REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.5° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
25.5° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Mazăre, din nou la cuţite cu elevii

Mazăre, din nou la cuţite cu elevii

Replica API 5 februarie 2015 | 00:07 207

Subvenţie

Subvenţie

Radu Mazăre

Telenovela dintre elevii constănțeni și primarul Constanței, Radu Mazăre, pare departe de final. De altfel, noul sezon se arată mult mai intens decât precedentele, în contextul în care plângerile penale merg cot la cot cu invocarea divinității și pedepsele de rigoare.

Miercuri, Mazăre a redeschis Cutia Pandorei în privința subvenționării abonamentelor pentru elevii care utilizează mijloacele de transport în comun.

În ultimii doi ani, fostul președinte al Consiliului Județean al Elevilor și al Asociației Elevilor din Constanța, Alexandru Bajdechi, a dus o luptă continuă cu Consiliul Local Constanța, solicitând subvenționarea abonamentelor tuturor elevilor cu 50%, așa cum spune în Legea Educației Naționale. Mazăre, de cealaltă parte, s-a folosit de „bucătăria” proprie și a rămas ferm pe poziții, aplicând reducerea doar pentru cei cu venituri de până la 1.500 lei pe membru de familie și, de anul acesta, de până la 1.800 lei. Aceeași variantă s-a regăsit și ca propunere la întrevederea de marți a primarului cu alți reprezentanți ai elevilor constănțeni. Precizăm că, în prezent, Consiliul Județean al Elevilor este scindat. Cea dintâi formațiune este condusă de Sergiu Bălan, care a și participat la ședința de marți, a doua fiind reprezentată de Alexandru Manda și Eduard Burghelia, „urmași” ai lui Bajdechi.

La aflarea veștii că primarul Constanței a avut o întâlnire pe tema subvenționării abonamentelor pentru mijloacele de transport în comun, Asociația Elevilor din Constanța, condusă de Eduard Burghelia, președinte și Alexandru Manda, vicepreședinte, au replicat cu o nouă plângere penală!

„Reprezentanții AEC au depus o plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie - ST Constanţa pe numele primarului Mazăre Radu-Ştefan sub aspectul săvârşirii inftacţiunii de abuz în serviciu, cu un prejudiciu de pe 50 de milioane de euro, în dauna elevilor constănţeni. Plângerea penală se referă la refuzul pârâtului de a acorda reducerea de 50% la transportul local în comun tuturor elevilor, conform prevederilor art. 84 (1) din Legea educaţiei naţionale”, se arată în comunicatul acestora.

Râsu-plânsul cu Mazăre și Bajdechi

Parcă desprinsă din desene animate, situația a ajuns în faza pe Dumnezeu, iar Mazăre se ține tare pe poziții, reiterând, miercuri, intențiile discutate inițial cu CJE.

„Cum avem de discutat de plângeri penale, cum sunt mulți ziariști. Cum avem de discutat altceva, cum se împuținează. Ieri, am avut o întâlnire cu consiliul elevilor, care, conform legii, este singura organizație ce reprezintă interesele elevilor din învățământul preuniversitar de stat și privat. Am discutat de un proiect de un milion de euro, pe care Primăria îi va aloca pentru a stimula inițiativa elevilor, atât în domeniul sportiv, cât și-n alte domenii. În consiliul elevilor a fost desemnată o conducere. Cei care au vrut să câștige funcții în consiliul elevilor și n-au câștigat au înființat o asociație, care nu este recunoscută nici de ministerul Învățământului, nici de Inspectoratul Școlar și care înțeleg că mi-au depus o plângere penală, susținând că de ce consiliul local asigură subvenție jumătate din abonament pentru elevii cărora le revine suma de 18 milioane ca membru al familiei. Să fim lămuriți: consiliul local acordă subvenție până la 18 milioane venit pe elev, apreciind că de la 18 milioane în sus nu trebuie să mai asigure această subvenție. Anul acesta, am discutat cu consiliul elevilor și am spus că există două posibilități: fie dăm inclusiv celor care au peste 18 milioane, fie menținem gratuitatea până la 18 milioane pentru jumătate din abonament și dăm abonamente gratuite pentru elevii ai căror părinți au salariul minim pe economie. (…) Primarul nu votează bugetul consiliului local. Bugetul este votat de către consilieri. Conform legii, modificată în anul 2012, până în 2012 bugetul de stat trebuia să acorde integral finanțarea pentru subvenționarea transportului elevilor. (…) Noi subvenționând jumătate din abonament, foarte puțin dă Guvernul. Pentru cei până-n 18 milioane, bani în mână, în buzunar, unde discutăm de peste jumătate dintre ei, au venit numai 700 să-și ia abonamente. Cine câștigă pe membru de familie 18 milioane? Ei sunt 40.000, în total, sunt aproximativ 30.000 care se încadrează în subvenție și, din ăștia, au venit 700. Aici este o chestiune de principiu. Le-am explicat și ieri celor din consiliul elevilor. Ne este foarte ușor să beneficieze toți, indiferent de câți bani câștigă părinții. Probabil că vor veni 1.000, nu 700. Sau dăm tot așa până la 18 milioane și dăm gratuitate totală celor cu venituri minime pe economie și, din calculele noastre, vor beneficia încă 7.800 de elevi de gratuitate totală”, a spus Mazăre, care nu a ezitat să apeleze la răfuieli declarative, susținând că Bajdechi este un apropiat al rivalilor săi politici.

„Consiliul local a apreciat că poate asigura din bugetul local subvenție pentru elevii cu părinții al căror venit este de până în 18 milioane. Restul, dacă veneau și bani de la stat, asigurau și pentru ceilalți. Conform legii. Repet: anul acesta avem aceste două opțiuni, care sunt la latitudinea elevilor. Acordăm și celor care au peste 18 milioane venit, cum este cazul domnului care face plângeri penale și care nu mai e elev, domnul Bajdechi, ai cărui părinți au complexul Integra și care umblă cu Audi A6 și care mi-a făcut plângere penală și i-a făcut și lui Ponta și a făcut și celor aleși în consiliul elevilor și care a suferit teribil anul trecut, că n-a putut să meargă, având venitul de peste 18 milioane, el, personal. N-a putut să meargă cu abonament subvenționat. (…) Viața și Dumnezeu m-a învățat că cine face rău găsește rău. Face bine, găsește bine. Fiecare poate să dea cum vrea, să facă ce vrea, mai ales în situația actuală din România. Eu înțeleg că în consiliul elevilor, cu care m-am întâlnit, sunt aleși pe licee, dup-aia între ei… înțeleg că această asociație formată din cei care n-au fost aleși și care susțin ei că au 60 de membri, înțeleg că în spate este acest băiat de bani gata, cu părinții mari patroni, care la 18 ani a primit un Audi A6, care are anumite interese. Vrea și el să se afirme, este mai apropiat de ceilalți competitori politici, îi știți, PDL, PMP, PNP… Eu am sugerat să urmească ce se întâmplă la televizor, la București”, a mai spus Mazăre.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369