REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Măștile chirurgicale cu 3 straturi și cele de bumbac pot reduce transmiterea infecției cu SARS-CoV-2

Măștile chirurgicale cu 3 straturi și cele de bumbac pot reduce transmiterea infecției cu SARS-CoV-2

Replica API 25 august 2020 | 00:00 951

Răspândirea globală a COVID-19 la începutul anului 2020 a sporit în mod semnificativ cererea de măști de protecție în întreaga lume, motiv pentru care au fost inițiate mai multe studii cu privire la eficacitatea acestora.

Rolul măștilor de protecție este de a oferi protecție persoanelor din jur, cum ar fi protejarea pacienților cu răni deschise împotriva agenților infecțioși sau persoanelor care se află în apropierea unui bolnav de tuberculoză, împiedicându-i pe aceștia să contracteze boala prin intermediul secrețiilor respiratorii sub formă de picături sau aerosoli. Din acest motiv, la nivel global s-a luat decizia ca populația să poarte mască de protecție, cu excepția copiilor sub 5 ani și a celor care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, deoarece pacienții cu COVID-19 pot fi asimptomatici, dar contagioși timp de multe zile, scrie doc.ro.

Premisa protecției împotriva persoanelor infectate care poartă o mască este simplă: purtarea unei măști va reduce răspândirea picăturilor respiratorii care conțin virusuri. De fapt, studiile recente sugerează că purtarea măștilor reduce răspândirea COVID-19 și, în consecință, stopează creșterea curbei epidemice. Totuși, determinarea eficacității măștilor este un subiect complex care este încă în cercetare deoarece căile de transmitere a infecției cu SARS-CoV-2 nu sunt încă pe deplin înțelese și sunt complicate de mulți factori precum traseul de transmitere, potrivirea și utilizarea corectă a măștilor și variabilele de mediu.

Din cauza deficiențelor privind aprovizionarea măștilor chirurgicale și respiratorii N95, precum și îngrijorarea populației cu privire la efectele secundare ale acestora și disconfortul cauzat de o utilizare prelungită, s-a ajuns la o varietate de soluții, cum ar fi măștile de bumbac confecționate acasă sau bandanele. Din acest motiv,un grup de oameni de știință de la Universitatea Duke, Statele Unite ale Americii, a creat o tehnică simplă pentru a analiza eficacitatea diferitelor tipuri de măști, folosind o cutie neagră, un laser și o cameră foto.

Iată cum a funcționat această metodă: o persoană care purta o mască a vorbit în fața unei cutii negre. Un fascicul laser proiectat printr-o parte a cutiei a format o „foaie ușoară” verde prin centrul său. O cameră poziționată în partea din spate a cutiei a surprins pe video particule respiratorii care trec prin masca persoanei care vorbește.

Cercetătorii au testat 14 măști diferite. Pentru fiecare test, au înregistrat un videoclip de aproximativ 40 de secunde. Echipa a repetat acest exercițiu de 10 ori pentru fiecare mască în parte și material din studiu, dar și pentru testul fără mască. Cu ajutorul unui algoritm s-a putut calcula numărul de particule respiratorii din fiecare videoclip.

La finalul testului, cercetătorii au evaluat astfel transmiterea picăturilor respiratorii în timpul vorbirii, strănutului și tusei pentru diferite tipuri de materiale din care sunt confecționate măștile. În general, experimentul a scos la iveală „diferențe accentuate” în eficacitatea măștilor. Masca 95 montată corespunzător s-a dovedit a fi cea mai eficientă, cu o transmitere a picăturilor sub 0,1%. Cu alte cuvinte, explică cercetătorii, aceste măști au blocat transmiterea a aproximativ 99% dintre picăturile respiratorii. Măștile N95, utilizate de personalul medical, nu sunt recomandate publicului larg din cauza lipsei lor persistente, notează Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite ale Americii.

Următoarele cel mai bune au fost măștile chirurgicale cu trei straturi, care au blocat peste 95% din picăturile respiratorii. Și măștile de bumbac cu două straturi au avut de asemenea rezultate bune, acestea fiind aproape la fel de bune ca cele chirurgicale și ca măștile N95.

S-ar putea crede că orice mască de față ar fi mai bună decât nicio mască, dar oamenii de știință au ajuns la concluzia că unele dintre opțiuni ofereau foarte puțină protecție.

De ce este important să purtăm mască de protecție

Experții în sănătate publică susțin de multe luni că măștile sunt unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru a ajuta la combaterea pandemiei de COVID-19, pe lângă distanțarea socială și igiena corectă a mâinilor, iar acum în tot mai multe oraşe din întreaga lume purtarea măştii în spaţii publice a devenit obligatorie.

În timp ce există o mulțime de cercetări cu privire la măștile N95 și măștile chirurgicale utilizate de personalul medical există foarte puține studii efectuate în jurul măștilor non-medicale.

Totuși, când au testat eficiența lor, cercetătorii au descoperit că unele măști folosite nu protejează împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

De exemplu, măștile purtate de sportivi, din fleece, au fost cele mai puțin eficiente. De fapt, purtarea unei astfel de măști descompune picăturile mari în picături mai mici. Bandanele și măștile tricotate au avut, de asemenea, performanțe slabe și nu au oferit prea multă protecție.

Oamenii de știință spun că prin această cercetare vor să sublinieze faptul că-i încurajează pe oameni să poarte măști, dar că doresc ca aceștia să poarte măști care îi protejează cu adevărat de o eventuală îmbolnăvire cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Totuși, specialiștii susțin că aceasta a fost doar o demonstrație - este nevoie de mai multă muncă pentru a analiza diferitele tipuri de măști și modul în care oamenii le poartă, dar demonstrează că acest tip de test ar putea fi ușor condus de companii care oferă măști angajaților.

Studiul consolidează rolul pe care îl au măștile în reducerea răspândirii infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2. După cum subliniază specialiștii, toți emitem particule atunci când vorbim și aceste particule sunt potențial infecțioase.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), se estimează că 50% din transmitere are loc înainte ca oamenii să dezvolte simptome. Purtând o mască este o modalitate ușoară de a reduce riscul de a răspândi fără să știi infecția cu noul coronavirus, dar trebuie subliniat faptul că masca nu este un panaceu - trebuie, de asemenea, să respecăm regulile de distanțare socială și să practicăm o igienă bună a mâinilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367