REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Măsurile comitetului interministerial pentru monitorizarea infecțiilor cu noul coronavirus

Măsurile comitetului interministerial pentru monitorizarea infecțiilor cu noul coronavirus

Replica API 26 ianuarie 2020 | 20:07 252

Comitetul interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus , format din specialiști, s-a constituit pe data de 22 ianuarie sub coordonarea miniștrilor din Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Acest comitet a recomandat un set de măsuri pentru aeroporturi, cât și pentru unitățile medicale sanitare. Astfel, pentru aeroporturi s-au luat următoarele măsuri: instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea pasagerilor a căror temperatură corporală este ≥ 38 grade Celsius. Implementarea acestei măsuri se va decide, luni, 27.01.2020, cu toți factorii decizionali; asigurarea distribuirii de pliante de informare pentru aeroporturi (pregătite de INSP – CNSCBT la porțile îmbarcare/sosire, control pașapoarte, zone de așteptare etc.); expunerea la loc vizibil pe fluxurile de pasageri a unor afișe informative (pregătite de INSP – CNSCBT la porțile îmbarcare/sosire, control pașapoarte, zone de așteptare etc.); asigurarea permanenței de asistență medicală (24/24 – 7/7), în cadrul cabinetelor medicale din aeroporturi, către care vor fi îndrumați pasagerii ce prezină simptomatologie respiratorie/febră; asigurarea cabinetelor medicale din incinta aeroporturilor cu cantități suficiente de materiale de protecție pentru personal (măști și mănuși, precum și cu dezinfectanți pentru mâini și suprafețe;sigurarea personalului aeroporturilor care vine în contact nemijlocit cu pasagerii, cu cantități suficiente de materiale de protecție (măști și mănuși), precum și cu dezinfectanți pentru mâini și suprafețe.

O serie de măsuri au fost luate și pentru unitățile sanitare: redactarea definiției de caz conform recomandării OMS și informarea medicilor de familie a Unităților de Primiri Urgențe, precum și a tuturor unităților spitalicești; unitățile medicale desemnate să preia cazurile sunt spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj, iar în București – INBI ”Matei Balș”și SCBIT ”Victor Babeș”); redactarea unui chestionar în baza căruia, în urma aplicării definiției de caz, pacientul să poată fi îndrumat către o unitate sanitară, secție sau spital de boli infecțioase. Pacienții suspecți vor fi izolați în condițiile necesare pentru bolile infecțioase cu transmitere aerogenă și cu respectarea precauțiunilor universale; personalul din toate UPU/CPU/camere de gardă vor avea obligația ca pe tot parcursul serviciului să poarte echipament de protecție specific (mască și mănuși); unitățile sanitare au obligația să asigure personalului substanțele dezinfectante pentru mâini și pentru suprafețe în cantități suficiente; primele cazuri suspecte vor fi dirijate către INBI ”Matei Balș”, unde vor fi izolate pentru asistență de specialitate (izolare, diagnosticare și tratament); INBI ”Matei Balș” va redacta protocolul de diagnostic și tratament care va fi pus la dispoziția centrelor nominalizate.

Capacitatea de identificare și diagnosticare rapidă a cazurilor – implementat prin Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”, care a achiziționat testele de diagnostic recomandate de OMS, pentru spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj și București. S-au precizat atribuțiile Institutului Național de Sănătate Publică, după cum urmează: transmiterea definițiilor de caz către DSP și SNMF; Postarea pe site-ul și pagina de FB a sfaturilor pentru călători; informarea MAE pentru alerta de călătorie către zonele afectate; în funcție de evoluția situației va updata toate alertele de călătorie și eventualele modificări ale definiției de caz; INSP prin CNSCBT va implementa metodologia de raportare imediată pe fișe de raportare, precum și telefonic pentru toate cazurile suspecte și va implementa metodologia de raportare imediată a rezultatelor de laborator; odată cu apariția primelor cazuri suspecte se activează linia de gardă 24 / 24, 7 / 7; difuzarea zilnică a unui buletin informativ pentru public, de către comitetul interministerial, unde se vor comunica informații noi cu privire la evoluția potențialelor infecții cu noul coronavirus, cât și eventualele măsuri dispuse, dar și recomandări din partea organizațiilor internaționale.

Buletinul informativ nr. 1, din 26.01.2020 al Comitetului interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus

Până în acest moment, s-a monitorizat întreaga circulație a persoanelor care vin spre România, din aria geografică a Chinei, pe criterii epidemiologice. Alerte au fost la Cluj, Timișoara, Constanța și București, dar toate au fost infirmate. De asemenea, se iau măsuri speciale pentru ansamblul folcloric din Mioveni, format din 25 de persoane, care în acest moment se află în Beijing-China și va sosi pe aeroportul din Otopeni, marți, ora 15.00. Deja oficialii români ai ambasadei au luat legătura cu aceștia. Cât privește situația instrumentiștilor care au fost pentru o perioadă de 40 de zile, într-un turneu din China, DSP județean verifică starea lor de sănătate zilnic. Până în prezent nu există suspiciuni de pneumonie cu noul coronavirus, la niciuna din persoanele din acest grup.

Situația la zi a cazurilor de îmbolnăvire cu coranavirus, la nivel global. Datele sunt certificate pentru ziua de 26.01.2020, ora 9:00: 2.061 cazuri confirmate, China continentală 2019 cazuri, din care 56 decese; Thailanda - 6 cazuri; Japonia - 3 cazuri; Macao - 2 cazuri; Coreea de Sud - 3 cazuri; Hong Kong - 5 cazuri; Taiwan - 3 cazuri; Singapore - 4 cazuri; Malaysia - 3 cazuri; Nepal - 1 caz; Vietnam - 2 cazuri; Statele Unite - 2 cazuri; Canada - 1 caz; Franța – 3 cazuri.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920