REPLICA ONLINE CONSTANTA

2.4° Constanța Mie., 6 Nov. 2024
Anul XX Nr. 6905
2.4° Constanța Miercuri, 6 Noiembrie 2024 Anul XX Nr. 6905
 

Masa elevilor din Castelu va fi asigurată de firma patronului implicat în scandalul „Stăpânul de sclavi“

Masa elevilor din Castelu va fi asigurată de firma patronului implicat în scandalul „Stăpânul de sclavi“

Andreea VLAICU 9 octombrie 2024 | 00:00 2512

Cu toate că anul școlar a început acum o lună, autoritățile locale abia acum finalizează procedurile pentru asigurarea meselor elevilor. Un exemplu concret este comuna Castelu, care a atribuit contractul pentru serviciile de catering în vederea acordării unui suport alimentar tip sandvici, inclusiv fruct, respectiv masă caldă în regim catering, inclusiv fruct, pentru elevi și preșcolari. Primăria Castelu a oferit și anul acesta contractul firmei Kit-Stef Alert SRL, deținută de Carmen Caratană, soția lui Mihăiță Caratană, unul din celebrii frați din localitatea Mihail Kogălniceanu, condamnați în dosarul intitulat generic „Stăpânul de Sclavi“, care a îngrozit comunitatea din Mihail Kogălniceanu, în urmă cu 10 ani.

Masa elevilor din Castelu va fi asigurata de firma patronului implicat in scandalul „Stapanul de sclavi“Mihăiță Caratană

Deși există programe guvernamentale menite să susțină alimentația elevilor, cum este programul „Masa Caldă“, implementarea acestora este adesea îngreunată de birocrația locală și de lipsa coordonării eficiente între autoritățile locale și cele centrale. Primăria comunei Castelu, spre exemplu, a oferit contractul pentru serviciile de catering în vederea acordării unui suport alimentar tip sandvici, inclusiv fruct, respectiv masă caldă în regim catering, inclusiv fruct pentru elevi și preșcolari, la începutul lunii octombrie, la o lună de la începerea noului an școlar.

Masa elevilor din Castelu va fi asigurata de firma patronului implicat in scandalul „Stapanul de sclavi“

Firma a asigurat masa elevilor și anul trecut

Firma care a pus mâna pe contractul pentru asigurarea meselor elevilor și preșcolarilor din cadrul Liceului Tehnologic „Dobrogea”, din Castelu, este Kit-Stef Alert SRL... iar. Pentru serviciile oferite, societatea va primi 846.300 de lei fără TVA, echivalentul a aproximativ 172.653 de euro.

Nici anul trecut Primăria Castelu nu s-a grăbit cu atribuirea contractului. Mai exact, în anul 2023, autoritatea locală a atribuit contractul pentru serviciile de masă ale elevilor abia în luna decembrie. Și anul trecut tot firma Kit-Stef Alert SRL a fost desemnată câștigătoare, primind suma de 1.676.160 de lei fără TVA.

Detalii despre firma câștigătoare

Kit-Stef Alert SRL a fost înființată în anul 2011 și are sediul pe strada Victoriei din comuna Mihail Kogălniceanu. Firma a fost înființată de Pletea Simona, Caratană Mihăiță și Caratană Carmen, cea din urmă fiind în prezent unic asociat și administrator. În anul 2023, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei, profit de 862.138 de lei și datorii de 364.210 de lei, cu 9 angajați.

Masa elevilor din Castelu va fi asigurata de firma patronului implicat in scandalul „Stapanul de sclavi“Kit-Stef Alert SRL

Frații Caratană, spaima locuitorilor din Mihail Kogălniceanu

Mihăiți Caratană, poreclit Pufta, este unul dintre celebrii frați Catarană, din localitatea Mihail Kogălniceanu, care, din câte se pare, făceau legea în zonă. Nu există persoană care să poată spune că nu a auzit vreodată de „isprăvile” acestora, începând cu scandalurile din sediul Poliţiei, urmate de sechestrarea ciobanilor pe care i-au transformat în sclavi, apoi dosarul pentru fraudă electorală, când au fost acuzaţi că au mituit alegătorii în vederea sprijinirii în alegeri a un anumit candidat la primărie, iar lista poate continua.

Mihăiță Caratană a fost condamnat, în 2016, la 9 ani de închisoare în dosarul intitulat generic „Stăpânul de Sclavi”, iar, de-a lungul timpului, a încercat, de mai multe ori să fie eliberat condiționat.

Fără succes, de fiecare dată fiindu-i respinse cererile. La fel s-a întâmplat și pe 8.04.2022, când Judecătoria Tulcea (el fiind transferat la Judecătoria Tulcea) i-a respins cererea. Însă, decizia nu a fost definitivă, iar la contestație Tribunalul Tulcea a decis: „Admite contestaţia formulată de persoana privată de libertate Caratană Mihăiță. Desfiinţează sentinţa penală nr. 604/08.04.2022 a Judecătoriei Tulcea şi, rejudecând: Admite propunerea de liberare condiţionată a persoanei privată de libertate Caratană Mihăiță. Dispune liberarea condiţionată a persoanei privată de libertate Caratană Mihăiță din executarea pedepsei de 9 ani și 2 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 557/2018 a Judecătoriei Constanţa. În temeiul art 275 alin 3 C Pr Pen Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”. Amintim că Mihăiţă Caratană s-a ales, în 2016, cu 9 ani de închisoare, Cristian Şapte Enache cu 8 ani, Ion Vişan cu 8 ani şi 6 luni, Mişu Caratană cu 3 ani, Liviu Ghiorţu cu 6 ani şi 6 luni şi Mitrenga Dumitru cu 8 ani.

Potrivit anchetatorilor, 14 ciobani au fost folosiţi ca sclavi de către inculpaţi, orice încercare de fugă a victimelor fiind sancţionată cu pedepse corporale. Totul a fost dat în vileag în urma unei razii a 200 de poliţişti şi jandarmi la fermele fraţilor Caratană, din localitatea Mihail Kogălniceanu. Ciobanii eliberaţi au povestit că unii fuseseră sechestraţi şi de trei luni, fiindu-le luate actele de către inculpaţi. Ei au mai spus că nu au fost plătiţi, iar cei care încercau să fugă erau bătuţi crunt. Caratană venea până în Gara Constanţa pentru a-şi recupera sclavii care încercau să fugă, unii ciobani fiind bătuţi şi săltaţi direct de pe peron.

Masa elevilor din Castelu va fi asigurata de firma patronului implicat in scandalul „Stapanul de sclavi“frații Caratană

Tată și fiică, judecați pentru falsuri

Ulterior, Mihăiță Caratană a fost trimis în judecată și pentru alte fapte. Acesta a fost acuzat de și trimis în judecată împreună cu fiica lui, Elisabeta Șapte, fost consilier local din partea Partidului Mişcarea Populară (PMP) şi preşedinte al acestuia la nivel local, ambii acuzaţi de falsuri în înscrisuri sub semnătură privată. Cei doi au fost trimişi în judecată în vara anului 2018, în urma unei plângeri penale, formulată de o persoană, Adriana Elena Alexe, care îi acuză de fals şi înșelăciune.

În mod concret, în acest dosar penal, în sarcina lui Mihăiţă Caratană s-a reţinut că, în anul 2013, a făcut un contract şi a falsificat semnătura bunicii reclamantei, pe care l-a dat fiicei sale pentru a-l înregistra la Primăria Târguşor, pe data de 15 mai 2013. În sarcina fiicei sale, Elisabeta Şapte, s-a reţinut că pe aceeaşi dată, s-a deplasat la primăria menţionată unde a înregistrat contractul de arendă nr. 5714/15.05.2013, cunoscând faptul că acesta este fals, a indus în eroare funcţionarii primăriei şi a solicitat o adeverinţă pentru o suprafaţă totală de 59 de hectare de teren agricol, incluzând în aceasta şi terenul de 10 hectare aparţinând Adrianei Alexe. Pentru această suprafaţă totală, Elisabeta Şapte a obţinut de la APIA o subvenţie în cuantum de 57.255,36 lei, pentru anul 2013.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

AUR Ovidiu Cupsa Mohammad Murad
PSD Felix Stroe
PNL Bogdan Hutuca Silviu Cosa
USR Stelian Ion Remus Negoi
PSD Brailoiu

COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
m********i- comitagii, se credeau in muntii pindului jefuind caravanele.
6
0

REPLICA


LOTO

6/49
82119204218
5/49
371027201611
joker
4115181672