REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
17.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Masa de Crăciun: Iată cât costă o masă de Sărbători

Masa de Crăciun: Iată cât costă o masă de Sărbători

Replica API 9 decembrie 2019 | 00:00 500

Cum perioada sărbătorilor de iarnă bate la ușă, toți se gândesc cu ce bucate alese vor umple masa de Crăciun și în acest an. Este acea perioadă din an în care gospodinele se întrec în prepararea felurilor de mâncare specifice acestei zile deosebite, spre bucuria familiei și a prietenilor.

Românii sunt dispuși să scoată din buzunare sume din ce în ce mai mari pentru ca masa de Crăciun să fie așa cum își doresc, altfel spus „să fie bogăție pe masă, să ai de unde alege”. O masă tradițională pentru această sărbătoare, constă în sarmale, piftie, friptură de porc, cozonac, salată boeuf și multe prăjituri. Atfel, conform prețutilor actuale din magazine, constănțenii vor soate din buzunar o sumă minimă aproximativă de 450 lei.

Pentru Masa de Crăciun, nelipsiți trebuie să fie cârnații de porc tradiționali care costă aproximativ 19 lei kg, carne tocată de porc pentru sărmăluțe 18 lei/kg, pulpă de porc dezosată 21 lei/kg sau mușchiuleț de porc care costă aproximativ 28 lei/kg. Pe lângă acestea, pentru masa de sărbători mai este nevoie de: cartofi ce sunt în medie aproximativ 7 lei/kg, morcovi – 3 lei/kg, ciuperci – în medie 9 lei/kg, orez – 5 lei/buc, făină -5 lei/buc, ouă – 8 lei/pachet 10 buc, varză murată pentru sărmăluțe – 7 lei/pachet, cozonac în medie 20 lei/bucată, necesar prăjituri(lapte, praf de copt, estențe, cremă prăjituri, s.a.) – 25 lei.

În materie de băuturi, de Sărbători nu vor lipsi de pe mesele constănțenilor băuturile cum sunt: vinul spumant, vinul roșu sau alb sau whisky costurile fiind cuprinse între 20 lei și peste 500 lei/sticlă. Acestora li se adaugă apa, sucurile, berea sau cidrul care sunt în medie între 3 și 20 lei. De pe masă nu vor lipsi șervețelele cu motive de Crăciun care sunt în medie aproximativ 10 lei.

Bineînțeles, mai sunt multe detalii și lucruri de cumpărat pentru o masă de Crăciun reușită, acestea fiind doar o mică parte din necesarul pentru aceasta. Ideea este că românul este inventiv și mai ales strângător așa că, mai toată lumea are în casă deja cel puțin câte un kilogram din alimentele neperisabile și nu numai, astfel încât, în apropierea pregătirilor de Sărbători să cumpere doar carnea proaspătă, legumele și băuturile.

Cei mai comozi cumpără mâncarea pentru Masa de Sărbători gata făcută, preferând să scoată mai mult din buzunar decât să mai piardă timpul cu pregătirile.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
un lucru este cert, ce au reusit sa obtina PSD in guvernrea catastrofala- disparitia clasei de mijloc si existenta clasei SARACE SI BOGATE ADICA IMBUIBATE
1
0
Sa nu uitam ca sunt si romani care nu au mai nimic pe masa de sarbatori .Si poate au muncit ,dar sunt bolnavi sau pur si simplu nu isi permit...
1
0
o sami iau o masa de la dedeman!
2
0
Atat stie romanul de Craciun, ca si la orice alta sarbatoare "religioasa": sa manance pana explodeaza si ajung la UPU.
1
4

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369