REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Mazăre, cercetat în libertate; Cum explică banii "imputaţi" de DNA

Mazăre, cercetat în libertate; Cum explică banii "imputaţi" de DNA

Replica API 10 aprilie 2014 | 00:00 121

Nu mai pleacă în Madagascar

Nu mai pleacă în Madagascar

Primarul Constanţei a fost reţinut marţi seară, fiind acuzat că ar fi luat mită 175.000 de euro ca să falsifice licitaţia pentru construirea unui cartier de locuinţe sociale (Henri Coandă). Alături de el a fost reţinut marţi seara şi presupusul mituitor, reprezentantul firmei care a câştigat licitaţia, Morgenstern Avraham. Potrivit DNA, Mazăre a primit suma de 175.000 de euro pentru a facilita câştigarea unei licitaţii de construcţie a unor locuinţe modulare de către firma lui Avraham. Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, se mai arată în comunicatul DNA. Miercuri, Radu Mazăre şi Morgenstern Avraham au fost prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii Curţii Supreme au decis ca cei doi să fie cercetaţi în libertate, fiind puşi sub control judiciar. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) nu este definitivă, ea putând fi contestată la aceeaşi instanţă. De altfel, reprezentanţii DNA au precizat că depun recurs.

Ce spune Mazăre despre fratele său şi despre legătura cu Elan Schwartzenberg

Facem precizarea că în dosarul în care primarul Constanţei, Radu Mazăre, este acuzat de luare de mită, sunt cercetate şi alte persoane. Un nume vehiculat în acest dosar este cel al fratelui primarului, senatorul Alexandru Mazăre. Însă, la ieşirea de la Înalta Curte de Casaţie, Radu Mazăre a spus că fratele său nu are nici o legătură cu omul de afaceri Morgenstern Avraham. De asemenea, potrivit unor surse judiciare citate de România TV, şi Elan Schwartzenberg ar avea legătură cu dosarul în care este cercetat Radu Mazăre. Potrivit unor surse citate de Romania TV, Schwartzenberg ar fi intermediat mita de 175.000 de euro primită de Radu Mazăre. În replică, edilul Constanţei a precizat că, aşa cum se ştie, Elan este prietenul lui. Edilul a adăugat că, aşa cum a menţionat şi în declaraţia de avere, a împrumutat un cetăţean străin cu o sumă de bani, apoi i-a dat lui Elan Schwartzenberg creanţa, să se ocupe de ea. Prin urmare, Elan i-a virat tranşe din suma de bani, uneori chiar şi fără să îl anunţe - aceştia fiind banii care îi "impută" DNA că ar fi fost mită.

Noaptea în arest: Ruşanu a sforăit, un jandarm i-a dat un sandviş

Tot la ieşirea de la instanţă, Mazăre a fost chestionat de presă şi cu privire la noaptea în arest, edilul răspunzând în stilu-i caracteristic: "Dacă eşti luptător, rezişti. Dan Radu Ruşanu a sforăit de m-a rupt în două". Pentru că marţi a fost ridicat de mascaţi de la un restaurant din Bucureşti, înainte să mănânce, edilul a comentat că a primit un sandviş de la jandarmi: "S-au comportat impecabil şi poliţiştii, şi colegii de cameră. Un jandarm mi-a dat un sandviş, au fost de treabă". Trecând la lucruri mai serioase, Mazăre nu a ratat ocazia să se refere şi la procurorul de caz, afirmând că: "Procurorul care a dispus arestarea mea e acelaşi procuror care a dispus şi arestarea lui Nicuşor Constantinescu. Când m-am aşezat la masă, la restaurant, au năvălit mascaţii peste mine. Vi se pare un mod firesc? Am şi spus, "doamna procuror nu puteaţi să mă citaţi, de ce trebuia să mă săltaţi cu mascaţi?". Nu a existat nici un denunţ în acest dosar, nimeni nu m-a reclamat cu nimic. Vreau să apreciez curajul şi înţelepciunea judecătorului. Am un control judiciar şi trebuie să îmi spună poliţia dacă, unde şi cum trebuie să mă prezint că să nu mai trimită mascaţii după mine", a spus Mazăre. El a adăugat că, în condiţiile date, nu va mai pleca în vacanţa de Paşte în Madagascar, aşa cum plănuia, prin urmare a invitat jurnaliştii bucureşteni la mare, în Mamaia.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218