REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mazăre se spală pe mâini de deputatul ateu care propune ca statul să nu mai dea bani la biserici: "Ponta mi l-a băgat pe gât!"

Mazăre se spală pe mâini de deputatul ateu care propune ca statul să nu mai dea bani la biserici: "Ponta mi l-a băgat pe gât!"

Replica API 10 aprilie 2013 | 00:00 65

Cernea: "Nu-mi doresc ca domnul Mazăre să rişte excomunicarea din partea BOR"

Cernea: "Nu-mi doresc ca domnul Mazăre să rişte excomunicarea din partea BOR"

Parlamentarul Remus Cernea vrea ca Biserica să nu mai fie finanţată de la stat şi a elaborat în acest sens o iniţiativă legislativă. Iniţiativa deputatului Cernea vine în contextul în care anul acesta statul a acordat aproape 71 de milioane de euro pentru finanţarea bisericilor din România şi străinătate. Propunerea lui Cernea nu a fost bine primită de politicieni, primarul Constanţei, Radu Mazăre, spunând că deputatul este "un tâmpit", iar dacă nu îşi retrage iniţiativa, îi rupe picioarele când vine la Constanţa. Întrebat dacă a fost consultat de Cernea când a iniţiat proiectul, Mazăre a răspuns: "A consultat pe dracu'!".

Mazăre despre Cernea: "Ponta mi l-a băgat pe gât!"

Şi tot Mazăre a comentat că îi va cere premierului Victor Ponta să stea de vorbă cu Remus Cernea, nu de alta, dar... "Ponta mi l-a băgat pe gât!". Amintim, în acest sens, că Cernea a candidat la Constanţa pentru un post de deputat, el fiind acceptat de echipa PSD-Radu Mazăre-Nicuşor Constantinescu urmare a unei solicitări venite din partea lui Victor Ponta. Cernea era, la acea dată, consilierul lui Ponta. Dar cum reacţionează Cernea la declaraţiile lui Mazăre? Calm, dar intuim o uşoară ironie la adresa supărării primarului Mazăre: "Eu propun implementarea unui sistem de finanţare în care cultele să nu mai depindă de deciziile politicienilor", zice Remus Cernea. "Probabil că domnului Mazăre i-a fost prezentat altceva decât ce propun eu. Nu-mi doresc ca domnul Mazăre să rişte excomunicarea din partea BOR", a spus Cernea, ca replică la faptul că edilul l-a ameninţat că-i rupe picioarele.

Ce propune, de fapt, Cernea?

Sistemul propus de Cernea este unul similar cu direcţionarea celor 2% către ONG-uri. "Ce propun eu nu este formulat împotriva Bisericii sau împotriva statului. Este un principiu asumat de mai multe ţări europene, ca Germania. Este un principiu democratic, simplu şi intuitiv. Anume: fiecare persoană poate direcţiona un anumit procent din impozitul pe venit către biserica de care aparţine. Biserica ar avea de aici un avantaj pentru că ar beneficia de fonduri predictibile şi pe care poate conta, iar statul nu ar mai acţiona arbitrar ca până acum. Spre exemplu, mulţi ani s-au acordat bani pentru construcţia de biserici, iar anul acesta s-au respins toate amendamentele care vizau construcţia de biserici", a declarat Remus Cernea.

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367