REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mazăre cere anchetă în cazul velierului eşuat: Cei de la Căpitănie şi Frontieră sunt "idioţi"

Mazăre cere anchetă în cazul velierului eşuat: Cei de la Căpitănie şi Frontieră sunt "idioţi"

Replica API 15 iunie 2013 | 00:00 211

Se clatină scaunul lui Mezei

Se clatină scaunul lui Mezei

Edilul Constanţei, Radu Mazăre, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care a fost tratat cetăţeanul neamţ care a eşuat cu yachtul în cursul dimineţii de joi, 13 iunie, menţionând că nu va sta cu mâinile în sân. "Voi adresa o scrisoare celor doi miniştri, ministrului de Interne şi ministrului Transporturilor, ca să înfiinţeze o comisie, pentru a ancheta cazul grav care s-a întâmplat cu un yacht eşuat noaptea trecută (miercuri spre joi - n.r.). Este inadmisibil şi intolerabil aşa ceva. Probabil că aceia care l-au gonit în mijlocul nopţii pe o furtună, o mare de gradul 3 - 4, auzi, cică nu e furtună! Pai, băi, ăla dacă avea o barcă de 9 metri era furtună, bă! Că nu era cu vaporul. Şi l-au dat afară noaptea din Port, aşa ceva nu se face nicăieri. Explicaţia lor a fost că, cică, probabil, a adormit pe drum. Explicaţia celor de la Căpitănie este asta şi că d-aia a intrat în diguri", a declarat, vineri, primarul Constanţei, Radu Mazăre, referindu-se la incidentul de joi dimineaţa, când un cetăţean neamţ a eşuat cu yachtul în zona Cazinoului Constanţa, după ce, anterior, intrase în Portul Constanţa, el dorind de fapt să ajungă în Portul turistic Tomis.

"Să fie traşi la răspundere cei de la Căpitănie şi cei de la Poliţia de Frontieră, care l-au dat afară noaptea", a mai spus Radu Mazăre. "Nu că l-au dat afară, trebuia să nu-l lase să plece din Port. Cred că nu e interes. Eu, care navig mult, nu am păţit aşa ceva în toată lumea asta, inclusiv la egipteni, care, să zicem, că nu sunt chiar cu norme ca la europeni. Să se facă o comisie, să vadă filmările, de a ajuns să-l dea afară pe neamţ din Port, noaptea, cine l-a dat afară. Iar pe neamţ îl caut să-l ajut, să-i reparăm barca. Că el a venit să viziteze România şi când a ajuns în mijlocul furtunii, în Port, ai noştri l-au dat afară. Cei de la Marină l-au ajutat să-şi ridice yachtul. E inadmisibil. E un semnal prost pe care l-au dat, sunt nişte dinozauri şi cu un regulament şi cu legi de pe vremea comuniştilor. Cei de la Căpitănie şi de la Poliţia de Frontieră, ăia sunt dinozauri. Nişte idioţi sunt!", a spus Radu Mazăre.

Mezei spune că neamţul a intrat cu velierul în stânci pentru că Portul Tomis nu e sufficient iluminat

În replică, şeful Căpităniei Zonale, Alexandru Mezei, susţine că nu este adevărat că ar fi alungat cineva yachtul. "În primul rând, cetăţeanul german nu a transmis nici un SOS. Se poate verifica. El a intrat în Portul Constanţa şi s-a întâlnit cu o altă navă, i s-a spus că trebuie să ia legătura cu Serviciul de Dirijare Trafic, pentru că dorea să ajungă în Portul Tomis. O şalupă de la Căpitănia Zonală s-a deplasat unde era el. A spus că doreşte să ajungă în Portul turistic Tomis, nu a cerut să rămână în Portul Constanţa. I s-a explicat pe unde să meargă pentru a ajunge în Portul Tomis, iar ulterior aţi văzut că a eşuat. El a povestit că nu a văzut bine din cauză că nu e iluminat corespunzător Portul turistic", a arătat Alexandru Mezei, şeful Căpităniei Zonale Constanţa. Tot el a precizat că nu era furtună şi că cetăţeanul german a ajuns în Portul Constanţa în jurul orei 22.00. Potrivit lui Mezei, ofiţerul de la Căpitănie care a discutat cu cetăţeanul german Hans Fritze Joachim, în vârstă de 61 de ani, l-a îndrumat: "I-a arătat cum să ajungă în Portul turistic, nu a cerut ajutor, nu a vrut să stea în Portul Constanţa, a spus că totul e OK, că a înţeles. În plus, la bord avea aparatură performantă". La câteva ore însă, adică în jurul orei 4 dimineaţa, germanul a eşuat în zona stâncilor de pe faleza Cazinoului, unde a fost împins de vânt. Întrebat dacă, urmare a declaraţiilor primarului Radu Mazăre, crede că va fi schimbat din funcţie, Mezei a spus că nu ştie şi că nu comentează aşa ceva. "Probabil că domnul primar nu are toate informaţiile. Nu îmi permit să îl sun şi să îi spun ce?". "Dacă are pe altcineva şi dacă vrea să mă schimbe din funcţie, n-am nici o problemă", a mai răspuns Mezei. Cât despre cetăţeanul german, Mezei a spus că respectivul poate să spună orice doreşte, dar că există înregistrări, filmări. În afară de punctul de vedere al şefului Căpităniei Zonale, în cursul zilei de vineri şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a transmis un comunicat. CN APMC a anunţat, astfel, că nu are atribuţiile legale pentru a interveni în astfel de situaţii. "Referitor la incidentul naval în care a fost implicat velierul Laura, aparţinând unui cetăţean german, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa precizează că nu deţine atribuţiile legale pentru a interveni în astfel de situaţii. Autoritatea Navală Română, prin Căpitănia Zonală, are ca obligaţii legale inspecţia, controlul şi supravegherea navigaţiei, coordonarea activităţilor de asistenţă, căutare şi salvare în apele naţionale navigabile, cercetarea evenimentelor şi accidentelor de navigaţie", se arată într-un comunicat de presă. Reamintim că un velier german a eşuat pe stâncile din zona Falezei Cazinoului, evenimentul petrecându-se în noaptea de miercuri spre joi. Reprezentanţii Gărzii de Coastă au declarat, pentru "Replica" faptul că yachtul venea dinspre Sulina, i s-a făcut controlul de frontieră la intrarea în ţară, actele fiind în regulă.

Liliana CHIRU, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367