REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Mascaţii din Constanţa au un nou coleg, viitor specialist în detectarea explozibilului

Mascaţii din Constanţa au un nou coleg, viitor specialist în detectarea explozibilului

Replica API 7 octombrie 2014 | 01:13 116

Black, lupul alsacian care întregeşte „trupa” canină

Black, lupul alsacian care întregeşte „trupa” canină

Are doar câteva luni, este jucăuş şi, momentan, se obişnuieşte cu locul. Este vorba despre Black, un lup alsacian, care, peste ceva timp, va fi coleg „cu acte în regulă” cu luptătorii din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa.

Acum aproximativ un an de zile, SAS Constanţa îşi întregea echipa, fiind aduşi trei câini, doi rottweileri şi un ciobănesc belgian, pentru echipele de intervenţii. Între timp, micii jucăuşi au crescut, aflându-se în momentul de faţă la antrenament, la Centrul Chinologic de la Sibiu. Când vor reveni, dacă iau toate testele cu brio, vor merge pe teren, la descinderi. Între timp, în curtea SAS a apărut un bulgăraş, negru complet, care va fi antrenat pentru grupele pirotehnice. Până atunci, Black se familiarizează cu locul, învaţă să facă faţă factorilor externi şi… se joacă. „Câinele pe care îl am acum în dotare a împlinit cinci luni ieri (duminică, 5 octombrie - n.r.). L-am preluat de la Centrul Chinologic Sibiu la vârsta de 2 luni, fiind născut pe 5 mai anul curent. Este ciobănesc german alsacian. În momentul de faţă, se află în stadiul de predresaj. Până la vârsta de aproape un an învaţă anumite lucruri, şi anume că eu sunt stăpânul, că trebuie să asculte de comenzile mele. Este ca un copil şi învaţă, treptat, să meargă pe lângă stăpân, să vină la comenzi, să ştie să stea într-o poziţie de aşteptare, să nu fugă de capul lui, să nu muşte. Apoi urmează un curs de circa patru luni şi, dacă totul este în regulă, va primi un atestat pentru detectare exploziv”, a spus persoana care îl are în grijă pe Black, angajată în cadrul SAS al IPJ Constanţa. Acesta este al treilea câine pe care îl are în „custodie”, fiind un adevărat iubitor de animale.

Cei 7 blănoşi ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale

„Avem 7 câini, sunt 4 pe intervenţie, doi din rasa Ciobănesc Belgian Malinois şi doi rottweileri – femelă şi mascul, şi mai sunt încă 3, doi masculi şi o femelă, pe Compartimentul Pirotehnic, pentru detectarea explozibililor. Sunt 7 exemplare canine care, până în momentul de faţă, s-au comportat bine, nu ne-au dezamăgit. Chiar ne sunt parteneri reali şi loiali. În ceea ce priveşte intervenţia, profilul câinelui respectiv şi antrenamentul pe care îl face în cadrul Centrului Chinologic sunt de natură să-i confere curajul necesar şi cam tot ce ţine de structura de intervenţie, astfel încât pot spune că unul dintre ei face cât doi oameni, ceea ce este foarte bine în contextul actual”, a declarat, pentru „Replica” de Constanţa, comisarul şef Tudorel Dogaru, şeful Serviciului pentru Acţiuni Speciale. În scurt timp, şi micul bulgăraş negru va fi parte din Poliţie. Însă, până atunci, după cum ne spunea şeful SAS, se familiarizează cu meseria ce o va urma.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218