rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 6 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Măsuri împotriva Coronavirus la Centrul Artemia din Techirghiol

Persoanele cu afecţiuni psihice pot avea reacţii imprevizibile în anumite situaţii, chiar dacă anterior au părut perfect normale, iar când se produce un eveniment dramatic, esential în viața lui este psihologul. Acesta este omul care le ascultă supărările și necazurile și îi ajută să se ridice și să pară că acel lucru nici nu s-a întîmplat. Așa este și psihologul Centrului „Artemia” Techirghiol.

Nicoleta Ritco, psihologul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică ‘Artemia’ Techirghiol, a oferit un interviu ziarului Replica de Constanța în care a explicat cum este să muncești într-un astfel de mediu, cum a fost primită în centru de către rezidenți dar și dacă a fost sau nu victima vreunui beneficiar.

Nicoleta Ritco

Reporter: Ce ne puteți spune despre dumneavoastră?

Nicoleta Ritco: Activez în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de aproximativ 3 ani. Sunt psiholog clinician în cadrul centrului însă mai am și o specializare de psihoterapeut, în urma finalizării cursurilor postuniversitare, la Institutul de Psihologie si Psihoterapie Adleriană. De trei ani, activez în cadrul Direcției, mai precis, la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică ’Artemia’ Techirghiol. Aici a fost primul contact cu acest mediu și primul contact cu direcția. În centru, de câte ori apare o persoană nouă, beneficiarii sunt foarte entuziasmați, și la fel au fost și în acea zi. Nu am avut nici un sentiment de teamă, i-am admirat și i-am îndrăgit încă din prima secundă. Eu eram învățată să dozez empatia până la lacrimi și în același timp să pot să îmi păstrez calmul. Faptul că sunt și terapeut, m-a ajutat foarte mult în relația cu beneficiarii și personalul, în vederea întreținerii unei atmosfere optime de lucru.

”Este o provocare pentru mine sa imi desfășor activitatea în acest mediu”

Reporter:Cum este să munciți într-un astfel de mediu? Cum vă descurcați?

Nicoleta Ritco: Eu mă bucur foarte mult că fac parte dintr-o echipă care contribuie la starea de bine a acestor suflete și pot spune că venim în sprijinul lor ca un exemplu, nu numai prin comportament ci și prin modul în care gândim și reacționăm în situațiile dificile. Psihologii sunt invățați să susțină beneficiarii dar și personalul. Lucrăm cu persoane cu retard profund, persoane care sunt marcate de o anumită patologie care uneori au trăirile lor așa că psihologul are un rol desptul de important. Este o provocare pentru mine sa imi desfășor activitatea în acest mediu. Reprezintă un alt mod de dezvoltare personală, respectiv interacțiunea cu factorul uman.

Reporter: Cum arată în viziunea dumnevoastră, persoana care s-ar potrivi pentru o astfel de muncă? Cât de puternică din punct de vedere psihic, trebuie să fie aceasta?

Nicoleta Ritco: Consider că cei care lucrează, care îngrijesc astfel de persoane cu nevoi speciale, trebuie să aibă o doză de empatie semnificativă, trebuie să aibă răbdare, suplețe emoțională, să asculte cu atenție perspectiva omului din fața sa, fie ea verbală sau non verbalală, pentru că nu toți vorbesc și se descarcă. Așadar, persoana trebuie să fie un model de răbdare și obiceiuri sănătoase.

Reporter: Cu ce probleme v-ați mai confruntat până în prezent?

Nicoleta Ritco: Nu pot spune că ne-am confruntat cu probleme care nu au putut fi gestionate. Dacă au fost probleme, ele au fost gestionate pe specificul lor. Bineînțeles, mai apar mici probleme de relaționare între beneficiari însă atunci intervine psihlogul, care ascultă ambele părți. Situațiile mai dificile cu care ne-am confruntat au fost abordate în conformitate cu Procedurile Operaționale existente la nivelul centrului nostru. Manifestările sunt datorate stărilor psiho-emotionale sau fizice pe care le trăiesc, cum ar fi de exemplu anxietatea, sistematizări sau emoții pozitive sau negative.

Echilibrul este în noi, noi cei care suntem aici pentru aceste suflete.

Reporter: Ce caz mai deosebit ați avut și v-a marcat?

Nicoleta Ritco: Nu am fost marcată de nici un caz, toți sunt deosebiți în felul lor și consider că putem învăța de la ei câte ceva. Modul în care ei își exprimă și își manifestă iubirea, ei sunt foarte lipicioși, foarte veseli. Momentele grele le traversăm ușor pentru că și la nivel de direcție au fost organizate cursuri de formare care au avut ca scop dobândirea unor abilități practice în domeniul lucrului cu beneficiarii, sau înțelegerea modalităților specifice de abordare pe diferite tipuri de dizabilități. La nivel de centru, în fiecare lună, noi avem un plan de instruire și formare profesională unde sunt prezentate diverse teme care vin în sprijinul personalului și a beneficiarilor. Ca și teme, câteva ar fi: codul etic, care este tot timpul prezentat și foarte util, resprectarea și încurajarea pentru autonomie, respectarea drepturilor și obligațiilor beneficiarilor, egalitatea de șanse, igiena alimentară și multe altele, la nivel de personal. Avem un plan de instruire și a beneficiarilor, unde le vorbim despre drepturile și obligațiile lor, despre respectarea colegului de cameră, pentru că mai sunt persoane care reclamă că unul vrea să doarmă iar celălalt dă televizorul mai tare, și aici intervenim noi și le reamintim că trebuie să își respecte colegul de cameră și că trebuie să ajungă la același numitor comun. Echilibrul este în noi, noi cei care suntem aici pentru aceste suflete. Sunt evenimente care se întâmplă lunar însă noi încercăm pe cât posibil să fie asimilate de personal și puse în practică.

Reporter: Ați fost vreodată victima unui beneficiar?

Nicoleta Ritco: Nu, nu am fost. Din prima zi când am pășit în Centru, ei s-au adunat în jurul meu și s-au lipit „ca un abțipild” de mine și m-au îndrăgit. În fiecare zi eu simt asta, când merg în mijlocul lor și își exprimă sentimentele. Simt că au încredere în mine și Eu sunt convinsă că ține și de modul cum te raportezi la ei. Ei te simt, sunt ca niște copii.

O activitate continuă ține mintea ocupată

Reporter: Cum arată o zi normală, fără incidente, în cadrul Centrului?

Nicoleta Ritco: Suntem într-o activitate continuă, scopul principal fiind acela de dezvoltare a sentimentului de apartenență la grup, sentimentul de utilitate, valorizare, totul ducând la o stare de bine, astfel incidentele fiind mult mai rare. Fiecare beneficiar are program personalizat în care sunt stabilite obiective în funcție de nevoia lui, pentru că ei sunt evaluați și reevaluați conform unui calendar ca mai apoi să se stabilească obiective în acest plan personalizat. Se lucrează permanent cu ei. Chiar am avut recent Balul Primăverii, participă la scenete, ei fiind actorii, jocuri, avem și un contract de colaborare cu școala din Techirghiol și periodic vin elevi la noi, facem activități împreună cu ei. Ține foarte mult de noi și de organizarea foarte bună. Trebuie să te gândești la nevoile lor și să îi incluzi în diverse programe și activități care să le completeze acea carență pe care o au.

Ce măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului a luat DGASPC Constanța

În contextul actual al pandemiei de coronavirus, trebuie să vă menționăm că Direcția a luat o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii infectării în rândul copiilor și adulților din centrele de plasament din județul Constanța. Astfel, DGASPC Constanța a implementat următoarele măsuri: punerea la dispoziția personalului cât și a beneficiarilor dezinfectant, mănuși și măști; în centre au fost puse covorase dezinfectante; beneficiarii serviciilor sociale cu cazare aparținând DGASPC Constanța vor fi consultați periodic de medicul de familie cu scopul de le fi monitorizată starea de sănătate și de a putea depista precoce eventuale cazuri de îmbolnăvire care ar putea afecta întreaga colectivitate.

Pe lângă acestea, se suspendă activitățile de recuperare, abilitare și terapiile din cadrul centrelor de recuperare de zi, iar deplasările echipelor direcției în teren se vor efectua doar dacă sunt situații de urgență; se suspendă vizitele aparținătorilor copiilor, tinerilor, adulților cu și fără handicap din centrele rezidențiale precum și acordarea biletelor de ieșire din centre, acestea din urmă putând fi acordate doar în cazuri de urgență, cum ar fi vizitele la medic sau altele. Direcția a pus la dispoziție și două numere de telefon pentru situații de urgență care rămân apelabile non-stop și gratuit. Este vorba despre numărul victimelor violenței domestice – 0341921 și Telefonul Copilului 0241983.

Diana BERECHET

marţi, 7 aprilie 20201227
Comentarii

00Pe la colturi?(23 apr 12:01)
Gresit, noi comentam oficial, in scris, cu nume si prenume, dar ni se baga pumnul in gura prin niste metode deloc ortodoxe. Prietenii de la Cumpana stiu de ce.
00Pe bune ???(17 apr 22:51)
Lauda de sine... Nu miroase-a bine...
22Pentru dna Liliana Iliana(8 apr 16:54)
Felicitari ! Este un centru de nota 10 datorita devotamentului si implicarii dvs, datorita profesionalismului de care dati dovada zilnic ! Sunteti un om minunat !
21Anonim(7 apr 22:31)
Cei care comentati sunteti lenesii care in loc sa va faceti treaba comentati pe la colturi
14Vecin al centrului(7 apr 13:24)
Acesti pacienti nu au ce cauta in comunitate. Urla si umbla dezbracati prin curte, sefa centrului urla de la fereastra la toata lumea. Suntem exasperati de urletele pacientilor si sefei
52Anonim(7 apr 12:23)
Sunteti niste tampiti
35De la angajati(7 apr 10:21)
Va rugam sa luati masuri fata de sefa de centru care are un comportament abuziv, terifiant fata de angajati si face numai greseli manageriale
27pentru Liliana Iliana(7 apr 10:17)
Du-te mai fato la Negru Voda ca ne-am saturat de fata ta acra si de starile tare de isterie.
mai mult...Replica
6 iun 00:00ReplicaUnde a fost PRINSĂ Viorica Dăncilă la SHOPPING!

Fostul premier al României și fost șef al PSD, Viorica Dăncilă, s-a retras de pe scena politică încă de când...1636

6 iun 08:54ReplicaDănuț Moisoiu ÎNCEPE construcția ansamblului de LOCUINŢE de pe malul lacului Siutghiol!1232
6 iun 07:43ReplicaStamate, de la Marco Chim, vrea să PĂCĂLEASCĂ vigilenţa: mai face un bloc şi zice că-i CENTRU educaţional757
6 iun 00:09ReplicaATENŢIE! CFR te dă jos din tren, dacă n-ai MASCĂ

CFR Călători va suplimenta capacitatea trenurilor spre litoralul Mării Negre în acest sfârșit de săptămână....373

6 iun 00:20ReplicaUn constănţean bolnav de CANCER şi-a recâştigat dreptul la VIAŢĂ în instanţă507
6 iun 23:55ReplicaMĂCEL în stil MAFIOT, între rude1544
6 iun 23:54Replica7 cazuri de INFECTARE cu CORONAVIRUS la Medgidia

Spitalul Municipal Medgidia este una dintre unitățile suport COVID-19, din județul Constanța. Pentru a nu mai...1237

6 iun 23:54ReplicaAmenzi în valoare de 360.600 de lei pentru unităţile de alimentaţie publică515
6 iun 00:00ReplicaNe plângem de GUNOAIE, dar nici nu păstrăm CURĂŢENIA361
6 iun 00:28ReplicaConstanţa este pregătită pentru primul weekend incendiar din acest sezon estival

Constanţa se pregăteşte pentru primul weekend fierbinte din această vară. Dacă startul de la 1 iunie a fost furat...399

6 iun 23:11ReplicaŞoferii din Compozitorilor plâng după PARCĂRI470
6 iun 00:00ReplicaAsa arată centrul comunei Tortomanu în 2020!500
Vremea
22.2°22.2° - 22.5° sâmbătă, 6 iunie 2020
ConstanțaUmiditate: 56%
Vânt: 6.94 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
6 iun 00:00SportFreiburg - Monchengladbach 1-0

...185

6 iun 00:23SportFotbal - Premier League se reia la 17 iunie, cu meciul Aston Villa–Sheffield

Premier League se reia la 17 iunie, de la ora locală 18.00 (20.00, ora României) cu meciul Aston Villa – Sheffield,...169

6 iun 00:00SportFlorin Gardoş şi-a prelungit contractul cu Universitatea Craiova

Clubul de fotbal Universitatea Craiova a anunţat vineri că a prelungit contractul cu fundaşul Florin Gardoş până...207

6 iun 00:00SportClaudiu Keşeru şi Dragoş Grigore, titulari la Ludogorets într-un derby jucat cu public

După cei din Cehia, Ungaria şi Polonia, Dragoş Grigore şi Claudiu Keşeru sunt alţi fotbalişti români care au...203

Local
6 iun 00:55LocalAvarie RAJA în Năvodari

Pentru remedierea unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 160 mm, de pe strada Albinelor, din...412

6 iun 00:58LocalCoronavirus: 286 de persoane infectate, la nivelul județului Constanța, de la debutul pandemiei

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 286 de persoane...731

6 iun 00:58LocalSite-ul ANAF nu va funcționa câteva ore, luni, 8 iunie

279

6 iun 00:55LocalStila Goșu, de la fost INTERLOP, la DEZVOLTATOR imobiliar

După o perioadă îndelungată în care a avut probleme cu legea, Stila Goşu, în ultima perioadă pozează în băiat...6649

6 iun 00:53LocalSe reiau spectacolele la Teatrul 'Oleg Danovski'

Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”, cu sprijinul Primăriei municipiului Constanța, al...488

6 iun 00:59LocalEchipament ultraperformant pentru testarea COVID-19, donat Spitalului Județean Constanța

Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța a fost dotat cu un aparat eCL8000-Automated...702

6 iun 23:30LocalRAEDPP: Casieriile vor fi închise de Rusalii

Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța aduce la cunoștința publicului faptul că...313

6 iun 23:28LocalTrafic îngreunat pe strada Ștefăniță Vodă din municipiul Constanța

Pentru executarea lucrărilor de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 500 mm, de...492

6 iun 23:27LocalȘeful ANSVSA spune că NU nu se închide tot restaurantul sau hotelul, dacă un client e descoperit cu coronavirus

565

Politică
Interviuri
21 mai 00:06InterviuriINTERVIU SENZAȚIONAL cu RAREȘ BOGDAN! PSD este respins de electorat pentru că iese cu aceleași fețe compromise. VIDEO

Starea de urgență a trecut, însă în urma ei au rămas anumite întâmplări care merită dezbătute alături de...8430

21 mai 00:06InterviuriVirginia Uzun: Eforie, lipsit de strălucire din cauza proastei gestionări a banilor VIDEO

Virginia Uzun a fost directorul Serviciului Public de Impozite şi Taxe (SPIT) din cadrul Primăriei Constanţa timp de...4680

16 mai 00:50InterviuriEugen Teodorovici: Eu sunt, de fapt, preşedintele PSD

3941

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

Prefectul George Niculescu, numit în funcție la finele lui 2019, a apucat vremuri greu încercate. Și ne referim la...3589

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

Viorel Teliceanu este unul dintre cei mai tineri prim procurori din țară, el conducând, o bună perioadă de timp,...4441

14 apr 00:05InterviuriSorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

3135

Monden
6 iun 00:00MondenCole Sprouse, arestat la un protest antirasism, după moartea lui George Floyd. Ce a declarat actorul

Actorul Cole Sprouse, 27 de ani, devenit celebru după rolul interpretat în serialul Riverdale, a fost arestat la...188

6 iun 19:50MondenSecretul care l-ar fi făcut pe Michael Jackson să renunţe la sexul cu femei

În lumina documentarului HBO care a stârnit un întreg scandal, Leaving Neverland, dezvăluirile despre viaţa...324

6 iun 00:00MondenCine sunt noii moştenitori ai lui Karl Lagerfeld care vor s-o detroneze pe pisica Choupette?

207

Mapamond
6 iun 00:00MapamondCoronavirus: Jakarta îşi redeschide moscheile şi începe relaxarea restricţiilor

Capitala indoneziană şi-a redeschis vineri moscheile, pentru prima dată după trei luni, demarând o perioadă de...164

6 iun 00:00MapamondCoronavirus: Fiji se declară ţară liberă de COVID-19

Prim-ministrul din Fiji, Voreqe "Frank" Bainimarama, a declarat vineri că acest stat insular din Oceanul Pacific nu mai...175

6 iun 00:00MapamondCoronavirus: Peste 1.000 de morţi în 24 de ore în SUA

170

Sănătate
6 iun 00:00SănătatePrevenirea atrofiei cerebrale, printre efectele benefice ale combinației de vitamine B și Omega 3 la vârstnici

Atrofia cerebrală (sau atrofia creierului) reprezintă pierderea neuronilor, adică a celulelor. Totodată, atrofia...181

6 iun 00:00SănătateBacteriile din gură pot agrava cancerul colo-rectal

Un studiu recent a descoperit că o bacterie banală, comună zonei bucale, poate accelera dezvoltarea cancerului de...181

6 iun 00:00SănătateSubstanțele chimice ajung în organism după folosirea cremelor de protecție solară

166

6 iun 00:00SănătateAntibioticele și riscul de avort spontan

Un nou studiu la scară largă sugerează că unele antibiotice administrate în timpul sarcinii ar mari riscul de avort...173

6 iun 00:00SănătateIngredientul care te ajută să îndepărtezi pesticidele de pe fructe

Tot ceea ce îți trebuie este un ingredient simplu, iar în acest fel vei îndepărta pesticidele de pe fructele tale...195

6 iun 00:00SănătateUn "vaccin" pentru cancer a eliminat tumorile la șoareci

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că activarea celulelor T în tumori a eliminat chiar și...174

6 iun 00:00SănătateFibrilația atrială, detectată cu ajutorul unui dispozitiv mobil?

Un nou studiu evidențiază utilizarea fezabilă a unor dispozitive mobile pentru a ajuta la detectarea și la...167

6 iun 18:39SănătateVitamina B3, utilă în tratarea glioblastomului?

Un nou studiu arată că niacina, numită în mod obișnuit vitamina B3, combinată cu chimioterapia, poate ajuta...178

6 iun 00:00SănătateAlimentația de post combinată cu vitamina C, eficiente în tratarea cancerului?

163

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT