REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Măsuri drastice împotriva TBC-ului: elevii intră la şcoală pe bază de adeverinţă de la medic!

Măsuri drastice împotriva TBC-ului: elevii intră la şcoală pe bază de adeverinţă de la medic!

Replica API 15 noiembrie 2012 | 00:00 259

21 de cazuri confirmate

21 de cazuri confirmate

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, alături de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, în urma discuţiei pe care au avut-o la începutul săptămânii în vederea unei mai bune comunicări cu privire la cazurile de tuberculoză, înregistrate în unităţile de învăţământ de pe raza teritoriului Constanţa, au prezentat întreaga situaţie actuală, vorbindu-se despre cele 21 de cazuri confirmate, din septembrie şi până în prezent, despre ce păţeşte un elev care se prezintă în colectivitate chiar dacă ştie că este purtător al virusului, dar şi despre ce anume duce la tuberculoză.

În cadrul conferinţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, dr. Constantin Dina, a precizat faptul că locuitorii judeţului nostru nu ar trebui să se alarmeze în privinţa numărului mare de cazuri suspecte/confirmate de TBC, întrucât lucrurile stau cu totul altfel. "Cazurile de TBC sunt în scădere. În 2010 au fost 720 de cazuri, în 2011 alte 690 de cazuri, iar acum, în primele 9 luni din 2012, sunt 501. Situaţia este sub control, este vorba de mini - focare izolate de tuberculoză", a spus dr. Dina. Precizările au fost făcute în contextul în care în unităţile de învăţământ din judeţul Constanţa mai mulţi elevi şi profesori au fost internaţi la Spitalul TBC. Conform statisticilor prezentate, în perioada 17 septembrie - 13 noiembrie a.c., au fost confirmate 21 de cazuri de TBC, respectiv un caz la Liceul Ovidius, patru cazuri la Colegiul Tehnic de Marină "Alexandru Ioan Cuza", un caz la Colegiul Naţional Pedagogic, trei cazuri la Liceul Gh. Duca, două cazuri la Liceul din Cumpăna, un caz la Şcoala nr. 14, două cazuri la Şcoala Ion Borcea din Agigea, trei cazuri la Şcoala din Rasova, un caz la Grădiniţa din Castelu şi trei cazuri la Grădiniţa din Valu. S-au confirmat 21 de cazuri, dintre care 18 elevi şi trei cadre didactice, susţin specialiştii Ministerului Sănătăţii în teritoriu. În ceea ce priveşte poziţia conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, aceasta este una foarte fermă. "Am hotărât ca, imediat după ce elevii au revenit din vacanţă, să fie testaţi, să aibă loc o triere a lor. Toate cazurile suspecte au fost orientate către Spitalul TBC, către Policlinica TBC sau către medicul de familie. De aici încolo, analizele şi investigaţiile specific au fost făcute de către specialişti. Principala problemă, luând cazul Colegiului Pedagogic, unde au fost invitaţi toţi profesorii şi elevii să-şi facă investigaţiile, s-a constatat că toţi profesorii au dat curs acestei invitaţii, însă nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu elevii, problema fiind legată de opţiunea unor părinţi de a nu-şi duce copiii la medic, de a nu accepta spitalizarea lor", a spus inspectorul şcolar general, Răducu Popescu. Potrivit reprezentanţilor DSP, motivul pentru care părinţii nu sunt de acord cu spitalizarea este strict legat de ruşine, comparând boala cu un stigmat al sărăciei sau, în alte cazuri, părinţii au menţionat că nu vor să-şi lase copiii să ia şi alte boli din spital. Chiar şi aşa, specialiştii spun că TBC-ul nu este un motiv de ruşine, iar boala trebuie tratată în mod obligatoriu, întrucât ea apare când sistemul imunitar este scăzut şi când se alternează cu tutun.

"Nu putem să negăm faptul că elevii fumează. Pot spune că au fumat şi au consumat alcool chiar şi în şcoală", a adăugat Mihaela Cocu, coordonatorul Programului TBC din cadrul DSP Constanţa. În plus, dr. Dina a vrut să clarifice şi aspectul cu dezinfecţia unităţilor de învăţământ. "Sunt guri care spun că mai trebuie făcută nu ştiu ce dezinfecţie. Nu. Se face doar una, iar cealaltă nu este necesară. Mai departe s-a intervenit în locaţia respectivă, iar cei care puteau să împrăştie bacilul Koch, au fost internaţi, cei care sunt negativi şi nu au capacitatea de a împrăştia virusul, sunt sub tratament şi după o anumită perioadă revin în colectivitate, cu condiţia să-şi ia tratamentul, şi mai există şi o categorie care stă internată în spital", a spus Constantin Dina. În plus, potrivit declaraţiilor celor două instituţii, chiar nu există motive de îngrijorare pentru ceilalţi elevi, ai căror colegi sunt confirmaţi sau suspecţi de TBC, acest lucru fiind dat de faptul că la şcoală se vor prezenta numai pe baza unei adeverinţe eliberată de medicul pneumolog. De aici treaba devine extreme de gravă, directorul DSP menţionând că se poate ajunge şi până în instanţă dacă un elev vine la şcoală ştiind faptul că are TBC. "Dacă elevul intră în colectivitate, cu toate că ştia că are TBC, şi îmbolnăveşte pe alţii, depunem plângere penală", a conchis dr. Dina.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367