REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Mascaţii, la Academia Navală: toţi profesorii de matematică, suspectaţi că au luat MITĂ! Există filmări, studenţii AU RECUNOSCUT!

Mascaţii, la Academia Navală: toţi profesorii de matematică, suspectaţi că au luat MITĂ! Există filmări, studenţii AU RECUNOSCUT!

Replica API 11 noiembrie 2016 | 00:07 1510

Procurorii anticorupţie au descins la Constanţa!

Procurorii anticorupţie au descins la Constanţa!

A explodat „BOMBA” şpăgilor şi la Academia Navală! Mai mulţi profesori şi studenţi din cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” au fost audiaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de dare şi luare de mită. Mai exact, este vorba despre 8 profesori, printre care şi Iulian Antonescu, renumitul profesor de matematică. Reprezentanţii Academiei Navale au confirmat faptul că procurorii anticorupţie au efectuat percheziţii la nivelul instituţiei.

Procurori militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au efectuat cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie comise în cursul anului 2016 la Academia Navală. „În cursul zilei de 10 noiembrie 2016, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 7 locaţii situate în judeţul Constanţa, din care trei locaţii sunt situate în sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, au transmis procurorii. Precizăm că reprezentanţii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” au confirmat faptul că se efectuează percheziţii la nivelul instituţiei. „Da, au fost percheziţii, însă nu am mai multe informaţii”, a declarat Mihaela Zabolodni, purtătoarea de cuvânt a Academiei Navale. Potrivit informaţiilor noastre, se pare că este vorba despre toti profesorii de matematică de la Academie (8 la număr), care sunt suspectaţi că ar fi luat mită. Unul dintre profesorii vizaţi de luare de mită este Iulian Antonescu.

La audieri au fost şi profesorii Ion Colţescu, dar şi Gheorghe Dogaru, acesta din urmă părăsind audierile în jurul orei 20.00. Ieri, în momentul percheziţiilor, jandarmii i-au evacuat pe studenţii Academiei. „Nu prea ştiu ce s-a întâmplat pentru că dimineaţă la ora 08:00 când am ajuns la facultate nu era nimic. Apoi au venit jandarmii şi ne-au dat afară, ne-au spus să plecăm din facultate. Ştiu că mai mulţi studenţi au fost reţinuţi în curtea interioară pentru audieri”, a explicat o studentă. Această ipoteză a fost infirmată de purtătoarea de cuvânt a Academiei, care a declarat că nu a fost vorba de aşa ceva şi că studenţii şi-au continuat cursurile în mod normal. Rectorul Octavian Tărăbuţă a declarat pentru „Replica” de Constanţa că nu ştie numele profesorilor acuzaţi.

„Nu am cum să spun numele profesorilor pentru că datele acestea le are numai Parchetul Militar. Sunt nişte informaţii bazate pe nişte suspiciuni şi încă se verifică. Noi nu putem să spunem nimic”, a afirmat comadorul Octavian Tărăbuţă, rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa. Ulterior, unul dintre studenţii audiaţi a declarat, în exclusivitate pentru „Replica”: „Am stat cinci ore la audieri. Ne-au întrebat dacã am dat bani. Am fost cam 30 de studenţi şi majoritatea au recunoscut cã au dat mitã. Au dat declaraţii pe propria rãspundere”. Conform acestuia, telefoanele mobile au fost reţinute şi vor fi verificate în prezenţa procurorilor. De asemenea, se pare cã ancheta va continua în Capitalã cu suspecţii, iar un alt detaliu ar fi acela cã cel puţin unul dintre profesori, Iulian Antonescu, ar fi fost filmat 3 luni de zile înainte ca procurorii sã descindã la Constanţa.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614