REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Maşinile de Bulgaria, paravan pentru infractori: valoarea lor nu depăşeşte 1.000 de euro!

Maşinile de Bulgaria, paravan pentru infractori: valoarea lor nu depăşeşte 1.000 de euro!

Replica API 17 aprilie 2015 | 22:41 294

Contrabandist de ţigări cu Chrysler “texan”

Contrabandist de ţigări cu Chrysler “texan”

De când fenomenul maşinilor înmatriculate în Bulgaria a început să ia amploare, cu precădere la malul mării, oamenii legii au afirmat că atât autoturismele cât şi proprietarii acestora sunt mai greu de identificat. O reală harababură mai exact, având în vedere că nu toţi şoferii sunt în baza de date a Poliţiei Rutiere şi proprietarii se pot schimba de la o zi la alta. Însă, cum infractorii stau bine la capitolul vigilenţă şi-au făcut deja un obicei în a folosi “texanele” pe post de paravan. Exemple sunt multe, însă unul dintre cazuri este legat de un flagrant de la Murfatlar, unde cel vizat folosea un Chrysler, model Voyager, în valoare de 650 de euro.

Întrucât maşinile înmatriculate în Republica Bulgaria se înmulţeau pe drumurile din Constanţa precum ciupercile după ploaie, oamenii legii au luat hotărârea să demareze o acţiune pentru a avea cumva o bază a lor. Astfel, maşinile erau oprite în trafic, datele şoferilor fiind înregistrate într-o bază de dată. Până la finele anului 2014, erau peste 2.000 de autoturisme în evidenţă, dar numărul celor care circulă este mult mai mare. Chiar dacă proprietarul autovehicului se poate schimba de la o zi la alta, în baza acelei procuri, fără a fi nevoie să se declare undeva acest lucru, măcar poliţiştii aveau o pistă în cazul unei infracţiuni. Chiar şi aşa, anchetele sunt îngreunate din pricina acestor detalii. În tot acest timp, infractorii nu au dormit şi au ciulit bine urechile, trecând imediat la paravanul acestor autoturisme. Şi cazuri au fost multe. Mai concis, la aproape fiecare furt, tâlhărie sau altă faptă cu iz penal, anchetatorii au dat şi peste un autoturism înmatriculat la vecinii bulgari. Unul dintre aceste cazuri a avur loc la Murfatlar, în data de 11.03.2015, în jurul orei 22.15, când poliţiştii din cadrul Gărzii de Coastă au organizat un flagrant, pe linia combaterii contrabandei cu ţigări de provenienţă ucraineană. La faţa locului urmau să fie depistaţi doi indivizi, între care şi Gheorghe Luigi Codoi, care urmau să vândă baxuri cu ţigarete. Ei au ajuns cu un autoturism marca Chrysler, înmatriculat în Bulgaria, unul dintre ei fiind prins numaidecât de către poliţişti. Al doilea, respectiv Codoi, aflat la volanul autoturismului, nu s-a supus somaţiilor legale prin voce, a efectuat manevre bruşte înainte şi viraj stânga, acroşând cu portiera pe unul dintre poliţiştii de frontieră aflaţi în misiune. Acesta a căzut pe pavelele de ciment ale parcării în care avea loc acţiunea, fapt ce a generat uzul armamentului, in conformiate cu prevederile legale, asupra anvelopelor autoturismului. Cu toate că două anvelope erau atinse, şoferul nu a oprit autoturismul si si-a continuat drumul, virând pe un drum lăturalnic. Ulterior autoturismul a fost descoperit abandonat pe un teren agricol din apropierea localităţii. De atunci au început căutările, individul fiind depistat după câteva zile şi propus spre arestare la Tribunalul Constanţa. Totodată, menţionăm că acesta fusese eliberat din penitenciar în vara anului 2014. Acum a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor, iar magistraţii au pus sechestru pe autoturism. Acesta, de culoare vişinie, a fost evaluat la 650 de euro.

Autorii spargerilor în serie din Constanţa, fani “texane”

Un alt caz înregistrat în urbea de la malul mării îi are ca protagonişti pe Memet Ali, Ţăndurel Acî, Alis Tungeai, Ali Levent, Tătaru Cosmin Alexandru şi Merundisa Elvis, care au dat peste 30 spargeri în numai câteva luni de zile. Acum sunt condamaţi definitiv şi şi-au asigurat un loc la Penitenciarul Poarta Albă pentru următorii ani. Însă, aşa cum cotidianul “Replica” de Constanţa a dat toate detaliile infracţiunilor lor în ediţiile trecute, se poate observa cum indivizii acţionau cu un autoturism marca Mazda, înmatriculat în Bulgaria, cu numărul DP-BB-62. Însă, într-o noapte au fost protagoniştii unui accident rutier, fugind de la faţa locului. Pentru a nu rupe lanţul furturilor, indivizii au hotărât să fure o maşină, cu numere de Bulgaria, bineînţeles. Prin această metodă, ei au intrat în posesia unui BMW 318, cu care şi-au continuat, nestingheriţi, treaba. Şi, din păcate, aceste exemple sunt multe. Între timp, au tot fost lansate proiecte legislative pentru a rezolva cumva această problemă dar, momentan, nu există un răspuns concret.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218