REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Mazăre: Marii operatorii din port plătesc aceleaşi tarife din 1990. CINE SUNT MILIONARII aduşi în discuţie de edilul Constanţei

Mazăre: Marii operatorii din port plătesc aceleaşi tarife din 1990. CINE SUNT MILIONARII aduşi în discuţie de edilul Constanţei

Replica API 24 martie 2014 | 00:00 176

Nebunie curată, luni, în cartierul social Henri Coandă, unde primarul Constanţei, Radu Mazăre, a organizat o baie de mulţime de toată stima cu susţinătorii săi. Profitând de ocazie şi anunţând că este cercetat de "DNA-ul lui Băsescu" într-un nou dosar, Mazăre nu a uitat nici de problematica Portului Constanţa. Primăria doreşte preluarea pachetului majoritar, respectiv 33%, şi listarea la bursă a restului acţiunilor Portului, pentru a "majora subvenţia la energia termică".

"Miza în port şi de fapt de ce domnii operatori din port cu patronii lor milionari pe care îi ştiţi foarte bine nu doresc ca aceste acţiuni, 13 la sută, să vină la Primărie, iar restul să se privatizeze, este că domnii doresc să menţină în continuare contractele de utilizare a terenulului cu statul pentru că marii operatorii din port plătesc aceleaşi tarife din 1990 şi până acum. O să vedeţi cum domnii operatori au profituri aşa: 8 milioane de euro, 14 milioane de euro, 7 milioane de euro şi plătesc la stat pe metrul pătrat 0,05 euro, tarifele de acum 24 de ani, metrul pătrat aflat la cheu, lângă apă, care e mai scump. La ora actuală portul când scoate la licitaţie teren îl scoate cu de la 1 euro metru pătrat în sus, deci diferenţa este colosală. Aşa se face că veniturile portului sunt în jur de opt milioane de euro, atât de mici, iar domnii operatori când s-au privatizat acum 20 şi ceva de ani spuneau că statul este un prost administrator şi trebuie vândute societăţile şi le-au privatizat. Acum, cu societăţile lor private vor să rămână în contract cu statul pentru că acolo e mai uşor să te duci la minister şi să nu-ţi modifice nimeni tariful şi să stai pe tariful de acum 24 de ani. Copiii lor umblă cu Porsche şi cu maşini de lux la 18 ani, îi ştiţi, se cunosc toţi din Port: Idu (Corneliu Idu, patronul operatorului portuar Comvex Constanţa - n.r.), Comănescu (Gabriel Comănescu, preşedintele Grup Servicii Petroliere - n.r.) şi aşa mai departe, toţi milionarii Constanţei. Plătesc 0,05 euro pe metrul pătrat în Port, iar ce se scoate la licitaţie, se scoate cu un euro. De fapt, aici este miza, ei nu sunt speriaţi de Primărie, ci pentru că nu vor mai avea control ministerul unde pot să îşi facă aranjamentele, unde le făceau înainte cu PD-iştii şi PNL-iştii şi, dacă intră privatul, pe bursă, o să-i la întrebări", a declarat, în contextul discuţiilor despre Portul Constanţa, Radu Mazăre.

"De fapt, aici e miza. Ei nu sunt speriaţi de Primărie, ei sunt speriaţi că nu vor mai avea controlul ministerul, unde pot să-şi facă aranjamentele cum şi le făceau înainte cu pediştii şi peneliştii şi dacă intră privatul şi intră pe bursă o să-i ia la întrebări: de ce plătiţi, bă, ca acum 24 de ani prin prelungire de contracte? Eu nu am spus că voi umbla la aceste contracte. În primul rând vor umbla privaţii. Ăia se listează pe bursă şi normal că oamenii dacă au băgat bani sunt interesaţi de creşterea profitului şi de mişcările de trafic. Domnii sunt foarte liniştiţi aşa, dacă scoţi 5 milioane de euro profit o singură firmă sau 10 milioane profit pe an şi tot portul scoate 8 milioane sunt foarte liniştiţi", a mai spus Mazăre.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218