REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Matei Vişniec le-a vorbit constănţenilor despre imbecilitatea politică, presa românească şi tinerele talente ale ţării

Matei Vişniec le-a vorbit constănţenilor despre imbecilitatea politică, presa românească şi tinerele talente ale ţării

Replica API 25 aprilie 2016 | 00:12 292

A venit să-şi lanseze o nouă carte şi să-şi vadă piesa pe scenă

A venit să-şi lanseze o nouă carte şi să-şi vadă piesa pe scenă

Operele lui au fost traduse în peste 30 de limbi, iar piesele lui au fost jucate în peste 30 de ţări. Este dramaturg, poet şi romancier, iar din 1980 este jurnalist la Radio France International. Matei Vişniec, un scriitor contemporan apreciat de foarte multă lume, a venit sâmbătă, 23 aprilie, la Teatrul de Stat din Constanţa pentru a-şi lansa cartea „Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrelă”, la ora 17.00, iar la ora 19.00 a asistat la punerea în scenă a piesei pe care a scris-o, respectiv „Şobolanul rege”. Sala a fost plină, iar pe durata spectacolului nu s-a ridicat nimeni de pe scaun, cu toate că nu a existat pauză între acte. Piesa a fost scurtă, dar cuprinzătoare şi a abordat mai multe aspecte negative, dar din păcate, de actualitate, ale societăţii româneşti.

Ziua nu a fost aleasă la întâmplare, întrucât pe 23 aprilie este Ziua Internaţională a Cărţii, dar s-a împlinit şi 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare. La eveniment au fost prezenţi şi Florica Ichim şi Doru Mareş, critici de teatru şi literatură. Zeci de constănţeni au asistat la prezentarea cărţii lansate şi au profitat ca la final să-i pună mai multe întrebări scriitorului, iar acesta a răspuns răbdător şi plin de entuziasm, sau mâhnire după caz, la fiecare curiozitate a admiratorilor săi. Vişniec a spus că a petrecut la Constanţa unele din cele mai fasinante zile din viaţa sa.

Acesta a precizat că a avut mai multe ocazii de a veni să locuiască şi să muncească în oraşul de la malul mării, dar a decis să rămână la Bucureşti, pentru că, spune el, mai avea multe lucruri de învăţat în Bucureşti. De asemenea, a mai refuzat în 1990 oferta de a veni ca director al Teatrului de Stat din Constanţa, timp în care se afla la Paris, pentru că experienţa lui occidentală încă nu era încheiată. Acum, la 60 de ani, scriitorul se arată mulţumit de deciziile pe care le-a luat de-a lungul vieţii şi nu regretă nimic.

Vişniec le-a vorbit constănţenilor despre potenţialul imens pe care îl au tinerii din România, tineri care, după părerea lui, sunt foarte talentaţi şi pasionaţi de cultură. „Avem atâta imbecilitate pe plan politic, încât această ţară în care trăim creează mai multe talente pentru a compensa prin tineri existenţa oamenilor politici. România poate şi ar trebui să exporte cultură”, a afirmat Matei Vişniec. El s-a arătat deranjat şi de modul în care a evoluat presa românească: „Sunt îndurerat de modul în care presa din această ţară maltratează limba română”, a adăugat scriitorul.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218