REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Mătreață sau scalp uscat? Cum faci diferența

Mătreață sau scalp uscat? Cum faci diferența

Replica API 10 octombrie 2020 | 00:00 1009

Mătreața și scalpul uscat au aceleași simptome principale, și anume mâncărimea scalpului și acei fulgi albi care cad pe umeri, însă, cu toate acestea, sunt două probleme diferite.

Dacă observi că ai scalpul uscat și descuamat, te gândești în primul rând că ai mătreață, dar nu e întotdeauna adevărat. Mătreața și scalpul uscat au aceleași simptome principale, adică mâncărimile și acei fulgi care cad pe haine în zona umerilor, dar sunt două probleme diferite, scrie doc.ro.

Când e vorba de scalp uscat, pielea se irită și se desprinde. Când e vorba de mătreață, cauza acesteia este reprezentată de prea mult sebum pe scalp. Acest exces de sebum face ca celulele pielii să se acumuleze necontrolat la nivelul scalpului. Știind cu care dintre aceste afecțiuni ai de-a face te poate ajuta să găsești tratamentul corect.

Cauzele și simptomele scalpului uscat și ale mătreții

Scalpul se usucă atunci când are parte de prea puțină umiditate. În acest caz, pielea capului se irită și se desprinde. Dacă scalpul este uscat, și pielea de pe alte părți ale corpului, cum ar fi brațele și picioarele, ar putea fi, de asemenea, uscată.

Uscarea scalpului poate fi declanșată de factori precum aerul rece și lipsit de umiditate, dermatita de contact cauzată de o reacție la produsele pe care le aplici pe pielea capului (cum ar fi unele șampoane, geluri sau fixative) sau vârsta (înaintarea în vârstă este asociată cu uscăciunea pielii).

Celulele pielii de pe cap și corp se înmulțesc în mod normal atunci când e nevoie de mai multe dintre ele, după care mor. Când ai mătreață, celulele de pe scalp se acumulează mai repede decât de obicei.

Principala cauză a mătreții este dermatita seboreică, o afecțiune care transformă pielea sănătoasă în piele grasă, roșie și cu aspect solzos. Solzii albi sau galbeni se desprind, creând mătreața. Dermatita seboreică poate apărea oriunde sunt glande sebacee (sprâncene, zona inghinală, axile și de-a lungul părților laterale ale nasului).

Adesea, o ciupercă numită malassezia declanșează mătreața. Această ciupercă trăiește în mod normal pe scalp, însă unii oameni au o cantitate prea mare, ceea ce determină multiplicarea celulelor pielii mai repede decât de obicei.

Anumiți factori pot determina multiplicarea malasseziei, cum ar fi vârsta, hormonii sau stresul. Părul murdar nu provoacă mătreață, dar, dacă nu-ți speli părul suficient de des, acumularea de sebum poate contribui la apariția acelor fulgi albi.

O modalitate de a face diferența între scalpul uscat și mătreață este prin aspectul fulgilor: cei asociați cu mătreața sunt mai mari și cu aspect uleios.

Simptome de mătreață vs. scalp uscat

Mătreață: fulgi uleioși, mari, albi sau de culoare galbenă; mâncărimi ale scalpului; piele cu zone roșiatice, grase și cu aspect solzos.

Scalp uscat: fulgi mai mici și uscați; mâncărimi ale scalpului; piele uscată și în alte părți ale corpului, nu doar pe cap.

Când să ceri sfatul medicului

În general, mătreața se poate trata cu un șampon cumpărat fără prescripție medicală. Dacă ai încercat un șampon antimătreață timp de cel puțin o lună și nu ai observat nicio îmbunătățire sau dacă sau pielea scalpului pare roșie sau umflată, e bine să mergi la un medic dermatolog. S-ar putea să ai o altă afecțiune a pielii care trebuie tratată, cum ar fi o eczemă sau psoriazis.

Tratament pentru scalp uscat vs. tratament pentru mătreață

Dacă ai scalpul uscat, spală-te cu un șampon blând (fără silicon, sulfați și uleiuri minerale) și apoi folosește un balsam hidratant. O modalitate de a te asigura că suferi de scalp uscat și nu de mătreață este să aplici o cremă hidratantă ușoară pe scalp înainte de a merge la culcare. Dacă problema ta era scalpul uscat, fulgii nu ar trebui să mai apară a doua zi. De asemenea, la unele saloane se pot efectua tratamente pentru scalp care utilizează abur pentru a oferi mai multă umiditate pielii capului.

Dacă ai o formă ușoară de mătreață, spală-ți părul cu un șampon blând pentru a reduce cantitatea de sebum de pe scalp. Dacă mătreața este mai severă sau un șampon obișnuit nu funcționează, încearcă un șampon antimătreață care să conțină o substanță pentru neutralizarea fungilor, cum ar fi:

Piritionatul de zinc: distruge ciuperca malassezia. Șampoanele cu acest medicament sunt suficient de blânde pentru a fi utilizate în fiecare zi.

Sulfura de seleniu: reduce ciuperca și previne depozitele de sebum. Dacă ai părul blond, alb sau vopsit, e bine să știi că un șampon care conține sulfură de seleniu îți poate schimba culoarea părului.

Ketoconazolul: distruge ciuperca malassezia.

Acidul salicilic: îndepărtează cojile înainte ca pielea să se descuameze. La unii oameni, însă, acidul salicilic poate usca mai tare pielea și poate provoca mai mulți fulgi.

Gudronul de cărbune: încetinește creșterea și împiedică acumularea excesivă a celulelor pielii pe scalp. Șampoanele pe bază de gudron pot afecta culoarea părului dacă acesta este blond sau alb.

Șampoanele care conțin ulei de arbore de ceai sunt un remediu alternativ pentru mătreață. Uleiul de arbore de ceai este un ingredient natural cu proprietăți antifungice. Un studiu din 2012 a arătat că un șampon cu 5% ulei de arbore de ceai a redus crustele fără a provoca efecte secundare. Unele persoane sunt alergice la uleiul de arbore de ceai, așa că oprește utilizarea produsului dacă te confrunți cu roșeață sau cu umflături.

Indiferent de șamponul pentru mătreață pe care îl încerci, citește instrucțiunile de pe sticlă și respectă-le. Dacă nu ești sigur ce șampon să folosești, cât de des sau pentru cât timp, adresează-te medicului sau farmacistului. E posibil să fie nevoie să încerci mai multe produse înainte de a găsești unul care să atenueze mătreața.

Iată câteva sfaturi pentru a preveni mătreața și scalpul uscat:

Dacă ai mătreață, spală des părul cu un șampon antimătreață și asigură-te că îți clătești foarte bine părul.

Evită utilizarea produselor pentru păr care conțin substanțe chimice dure, cum ar fi alcoolul, care pot să usuce scalpul. De asemenea, evită produsele uleioase care se pot acumula pe scalp.

Stai câteva minute în soare în fiecare zi. Există unele dovezi că expunerea la lumina soarelui poate ajuta la controlul mătreții.

Dacă te confrunți cu stresul, gestionează această problemă cu exerciții de meditație, yoga, și alte tehnici de relaxare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614