REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Mazăre se declară hărţuit: „Am devenit o obsesie pentru poliţia politică de la DNA. Sunt anchetat de două ori pentru acelaşi lucru”

Mazăre se declară hărţuit: „Am devenit o obsesie pentru poliţia politică de la DNA. Sunt anchetat de două ori pentru acelaşi lucru”

Replica API 11 octombrie 2014 | 00:37 221

Primarul Constanţei se simte „vânat” de „justiţia lui Băsescu”

Primarul Constanţei se simte „vânat” de „justiţia lui Băsescu”

Radu Marăre

Primarul Constanţei, Radu Mazăre se consideră o victimă a statului român, menţionând că „poliţia politică” a DNA îi vânează orice mişcare, în ideea că poate - poate îl agaţă cu ceva. Picătura care umplut paharul a fost din partea DNA Constanţa, care a început să-l ancheteze pentru vânzarea unui teren din Mamaia, zona Cazinoului, la mijoc fiind vorba de un preţ mult mai mic decât cel real. Cu privire la acest aspect, edilul de la malul mării consideră că este un abuz întrucât este cercetat pentru acelaşi lucru în două dosare separate, precizând că va da statul în judecată, va ajunge la CEDO, la Codruţa Kovesi şi Ministerul Justiţiei. Chiar dacă se consideră un luptător, Mazăre a declarat că a obosit şi că speră să se schimbe ceva după alegeri cu gândul că „poate atunci nu o să mai fie slugile la butoane”, după cum a spus chiar el.

„Vreau să vă arăt cum, în obsesia lor de a mă prinde cu ceva, pentru că am devenit o obsesie pentru poliţia politică de la DNA. Face nişte încălcări grave şi flagrante ale drepturilor omului, ceva de neimaginat. După cum bine ştiţi, un dosar în care mă prezint la Bucureşti în fiecare lună, sunt acuzat pentru nişte retrocedări şi pentru vânzarea terenului de sub Cazinoul din Mamaia, unde procurorul DNA de la Bucureşti a susţinut în rechizitoriu că Primăria a intabulat o suprafaţă de teren de 22.000 de metri de plajă, domeniul public al statului, de interes naţional. În final, procurorul de la Bucureşti spune aşa: valoarea plajei de care statul român a fost deposedat este de 30 de milioane de euro. Discutăm despre terenul de sub Cazinoul din Mamaia, care a fost cumpărat de două societăţi. Pentru această acuzaţie sunt târât în judecată din anul 2008”, a spus primarul Constanţei la începutul conferinţei, organizată vineri, 10 octombrie, în cadrul Primăriei, după care a continuat cu ceea ce se întâmplă în momentul de faţă, la şase ani de atunci. „Ce se întâmplă la 6 ani din momentul trimiterii mele în judecată pentru acuzaţia că am vândut domeniul public al statului şi prejudiciul de 30 de milioane pentru întreaga suprafaţă de teren? Procurorul de la DNA din Constanţa mă acuză, în luna a şasea 2014, pentru jumătate din suprafaţa de teren, că, în calitate de primar - e acolo procesul verbal: procuror Andrei Bodean, DNA Constanţa - am stabilit cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială pentru o suprafaţă de 11.000 de metri, această suprafaţă aparţinând domeniului privat al Unităţii Administrativ Teritoriale. Adică..., procurorul de la Bucureşti zice: Mazăre, te bag în puşcărie fiindcă ai vândut domeniul public al statului şi valoarea lui era de 30 de milioane de euro, 15 pentru o societate, 15 pentru cealaltă, şi, după 6 ani, începe o nouă anchetă, procurorul de la Constanţa, care spune: Mazăre, te acuz şi te trimit în judecată că ai vândut terenul care nu era domeniul public al statului, era al Primăriei, aveai voie să-l vinzi în totală contradicţie cu ce spune procurorul de la Bucureşti, discutăm de aceeaşi insituţie, acelaşi DNA. Ăla de la Bucureşti mă acuză că nu aveam voie să-l vând, ăsta de la Constanţa spune că aveam voie dar că l-am vândut subevaluat. Ăla de la Bucureşti spune că terenul pentru care mă cercetează ăsta de la Constanţa făcea 15 milionae de euro şi ăsta de la Constanţa spune că terenul făcea 5 milioane de euro”, a explicat acesta.

„L-am informat pe procurorul din Constanţa: nu se poate să mă anchetaţi pentru acelaşi lucru”

„Iar eu l-am informat pe procurorul din Constanţa: domnu’ procuror, nu se poate să mă anchetaţi, aceeaşi instituţie a statului, în două dosare diferite pentru acelaşi lucru, să mă acuzaţi de lucruri diferite, care se bat cap în cap. Nu se poate, de când mama m-a făcut nu am citit, nu am auzit, să fie acuzat de doi procurori, colegi, pentru acelaşi lucru, de amănunte diferite”, a mai relatat primarul. Însă, potrivit altor surse, chiar dacă ar fi vorba de acelaşi teren, speţele sunt diferite, la fel ca şi anii în care s-au derulat evenimentele, ca şi stadiul în care se afla bunul la momentul respectiv. Însă, primarul se consideră o victimă a abuzurilor, motiv pentru care l-a rugat pe procurorul de caz, din cadrul DNA Constanţa, să audieze şi evaluatorul Primăriei. „Eu l-am rugat pe procuror să-i audieze şi pe ăia care au făcut evaluarea, că nu l-am socotit eu, l-a vândut consiliul local (terenul - n.r.) şi un evaluator. Ştiţi ce a răspuns procurorul? Că e neîntemeiată cererea mea, ca să audieze experţii şi reprezentanţii societăţii care au făcut evaluarea, deoarece respectivii şi-au exprimat pe larg poziţia cu privire la valoarea terenului. Aşadar, evaluatorul Primăriei a zis că făcea 2 milioane şi aşa l-a vândut Primăria, ăla de la Bucureşti spunea că făcea 15 milioane şi de la Constanţa zice că 5 milioane... Eu nu pot să înţeleg, cum bănuiesc că nu puteţi nici voi şi nimeni care-i normal şi cu scaun la cap, cum aceeaşi instituţie mă acuză de lucruri diferite pe acelaşi lucru. Şi am luat din ce spune CEDO, că până la urmă ajungi la CEDO. E un principiu care spune “Ne bis in idem”, adică nu faci de două ori acelaşi lucru. Ceea ce e logic, de bun simţ. Poate să-mi deschidă unul (dosar penal – n.r.) şi la Tulcea, şi la Baia Mare, să fac drumuri mai lungi, pentru acelaşi lucru. Asta este obsesia poliţiei politice de la DNA”, a adăugat şeful Administraţiei Locale.

Dă statul în judecată şi se simte vânat: „Poate- poate procurorul găseşte ceva şi îl agaţă pe Mazăre, fir-ar mama lui să fie”

„Deocamdată fac probe şi la Bucureşti, şi la Constanţa. O să-i mai atrag atenţia încă o dată şi o să-i spun ce zice Curtea Europeană domnului procuror, dar eu deja sunt o victimă a statului român pentru această dublă cercetare. Statul a fost înştiinţat şi nu a închis a doua cercetare, ba chiar o continuă, motiv pentru care de luni o să dau statul în judecată. Nu ştiu, o să stabilesc cu avocaţii şi daunele. O să mă folosesc de argumentele celor doi procurori pentru a mă apăra, pentru că unul zice una şi celălalt altceva. E o situaţie care trebuie stopată cumva, e un abuz evident”, a spus Mazăre. Potrivit acestuia, acestea nu sunt singurele probleme cu care se confruntă, aducând în discuţie şi faptul că a fost luată la „răcâit” toată activitatea Primăriei: „Şi o să vă mai arăt cum se desfăşoară în Constanţa, mai ales pe mine personal, obsesia lor că nu au reuşit să mă înfunde în 10 ani, lupta anticorupţie. În această utlimă perioadă, ca să vedeţi cu ce mă confrunt. Se trimite evaluatorilor care au avut contract cu Primăria şi li se trimite toate rapoartele de evaluare având ca obiect imobile întocmite pentru Primărie în intervalul 2004 - 2008. E document transmis în 2014 de DNA Constanţa. Poate - poate procurorul găseşte ceva şi îl agaţă pe Mazăre, fir-ar mama lui să fie, că nu putem să-i facem nimic. Altceva: toţi notarii din Constanţa să remită documente cu privire la vânzarea unui teren din Constanţa ca să caute procurorul, poate - poate îl găsim şi-l agăţăm cu ceva pe Mazăre, fir-ar mama lui să fie. Apoi cu documentele de urbanism, planurile de urbanism şi aşa mai departe. Adică, hai să luăm tot ce a aprobat Primăria: PUZ-uri, planuri de urbanism, să râcâim în ele, poate - poate găsim ceva, fir-ar mama lui că n-am reuşit să-i facem nimic în 10 ani. Cu asta se confruntă Mazăre, Primăria...”, potrivit spuselor primarului.

„Asta e justiţia lui Băsescu, poate după alegeri nu mai sunt slugile la butoane”

„ANI de ce credeţi că mă cercetează? Tot pentru că au primit adresă de la DNA. Şi cercetează averea, contractele, incompatibilităţile. Curtea de Conturi a făcut audit la măturat. De ce s-a măturat şi cu maşina şi cu mătura? Acum face la pază. Tot la solicitarea DNA-ului. Asta se întâmplă în România şi-n justiţia lui Băsescu”, a mai declarat acesta, precizând şi faptul că va ajunge la CEDO, la Ministerul Justiţiei şi la Codruţa Kovesi. În plus, edilul nu înţelege ce are cu el preşedintele României, Traian Băsescu, care, în opinia lui, credea că e ocupat cu Bercea. „Categoric o să ajung şi la CEDO. Sunt un luptător, trebuie să recunoaşteţi că de 10 ani de zile să te baţi cu hidra asta, că e o hidră. Este evident că e o vânătoare. Şi chiar stăteam şi mă gândeam: mă, da’ ce o mai avea cu mine că ăsta mai are puţin, o lună de zile, şi pleacă. Cum cine, Papa Pius, cine... Zic: acum e ocupat cu Bercea, nu mai are timp de mine, dar cred că am devenit o obsesie pentru ei. Eh, aia e. Din păcate nu mai putem deloc să ne gândim la mersul Primăriei şi la ce facem. Stăm de dimineaţă până seara să dăm documente, declaraţii, să probăm. A fost anchetat tot ce am făcut în Primăria asta, din 2000 până în 2014. Ne cereau documente şi pentru ce nu făcusem. Sunt luptător dar...., obosesc şi eu la un moment dat, nu mai vreau să trăiesc aşa. Nici nu m-au lăsat să plec în vacanţă, dar să vedem, poate mă lasă. În felul ăsta nu se mai poate în România. Sper ca după alegeri să se reglementeze ceva, să fie o lege de răspundere a magistraţilor. Că poate se schimbă legile, nu o să mai fie slugile la butoane, care sunt acum. Nu se poate hăituiala asta.”, a concluzionat primarul Constanţei, Radu Mazăre.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102