REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

MĂȘTILE vândute în România, PERICOL PUBLIC

MĂȘTILE vândute în România, PERICOL PUBLIC

Replica API 5 noiembrie 2020 | 00:00 3976

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a controlat 504 operatori economici, la nivelul întregii țări, care comercializau măști de protecție, constatând abateri la 275 dintre aceştia și oprind de la comercializare, temporar sau definitiv, peste 31 de milioane de măști, conform Mediafax.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) supraveghează piața de materiale de protecție încă de la începutul stării de urgență și de alertă cauzate de pandemia cu Covid-19, precizează un comunicat.

Au fost verificate măști în valoare de 3,65 milioane de lei, constatându-se abateri la echipamente individuale de protecție (EIP), în valoare de 2,1 miioane de lei, (aproximativ 58%). Ca urmare a neregulilor constatate, comisarii ANPC au dispus aplicarea de 382 sancţiuni din care 114 avertismente şi 268 amenzi contravenţionale, în valoare de 1,75 milioane de lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor. La acestea s-au adăugat măsuri complementare, constând în oprirea temporară de la comercializare a peste 31 milioane de măști și oprirea definitivă de la comercializare a mai mult de 90.000 de măști.

În cursul acţiunilor de control s-au constatat o serie de abateri printre care lipsa totală sau parțială a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului, lipsa înscrierii instrucțiunilor de utilizare, lipsa menționării compoziției materialului utilizat, lipsa traducerii în limba română a informațiilor si instrucțiunilor pe etichetele de produs, lipsa indicării elementelor de identificare și caracterizare, referitoare la denumirea producătorului/importatorului/distribuitorului și adresa sediului în România, lipsa marcajului CE, lipsa declarației de conformitate, lipsa indicațiilor privind condiţiile speciale de depozitare şi/sau manipulare si/sau nerespectarea acestora, lipsa informaţiilor privind modul de intreţinere a EIP, lipsa lotului sau a numărului de serie ori a altui element care să permită identificarea măștii- EIP, lipsa înscrierii mărimii măștii – EIP, comercializarea de produse nesigure (în interiorul cutiei, măștile nu erau ambalate).

ANPC a mai constatat că există elemente care pot induce în eroare consumatorul cu privire la legalitatea produsului: în declarația de conformitate era înscris că produsul mască era dispozitiv medical, iar raportul de testare era emis pentru un EIP care se supune altui cadru legal; aplicarea marcajului CE de către organisme neacreditate; aplicarea marcajului CE la produsele „măşti igienice lavabile„ şi „măsti igienice lavabile pentru copii” la care se afirma prin etichetare că „nu fac parte din grupa echipamentelor individuale de protecţie şi nici din grupa dispozitivelor medicale” pe declarația de conformitate fiind indicată Legea nr.245/2004; neconcordanță între denumirea produsului și informațiile de pe ambalaj și cele din declaraţia de conformitate emisă de producător; instrucțiuni de utilizare diferite de cele înscrise în fișa tehnică, produsul fiind prezentat drept un dispozitiv medical de tipul II, deși documentația menționează tipul I. Produsul avea marcajul CE fără ca producătorul să poată prezenta un document eliberat de către un organism de evaluare a conformității; practici comerciale incorecte; lipsa afișării sau afișare neconformă a prețurilor.

În cadrul acțiunilor de control s-au avut în vedere și notificarile RAPEX ale statelor membre cu privire la măști. În acest context, au fost găsite la comercializare produse notificate prin sistemul RAPEX, acestea fiind oprite definitiv de la comercializare.

Din cauza numărului mare de măști existente pe piață, verificările în acest domeniu continuă, la nivelul întregii țări, până la încheierea stării de alertă, scrie ştiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Initial tuseam si stranutam in cotul mainii, in maneca. Acum carpa aia trebuie sa fie conforma. Ea are ca scop sa nu ne scuipam unii pe altii cu virusi. La spital da, trebuie ca medicii sa aibe masti conforme. Pentru scuipatii nostrii sunt bune si suficiente. Nu ne mai futeti la cap cu conformitatea. Alt terorism. Chinezii si-au pus de astea si acum ne uitam la ei ca nu au problemele noastre ale fraierilor care au luat virusu de la ei. Sictir. Macar de le-am purta dar unii nici pe astea nu le pun.
4
1
Si zilnic se impart mesaje in stanga si in dreapta:purtati masca! Daca nu esti disciplinat politia te amendeaza.Si SOC:masti neconforme.Tradus:si f---toate si cu banii luati.
9
2
Luati romani prosti botnita si taceti din gura ca doar fite aveti cat casa de mare ciocu mic si bagati botnita ca da bine cu hainele sunt trendy! hahaha
5
3
pe bune?! Adicatelea statul roman depisteaza produsele neconforme la raft si nu la controlul vamal realizat la intrarea in tara a acestor masti? TARE hahahahaha
20
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367