REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Maşini de lux, furate din Elveţia şi Germania: cum acţionau ţiganii şi cum reuşeau să le vândă prin intermediul samsarului Ender

Maşini de lux, furate din Elveţia şi Germania: cum acţionau ţiganii şi cum reuşeau să le vândă prin intermediul samsarului Ender

Replica API 3 aprilie 2014 | 00:00 1034

Percheziţii cu scandal, la Constanţa

Percheziţii cu scandal, la Constanţa

Mai multe percheziţii au avut loc atât în Constanţa, Murfatlar, cât şi în ţară, vizate fiind mai multe familii de etnie romă, suspectate că furau maşini din Elveţia şi Germania şi le vindeau, prin intermediul unui dealer auto din Constanţa, cunoscut ca Ender. O descindere a avut loc chiar la "palatul" de pe I.C. Brătianu, acolo unde spiritele s-au încins, femeile de etnie romă arătându-se deranjate de acţiunea oamenilor legii. "Nu am furat nimic, am cumpărat maşinile. Acum, dacă erau furate... noi ce vină avem? Astea sunt legi?", striga o femeie. Presupuşii infractori acţionau prin două metode, şi anume închiriau maşini în respectivele ţări şi veneau cu ele în România, fie le cumpărau acolo în leasing, după care le vindeau la noi cu acte false.

Oamenii legii au demarat o serie de percheziţii domiciliare în trei judeţe şi în Bucureşti, căutaţi fiind 12 traficanţi de maşini de lux furate din străinătate şi înmatriculate cu acte false pe teritoriul României. "Poliţia Capitalei, procurorii Parchetului Bucureşti şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă - serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Serviciul pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, au dat de urma unei reţele care se ocupa de înmatricularea maşinilor furate din străinătate şi vândute pe teritoriul ţării noastre. Percheziţiile au avut loc în Bucureşti, Ilfov, Prahova şi Constanţa", au precizat oamenii legii. În Constanţa au fost vizate mai multe domicilii de romi, situate atât în cartierul Palas, în Faleză Nord, cât şi în Murfatlar. Printre acestea s-a numărat şi "palatul" de pe I.C. Brătianu, din apropierea sediului Poliţiei Rutiere. Mascaţii i-au "săltat" pe suspecţi din aşternuturi, spre indignarea femeilor din casă. "Nu am furat nimic, de ce ni se zice că am furat maşini? Noi le-am cumpărat. Acum, dacă erau furate, noi ce vină avem? Au venit mascaţii, ne-au luat din somn, copiii s-au speriat, nici nu au fost la şcoală. Păi astea sunt legi?", striga o femeie de etnie romă. De aici, oamenii legii au ridicat mai multe acte şi doi bărbaţi, printre care şi Ion Bîrnescu, care au fost duşi la audieri, la Bucureşti.

Pirandele închiriau maşini în Elveţia şi Germania şi fugeau cu ele, iar bărbaţii le cumpărau în leasing

Potrivit unor surse din anchetă, nucleul grupării infracţionale se afla la Constanţa. Toată acţiunea era bine pusă la punct, în sensul că femeile de etnie romă erau puse să închirieze autoturisme în Elveţia şi Germania, prioritate având BMW-urile cu "X" în faţă, după care fugeau cu ele în România. La graniţă nu întâmpinau probleme întrucât contractul de închiriere era pe termen nedeterminat, iar legile din respectivele ţări le permite să părăsească teritoriul ţării chiar dacă maşina e închiriată. O altă metodă era cumpărarea autoturismelor de lux în leasing. Odată ajunse în România, erau "fabricate" actele false, după care erau vândute prin intermediul unui cunoscut dealer auto, ştiut ca Ender, care locuieşte într-un apartament de lux de pe strada Dobrogea din Faleză Nord, unde, de asemenea, mascaţii au descins în dimineaţa de miercuri, 2 aprilie. Opt persoane au fost duse la Bucureşti pentru audieri, urmând să fie făcute propunerile legale, fiind ridicate din Constanţa cam 6 autoturisme de lux. "Acţiunea vizează documentarea întregii activităţi infracţionale a unei grupări specializate în trafic cu autoturisme de lux ce ar fi fost furate din afara ţării. Acestea ar fi fost ulterior comercializate pe teritoriul României cu acte false. Prejudiciul este estimat la 500.000 de euro", au mai precizat oamenii legii.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102