REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Masa de Crăciun: cât costă o masă decentă, cu de-ale gurii din hipermarketuri

Masa de Crăciun: cât costă o masă decentă, cu de-ale gurii din hipermarketuri

Replica API 20 decembrie 2016 | 00:00 217

Cu sarmale, cârnaţi şi cozonaci

Cu sarmale, cârnaţi şi cozonaci

Este săptămâna magică a Crăciunului, iar gospodinele pregătesc cu voie bună masa de Crăciun. Dintre preparatele nelipsite din meniul zilei se numără sarmalele, caltaboșul, cârnații sau toba. Cozonacul de casă se face mai rar, iar mulți dintre constănțeni preferă să își ușureze cât mai mult munca. Noi am fost deja la cumpărături și iată ce prețuri vă așteaptă în hipermarketuri.

O familie de 3 persoane, care preferă să aibă o masă cât mai simplă, are nevoie de următoarele produse. Carnea de porc, care să fie vedeta zilei, se găsește în multe variații. Dacă nu s-a dorit tăierea lui Ghiță și să se achiziționeze strictul necesar pentru o masă în familie, magazinele nu duc lipsă de produse. Ceafa de porc, numai bună pentru fripturi suculente costă aproximativ 14 lei/kilogramul. Deci, pentru a asigura necesarul de friptură este nevoie de maxim 2 kilograme, deci 28 de lei. Desigur, unii preferă să cumpere și cotlet, care costă 15 lei/kg, dar aproximativ 1 kilogram pentru o familie simplă este îndeajuns. Cârnații proaspeți sunt nelipsiți pe masa de Crăciun, iar din câte am observat, lumea cumpără destui. Cam 3 kilograme de cârnați asigură nu doar masa de Crăciun, dar și câteva zile după. Prețul mediu al acestora este de 16 lei/kilogram. Totuși, pentru sarmale sunt necesare mai multe ingrediente: varza murată, care este 16 lei/bucata, carne tocată, care costă 13 lei/kilogram, dar și condimente, orez, ciuperci, în funcție de preferințele gospodinelor. Doi cozonaci sunt îndeajuns pentru a asigura o masă bogată, iar prețul unuia este de aproximativ 12 lei.

Tobă, şampanie, vin...

Desigur, mai este nevoie de caltaboș (13 lei/kg), tobă (16 lei/kg) sau legume diverse pentru garnituri și condimente (aproximativ 70 lei). O sticlă de șampanie sau de vin completează o masă fastuoasă, iar prețul mediu pentru aceasta este de 15 lei. Deci, pentru o familie de 3 persoane, o familie cheltuie un minim de 300 de lei pentru a asigura strictul necesar de sărbători ca să se bucure de magia Crăciunului. Desigur, la banii ăștia se adaugă și alte produse, cum ar fi prăjituri, sucuri sau fructe. „Anul ăsta am planificat să cumpăr de maxim 1.000 de lei. Suntem eu, soțul, mama și doi copii. Dar sigur ne mai trezim cu două sau trei persoane la masă și nu mâncăm doar de Crăciun”, a punctat o femeie aflată la cumpărături. „Mi se pare mult prea scump. Prefer să nu iau prea multe căci sunt doar eu cu soțul, iar la pensia mea de 1.000 de lei și a soțului de 1.100 trebuie să ne limităm. Nu mai suntem tineri”, a declarat o bătrână.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614