. Un alt film pentru care primeşte un salariu mare pentru acea perioadă, 250.000 de dolari, este "I wish you love".

În urma vieţii sale agitate, dar şi a vârstei înaintate, Dietrich începe să aibă probleme de sănătate pe care le "trata" cu calmante şi alcool. O cădere pe scena Shady Grove Music Fair din Maryland a dus la fracturarea şoldului drept şi a trebuit să suporte grefe de piele pentru ca rana să se vindece. În anul 1974 îşi fracturează piciorul drept. Cu toate aceste probleme de sănătate, actriţa îşi continuă cariera.

În anul 1976 soţul ei moare de cancer, iar ea se stinge din viaţă în anul 1992, la venerabila vârstă de 90 de ani. Deşi era atee, slujba va fi ţinută la biserica romano-catolică La Madeleine din Paris.

Marlene Dietrich rămâne o figură importantă în cinematografia internaţională fiind una dintre rarele actriţe care a şocat opinia publică afişând fără nici o jenă viaţa personală şi preferinţele sexuale. Ea nu a negat niciodată că este bisexuală şi nici nu s-a ferit să-l "sufle" pe colegul de platou Gary Cooper (au jucat împreună în filmul Morocco) temperamentalei actriţe Lupe Velez, care a şi afirmat: "Dacă aş fi avut şansa i-aş fi scos ochii lui Marlene Dietrich". Printre cuceririle actriţei se mai pot enumera scriitorul cubanezo- american Erich Maria Remarque, actorul Yul Brynner şi chiar ilustrul George Bernard Shaw.

Marlene Dietrich a devenit şi un model de viaţă pentru acele femei din punct de vedere vestimentar. Ea a afirmat că "mă îmbrac pentru mine, nu pentru imagine, nu pentru public, nu pentru modă, nu pentru bărbaţi". Ea a fost numită cetăţean de onoare al oraşului Berlin pe 16 mai 2002. Guvernul american o premiază cu Medalia Libertăţii pentru munca depusă în timpul războiului. În plus, în anul 1999 Institutul american de film o numeşte a noua cea mai mare actriţă a tuturor timpurilor. Guvernul francez o ridică la gradul de Cavaler al legiunii de Onoare. Ea mai primeşte medalia de onoare din partea statului istael, şi Cavaler al Ordinului Leopold din partea Belgiei. Sicriul său a fost acoperit cu trei drapele: al Franţei, la serviciul divin din "La Madeleine", al SUA, în timpul transportului în Germania şi al Berlinului, la înmormântare.

E.A.

vineri, 6 iunie 2014729
Comentarii
mai mult...Monden
22 feb 00:00MondenAlexandra Ungureanu, aspru criticată de Raluca Bădulescu. „O consider, fără nici o supărare, un «alien» ciudat”

Alexandra Ungureanu a fost dur criticată de Raluca Bădulescu, în cadrul emisiunii Bravo, ai stil! Celebrities, de la...438

22 feb 00:00MondenÎnregistrarea apelului telefonic făcut de Andreea Antonescu la 112! Ce le-a spus cântăreața operatorilor460
22 feb 00:00MondenRose Adhiambo, mulatra lui Radu Măzăre, s-a înscris la „Gospodar fără pereche”698
22 feb 00:00MondenAndreea Bălan și George Burcea, divorț inevitabil? Ce spune nașul Temișan despre problemele finilor

Săptămâna aceasta, știrile despre divorțul dintre Andreea Bălan și George Burcea au ținut prima pagină a...541

22 feb 00:00MondenLili Sandu a publicat primele imagini cu burtica de gravidă! Silviu Țolu, mesaj romantic pentru viitoarea mămică397
22 feb 00:00MondenCarmen Grebenișan a făcut atac de panică la Asia Express. Proba care i-a pus viața în pericol. „Nu mai țin minte nimic”384
22 feb 00:00MondenNicole Kidman, probleme din cauza anorexiei? Cât de schimbată e actriţa

Nicole Kidman, în vârstă de 52 de ani, a apărut total schimbată pe platourile de filmare de la ultima producţie...414

22 feb 00:00MondenAndy Garcia este de nerecunoscut! Cum arată la 63 de ani actorul care îl va interpreta pe Constantin Brâncuşi506
22 feb 00:00MondenAlanis Morissette anunţă un turneu european şi lansarea noului său album333
22 feb 00:00MondenTrupa sud-coreeană BTS a lansat noul album ''Map of the Soul: 7''

Trupa sud-coreeană BTS a lansat vineri noul său album de studio "Map of the Soul:7", care a suscitat o amplă...356

22 feb 00:00MondenAventurile lui Harrison Ford şi ale câinelui său Buck, în cinematografele din SUA319
21 feb 00:00MondenAndreea Antonescu a sunat la 112 și a anunțat că este sechestrată. A primit o amendă uriașă690
Vremea
10.2°9.9° - 10.2° duminică, 23 februarie 2020
ConstanțaUmiditate: 49%
Vânt: 4.78 m/s
Presiune: 1018 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
23 feb 12:35SportTyson Fury este noul campion mondial WBC la categoria supergrea, după ce l-a învins prin K.O. pe Deontay Wilder

Tyson Fury l-a învins pe Deontay Wilder şi a devenit noul campion mondial WBC la categoria supergrea. Arbitrul a...337

23 feb 00:00SportLevante - Real Madrid 1-0

Real Madrid se împiedică pe terenul lui Levante, echipă care pierduse 5 din ultimele 6 întâlniri. Revenit ca...309

23 feb 00:00SportSimona Halep a câştigat dramatic turneul de la Dubai (WTA)

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul doi mondial, a câştigat turneul WTA de la Dubai (Emiratele Arabe...526

23 feb 00:00SportChelsea, victorie importantă în fața lui Tottenham, scor 2-1

Aflate în lupta pentru Top 4, rivalele Chelsea și Tottenham s-au duelat în etapa a 27-a din Premier League. Echipa...251

Local
22 feb 00:00LocalCondamnați pentru furt și trafic de droguri, depistați de politiști

Polițiștii constănțeni au depistat joi, 20 februarie a.c. doi bărbați pe numele cărora au fost emise mandate de...421

22 feb 14:26LocalUn hoț a atentat la telefonul unui copil

Polițiștii din cadrul Secției 4 au fost sesizați la data de 20 februarie a.c., de către un bărbat, prin apel 112,...548

22 feb 14:25LocalA FURAT peste 700 de lei dintr-un magazin!

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Dăeni, la data de 20 februarie a.c., au fost sesizați cu privire la...478

22 feb 00:00LocalConstănțeni, unde ieșiți în weekend?

Publicul constănțean este invitat vineri, 21 februarie, de la ora 19:00, la comedia „Ghici cine te sună?!”, o...461

22 feb 00:00LocalContinuă campanie de adopție a câinilor fără stăpân

Tot mai mulți constănțeni aleg un animal de companie din rândul cățeilor abandonați care ajung la adăpostul...419

22 feb 00:00LocalȚigări descoperite la bordul unei nave sosită în Portul Midia

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, ascunse pe o navă sosită în Portul Midia sub...484

22 feb 00:05LocalIonescu de la Hârșova închide gura celor care-l critică

În ultima perioadă, primarul din Hârșova, Viorel Ionescu, a fost atacat din toate părțile. Este și normal, având...521

22 feb 00:00LocalEvenimente în weekend la Constanța. Jandarmii asigură ordinea și liniștea publică

În acest sfârşit de săptămână, efective de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa...388

22 feb 00:00LocalRADET citește contoarele!

R.A.D.E.T. Constanța anunță că în intervalul de timp 24.02.2020 – 29.02.2020 se vor efectua citirile contoarelor...421

22 feb 00:04LocalLăsatul Secului de Carne pentru Postul Mare

Duminică, 23 februarie, Biserica Ortodoxă va fi în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți sau a Lăsatului sec de...879

Politică
22 feb 00:00PoliticăHoria Țuțuianu, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța

Horia Țuțuianu candidează pentru încă un mandat la CJ. Anunțul a fost făcut de președintele PSD, Felix Stroe, la...493

22 feb 00:00PoliticăPMP a anunțat candidații la primăriile din județul Constanța!

Partidul PMP, filiala Constanța, a organizat o conferință de presă la Pavilionul Expozițional, în prezența lui...676

22 feb 21:20PoliticăIorguș a REVENIT în forță, se pregătește de alegeri: S-a creat o dictatură la Mangalia. VIDEO

PSD Mangalia susține o conferință de presă, prilej cu care a fost anunțat candidatul la primărie, în persoana lui...612

22 feb 00:00PoliticăPro România și-a desemnat candidații la trei primării din județul Constanța

Pro România a organizat o conferință de presă pentru a anunța candidații la mai multe primării din Constanța....513

22 feb 00:00PoliticăOvidiu Cupșa: Domnul Chițac s-a lansat în politică și și-a făcut notorietatea cu PNL

Ovidiu Cupșa rămâne veșnic al PNL-ului și se pregătește să intre în cursa pentru Primăria Constanța. Este...421

22 feb 00:00PoliticăFlorin Roman (PNL): Putem discuta de alegeri anticipate în prima parte a verii acestui an

Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, s-a arătat convins, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută în...380

22 feb 00:00PoliticăMarcel Vela, despre relaţia cu Raed Arafat: În MAI, contradicţiile duc la progres

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a venit vineri cu precizări legate de relaţia sa cu şeful...376

22 feb 00:00PoliticăMureşan (PE): De la 1 ianuarie 2021, acordarea fondurilor europene pentru România va fi condiţionată de independenţa Justiţiei

Criteriile care corelează acordarea fondurilor europene cu independenţa Justiţiei şi cu funcţionarea statului de...349

22 feb 00:00PoliticăVela, la bilanţul DSU: Am obţinut de la Guvern o majorare la 0,32% din PIB pentru unităţile din MAI

Ministrul desemnat al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, la bilanţul Departamentului pentru Situaţii de...359

22 feb 00:00PoliticăVosganian: Nu participăm la şedinţa de luni - nu boicotăm, suntem parlamentari şi nu putem boicota Parlamentul

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că...394

Mapamond
22 feb 00:00MapamondVladimir Putin: Se încearcă 'separarea' Ucrainei de Rusia pentru a elimina un concurent global

Cooperarea ruso-ucraineană irită numeroase ţări, deoarece le creează un concurent global, consideră preşedintele...371

22 feb 00:00MapamondAtacurile de la Hanau relansează dezbaterea despre armele de foc şi radicalizare

Recentele atacuri din oraşul Hanau au relansat dezbaterea din Germania despre necesitatea înăspririi legislaţiei...320

22 feb 00:00MapamondNATO şi Moscova salută acordul între SUA şi talibani

NATO a salutat vineri anunţul referitor la încheierea unui acord între SUA şi talibani, secretarul general al...330

22 feb 17:25MapamondPompeo anunţă că SUA se pregătesc să semneze un acord cu talibanii la 29 februarie

SUA se pregătesc să semneze un acord cu talibanii, condiţionat de o perioadă de reducere a violenţelor în...336

22 feb 00:00MapamondParlamentul Portugaliei adoptă legi permisive privind eutanasia

Parlamentul Portugaliei a adoptat joi mai multe legi care deschid calea către dezincriminarea eutanasiei, informează...332

22 feb 00:00MapamondJulian Assange ar putea solicita azil în Franţa, anunţă avocatul său francez

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, aflat în detenţie în Marea Britanie şi a cărui extrădare a fost cerută de...328

22 feb 00:00MapamondUE condamnă atacul cibernetic comis asupra Georgiei în 2019; Rusia neagă orice implicare

Uniunea Europeană a condamnat vineri atacul cibernetic care a avut loc în octombrie 2019 asupra Georgiei şi s-a...338

22 feb 00:00MapamondSUA: Un deţinut condamnat la moarte a fost executat pe scaunul electric, în statul Tennessee

Un deţinut condamnat în urmă cu peste trei decenii pentru înjunghierea mortală a unui alt deţinut a fost executat...404

22 feb 00:00MapamondUn bărbat a fost înjunghiat într-o moschee din Londra

Poliţia londoneză a anunţat joi arestarea unui suspect după ce un muezin a fost rănit prin înjunghiere într-o...343

22 feb 00:00MapamondCoronavirus - Un cetăţean italian, testat pozitiv în regiunea Lombardia

Un cetăţean italian a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, conform unui comunicat emis vineri dimineaţă de...387

Sănătate
22 feb 16:42SănătateKinetoterapia: ce este și când este necesară

Kinetoterapia, cunoscută și drept kinetologie medicală sau chineziterapie, este atât o formă de terapie, cât și o...368

22 feb 00:00SănătateCum poți estompa petele apărute deasupra buzelor

Sarcina sau îndepărtarea părului facial inestetic cu ceară pot duce, în timp, la sensibilizarea pielii și astfel...349

22 feb 16:37SănătateCafeaua ajută la pierderea kilogramelor în plus?

Noile cercetări arată că doar 4 cești de cafea pe zi te pot ajuta să scapi de surplusul de grăsime. Dacă...366

22 feb 00:00SănătateCe să mănânci dacă ai rinită alergică

Rinita alergică sau febra fânului este denumirea umbrelă pentru un grup de simptome care afectează buna funcționare...360

22 feb 00:00SănătateDiferența între viață și 'neviață'

O durere lombară obișnuită poate ascunde o enigmă a existenței. Asta pentru că nu există boli, cât există...347

22 feb 16:21SănătateRaed Arafat, declarații ALARMANTE privind privatizarea sistemului de sănătate: O vizită la UPU ar putea costa 10.000 de lei!

Previziunile sumbre privind privatizarea sistemului de sănătate sunt confirate de fondatorul SMURD, Raed Arafat....393

22 feb 16:18SănătatePrimăria Sectorului 4 construiește cea mai modernă secție din România, pentru tratarea marilor arși

Urmare a unui parteneriat între Primăria Sectorului 4 și Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar – Arseni”, noua...337

22 feb 16:15SănătateIzolarea nu este o soluție: Epidemia de coronavirus explodează în închisorile din China

Închisorile din China sunt lovite de epidemia de coronavirus. Cel puţin cinci sute de cazuri de infectare cu noul...390

22 feb 16:12SănătateSTUDIU! Privatizarea sistemului de sănătate va ADUCE HAOS: Românii nu vor să își facă asigurare privată de sănătate

Privatizarea sistemului de sănătate va duce la haos. Conform unui studiu, mai mult de jumătate din români nu au şi...787

22 feb 16:11SănătatePână și Rusia dă stimulente financiare părinților care aduc pe lume copii: 7.330 de dolari la prima naștere și aproape 10.000 de dolari la a doua

Rusia încearcă să oprească declinul ratei naşterilor prin ajutoare financiare consistente pentru cei care devin...513