REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Matei reia ideea stâlpilor de iluminat cu panouri fotovoltaice

Matei reia ideea stâlpilor de iluminat cu panouri fotovoltaice

Replica API 4 iunie 2013 | 00:00 175

Proiect refuzat până acum din cauza "băieţilor deştepţi"

Proiect refuzat până acum din cauza "băieţilor deştepţi"

Primarul din Năvodari, Nicolae Matei, are din ce în ce mai mult noroc. Proiectele refuzate în anii trecuţi, tind să devină realitate cu fiecare zi trecută. Deşi proiectul prin care se dorea montarea de mii de stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice la Năvodari, pentru a se folosi energia solară şi a nu mai consuma energie electrică, a fost refuzat în anii trecuţi, ulterior proiectul a devenit eligibil şi se fac demersuri pentru a fi implementat.

"La începutul mandatului era o idee pe care sper ca într-un final să se materializeze, să montăm în Năvodari un număr de 3.750 de stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice cu acumulatori la bază. Pe timpul zilei captau energia solară, o înmagazinau în acumulatoarele acestea speciale şi noaptea făceam în Năvodari "sorcovă" fără să consumăm energie electrică. Partea noastră de finanţare era de doar 2%, cu cheltuieli neeligibile ne duceam undeva la 8%, proiectul se cifrează undeva la 5-6 milioane de euro. Şi proiectul acesta căzuse pe timpul PDL-ului, pentru că au comparat energia solară cu energia hidro, şi erau alte interese pe energia hidro. Eu am fost foarte revoltat şi le-am făcut efectiv plângere penală, i-am dat în judecată, pentru că ei comparau varza cu cartofii", a declarat primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei. Acest proiect a fost refuzat pentru că nu s-a putut face diferenţa între energia hidro şi energia solară, susţine edilul, şi pentru că erau alte interese ale "băieţilor deştepţi". "Nu poţi să compari energia hidro cu energia solară, erau proiecte pentru energia solară şi proiecte pentru energia hidro. De la minister, la momentul respectiv, au canalizat majoritatea proiectelor şi fondurilor spre energia hidro, pentru că erau alte interese ale "băieţilor deştepţi". Ulterior am fost întrebaţi dacă ne mai interesează acest proiect, pentru că a devenit eligibil. Aici facem demersurile necesare să încercăm să-l implementăm. Ar fi un lucru nu bun, foarte bun, pentru că unui oraş îi stă bine să fie foarte bine iluminat. Din câte ştiu, proiectul se adresează şi drumurilor din tabără, care fac parte din domeniul public al oraşului", a mai adăugat Nicolae Matei.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614