REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Măsuri preventive pentru evitarea incendiilor

Măsuri preventive pentru evitarea incendiilor

Replica API 25 iunie 2015 | 00:00 229

Pe timpul caniculei

Pe timpul caniculei

Statistica incendiilor arată că, anual, în perioadele caracterizate prin temperaturi caniculare creşte şi numărul de incendii. În vederea evitării acestor evenimente, ce se pot solda cu mari pagube materiale şi chiar cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea” al judeţului Constanţa recomandă cetăţenilor respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor. În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.

În celelalte perioade, aceste operaţiuni se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu foc deschis de la primăria localităţii şi a acordului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi cu respectarea următoarelor reguli: izolarea zonei de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, păduri, culturi agricole prin executarea de fâşii arate; efectuarea arderii doar ziua şi în condiţii meteo fără vânt; supravegherea permanentă a arderii şi asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea unui eventual incendiu.

Cetăţenii care doresc să se relaxeze la un grătar în aer liber trebuie să ţină cont de următoarele măsuri preventive: respectarea instrucţiunilor personalului silvic; pregătirea focului pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate, respectând regulile de prevenire a incendiilor; aprinderea focului în locuri cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în niciun caz pe timp de secetă ori în condiţii de vânt; urmărirea permanentă a copiilor pentru a nu se juca cu focul; supravegherea continuă a arderii, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii; menţinerea curăţeniei: aruncarea hârtiilor, resturilor de mâncare ori sticlelor în locurile special amenajate, acestea putând contribui la izbucnirea şi/sau propagarea incendiilor în pădure; stingerea cu apă sau pământ a focului/cărbunilor încinşi înainte de a pleca din pădure şi acoperirea cenuşii cu pământ.

În perioadele cu temperaturi ridicate sunt utilizate intens aparate electrice de tipul aer condiţionat şi ventilatoare, pentru a reduce efectul caniculei asupra oamenilor. Această aparatură solicită instalaţiile electrice generând un risc de incendiu. Pentru evitarea incendiilor respectaţi următoarele reguli: nu utilizaţi aparate / cabluri electrice, prize, întrerupătoare cu defecţiuni sau improvizaţii; nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat; nu suprasolicitaţi reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor receptori.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102