REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Masterul Ingineria Proiectelor Auto, primul pas în carieră pentru viitorii ingineri

Masterul Ingineria Proiectelor Auto, primul pas în carieră pentru viitorii ingineri

Replica API 13 septembrie 2014 | 00:00 303

13 masteranzi în Ingineria Proiectelor Auto (IPA) de la Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi, Universitatea din Piteşti şi ICAM (Institut Catholique d'Arts et Mtiers) au beneficiat în perioada februarie - iulie 2014 de un stagiu la centrul de inginerie al Renault Romania, Renault Technologie Roumanie. Acest stagiu a oferit celor mai buni dintre masteranzi posibilitatea de a lucra la un proiect auto complex.

Echipa de stagiari a fost coordonată de tutori dedicaţi, specialişti Renault Romania, dar şi de un şef de proiect. Tema de stagiu a fost aceea de a găsi soluţii inovatoare pentru echipamente şi prestaţii noi pentru un automobil Duster, realizând în acelaşi timp şi analize tehnice, de costuri şi de calitate.

Proiectul, intitulat Duster Plus, din cadrul masterului IPA 2014, a reunit diverse idei noi pornind de la arhitectura vehiculului, procesele de montaj, realizarea prototipurilor fizice pentru diferite echipamente noi, la calculul costurilor pentru piese.

Loredana Terzea, absolventă a Universităţii Politehnica Bucureşti, fost stagiar, în prezent angajat al Renault Technologie Roumanie, a avut rolul de planificator în echipă. S-a implicat din punct de vedere logistic, a negociat cu furnizorii, a avut grijă ca piesele să ajungă la timp la locul unde a fost asamblată maşina, aşa cum povesteşte aici.

La rândul său, Sebastian Ciocoiu, absolvent al Universităţii Tehnice din Iaşi şi în prezent inginer proiectant la Renault Romania a avut sarcina de a gestiona orice modificare survenită caroseriei (declaraţia integrală video, aici).

În cele patru luni şi jumătate de stagiu, cei 13 stagiari s-au familiarizat cu activităţi specifice industriei auto şi au putut să îşi dezvolte diferite aptitudini, cum ar fi: managementul proiectelor, lucrul în echipă şi într-un mediu internaţional, comunicare şi folosirea limbilor străine.

Şeful de proiect Duster Plus, Mariana Vasilca, tutore Renault Romania le-a fost aproape pe parcursul stagiului şi a rămas impresionată de entuziasmul lor: "Au conştientizat presiunea timpului în derularea proiectului precum şi provocarea de optimizare permanentă a costurilor de aprobare proiect", după cum mărturiseşte aceasta (vezi declaraţia aici).

Iniţiat în 2009 la solicitarea Renault Romania, programul de masterat IPA, este acreditat de Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi este derulat în parteneriat cu patru universităţi din România: Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea din Piteşti, Universitatea din Craiova şi Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi. 350 de studenţi de la aceste universităţi au parcurs programul de master, iar 57 dintre ei au fost implicaţi în ultimii 5 ani în proiectele de stagiu IPA în cadrul Renault Romania. Printre vehiculele care au fost temă de master se regăsesc Duster birou mobil (2011) şi Duster 4x4 hibrid (2012 şi 2013). Aproximativ 80% dintre stagiarii IPA au fost angajaţi la Renault Romania sau la furnizori ai companiei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614