REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Masa caldă pentru elevi, o MARE ŢEAPĂ la Constanţa! Cum îşi bat joc oamenii „mari” de cei mici

Masa caldă pentru elevi, o MARE ŢEAPĂ la Constanţa! Cum îşi bat joc oamenii „mari” de cei mici

Replica API 12 aprilie 2017 | 00:56 589

Aproape 30 de mii de elevi ar fi trebuit să primească, la școală, o masă caldă. Au trecut aproape 6 luni de la aprobarea programului guvernamental, însă cantinele nu sunt gata, licitațiile nu s-au organizat, iar unele primării nici măcar nu au luat legatura cu școlile implicate în proiect. Sunt puține șanse ca elevii să primească această masă caldă în acest an școlar cu toate că deputații au adoptat marți, 11 aprilie, a.c, legea privind Programul ”Masa Caldă în școală”.

La nivelul judeţului Constanţa, pachet alimentar sau masă caldă trebuiau să primească 1.145 de copii incluşi în învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal care învaţă în cadrul Colegiului Pedagogic „Constantin Brătescu“. Este vorba despre copiii care frecventează cursurile, cei care lipsesc de la ore ratând respectiva masă. O masă caldă trebuiau să primească și elevii de la Școala Gimnazială nr.1, Sat Văleni și cei de la Liceul Tehnologic ''Radu Prișcu''.

Precizăm că în satul Văleni, școala nu are apă curentă, iar toaleta e în curte. Copiii sunt săraci și, de multe ori, părinții nu au ce le pune pe masă. Pentru ei, mâncarea caldă ar fi o binecuvântare. Totuși mai există o speranță. Ionuț Leontin Ivana, viceprimarul comunei Dobromir, susține că fondurile au ajuns la primărie, însă nu pot face nimic momentan.

„Pe parcursul anului 2016, prefectul a dat un ordin pentru suspendarea primarului Iusein Visel. Funcționarii publici sub amenințările fostului primar au refuzat să pună în aplicare această hotărâre de guvern care se referă la masa caldă pentru elevi. Eu nu am nici o putere, deoarece funcționarii publici execută ordinele lui. Școala din Văleni este într-o situație dezastruoasă”, a precizat viceprimarul comunei Dobromir.

Elevii din Văleni nu primesc masă caldă din cauza primarului suspendat Iusein Visel

Viceprimarul a mai afirmat că elevii suferă din cauza primarului Iusein Visel și a justiției din Constanța. „Dacă școala din Văleni se află într-o situație foarte grea este vina justiției și a conducerii prefecturii pentru că nu iau nici o măsură clară cu privire la această situație. Atâta timp cât există o situație neclară cu privire la numitul Iusein Visel, nu se poate face nimic. (...)

Niciodată în România nu s-a suspendat un ordin al prefectului cu privire la Agenția Națională de Integritate”, a mai afirmat viceprimarul. Masa caldă ar putea ajunge la copii din toamnă. Precizăm că pachetul alimentar va conține produse de panificație, produse din carne şi/sau brânzeturi/derivate din lapte, legume, la care se adaugă un fruct. Data-limită de consum a produselor distribuite către unităţile şcolare în regim de catering va fi în ziua producerii, pentru masă caldă, respectiv de 24 de ore pentru sandviciuri.

Deputații au adoptat legea privind Programul ”Masa Caldă în școală”

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.72/2016 privind aprobarea Programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Prin noua lege, copiii din cele 50 de grădiniţe şi şcoli prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă vor beneficia, în mod gratuit, pe perioada anului şcolar în curs, de un pachet alimentar sau o masă caldă, zilnic, în valoare de 7 lei.

Principalele motive ale eşecului şcolar şi ale abandonului şcolar sunt condiţile climaterice şi de mediu defavorabil, dat fiind numărul mare de preşcolari şi elevi care au de străbătut de la domiciliu până la unităţile de învăţământ distanţe foarte mari. Aceşti copii nu pot participa la activităţile şcolare întrucât nu au asigurată masa de prânz. Altă cauză directă a abandonului şcolar este mediul social defavorizat: populaţie romă, copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, copii supuşi unor forme de abuz parental prin muncă, cutume şi mentalităţi cultural restrictive, în defavoarea minorului, precizează inițiatorii.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asta care se fofileaza sub numele de ,,Ferat,, de unde mama dracu stii tu ma prostule ca nu o sa ajunga el primar...a fost si este vice nebunule, ai uitat? Ce te freaca grija ca a cazut unchiu, a fost din gresala daca era altceva murea pana acum dar stai linistit ca Dumnezeu a tinut mereu cu ei si va tine...pentru cunostinta ta generala de escroc , jegos ce esti. De unde stii tu ma ca femeia aia e curva sau mai stiu eu ce sau ca eu sunt panarama si mi-o trag pe un pachet de tigari? Ori oi fi vreun lesinat si oi umbla dupa p...a mea si nu stiu eu...
0
0
La acest Colegiu li s-a explicat parintilor ca nu vor primi masa calda pentru ca primarul nu a dat banii necesari.
2
0
Nu este de mirare ca masuri normale in tarile dezvoltate par SF-uri la noi,in tara in care toti acuza ca unii fura dar fura toti care apuca si cum apuca. Daca nu fura,romanii macar se fofileaza,evita inclusiv sa gandeasca,caci si aia implica niscaiva efort. Mancarea pentru elevi sau angajati este o sursa excelenta de furtisag pentru furnizori si intermediari. La noi orice lucru s-ar face,nu se poate daca nu aduce spagulita cuiva. Soarta copiilor realmente nu conteaza,daca nu iese ,,ceva''.
3
0
Si ce ar fi trebuit, imbecilule, sa scrie? Este o stire locala pe un site local de stiri, boule.
4
2
Inca un articol de 1000 RON
2
5
Bai ionute ce treaba are una cu alta daca tu esti un reclamangiu si un bulangiu tu i viata ta nu o sa ajunci primar nebunu drgu ce esti nicii stefan nu vedeti ca dumnezeu va arata ala a cazut dupa conbina era sa miara maicata e curva fita e panarama se trage la megidia pe un pachet de tigari
0
0
escrocherie pe banii contribuabililor
6
0
In toata Europa , copiii primesc o masa calda , fie ca sunt scoli private fie de stat sau de pe langa biserici . Romania da bani din buget pentru constructia bisericilor care au case parohiale pt preoti nu sxoli sau spitale sau azile . Si faceti atata valva pentru masa copiilor care oricum sunt tot mai putini in Romania . O sa avem o tara de batrani , popi si politicieni . O masa calda pt toti scolarii , nu experimente ! Experimentati digestia copiilor ?
7
1
Eu cred ca mai bine este sa cresti salariile parintilor nu sa faci cantina saracilor voi alimentati saraciea sau incercam sa avansam si noi sa terminam cu pomenile electorale si sa facfm scolile moderne si localitatile primarii sa nu mai fure bietii sateni sa dezvolte mucro ferme nu sa foloseasca primarul pamantul sa fie el bine si partidul atat copii din cand in cand primind niste cadouri de la vaporul din port made in china si un corn sau pentru masa un tv sa voteze primarul si psd .
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218