REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° ConstanÈ›a Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° ConstanÈ›a Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

MEC: Denumirile titlurilor şi calificărilor din învăţământul superior, reglementate prin hotărâre de Guvern

MEC: Denumirile titlurilor şi calificărilor din învăţământul superior, reglementate prin hotărâre de Guvern

Replica API 9 august 2020 | 00:00 1001

Executivul a adoptat, în şedinţa de vineri, o hotărâre prin intermediul căreia sunt reglementate denumirile titlurilor şi calificărilor conferite absolvenţilor învăţământului universitar de licenţă, înmatriculaţi în anul I de studii în anii universitari 2017 - 2018, 2018 - 2019, 2019 - 2020 şi 2020.

Actul normativ stabileşte şi nivelurile de calificare corespunzătoare fiecărei calificări.

"Prin aprobarea noului act normativ şi a nomenclatorului aferent, instituţiile de învăţământ superior au la dispoziţie un instrument de lucru unitar, în vederea completării diplomelor şi suplimentelor la diplomă pentru absolvenţii învăţământului universitar de licenţă, înmatriculaţi în anul I de studii, în anii universitari anterior menţionaţi. În acelaşi timp, se asigură o mai bună pregătire profesională, o inserţie mai sigură pe piaţa muncii a tuturor categoriilor de absolvenţi, o mai bună înţelegere a angajatorilor privind oferta de formare, precum şi o eficientă informare a elevilor, a studenţilor şi a altor categorii interesate privind calificările pe care le pot obţine în sistemul naţional de calificări", precizează Ministerul Educaţiei, într-un comunicat transmis AGERPRES.

De asemenea, conform sursei citate, actul normativ "reprezintă un nou pas spre calea armonizării legislaţiei naţionale cu cea europeană". "Nomenclatorul propriu-zis constituie punctul de reper pentru completarea corectă a suplimentului la diplomă, instrumentul care contribuie în mod substanţial la optimizarea transparenţei diplomelor şi a calificărilor în spaţiul european. Toate acestea vin în contextul în care denumirea calificărilor şi nivelul de calificare capătă o importanţă deosebită în procesul de recunoaştere a calificărilor menţionate în documente europene", arată MEC.

Ministerul Educaţiei subliniază că, în vederea implementării în continuare a recomandărilor europene şi internaţionale privind recunoaşterea calificărilor, inclusiv recunoaşterea automată şi noul Europass, MEC trebuie să parcurgă o serie de paşi esenţiali pentru acest proces. O etapă importantă din această foaie de parcurs se realizează prin hotărârea aprobată vineri, care completează actele normative existente cu denumirea titlului calificărilor şi nivelul de calificare, elemente esenţiale în procesul de recunoaştere a calificărilor, pe care România l-a votat în 2019 la Conferinţa Generală UNESCO.

Până în prezent, titlurile şi calificările au fost reglementate conform HG 577 din 9 august 2017 privind aprobarea denumirilor calificărilor şi titlurilor conferite absolvenţilor învăţământului universitar de licenţă, înmatriculaţi în anul I de studii în anii universitari 2014 - 2015, 2015 - 2016 şi 2016 - 2017, menţionează MEC, scrie agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
SI ce invata la scoala SA FURE? Un om cinstit lucreaza pt 5 lei 1,5 ore in 8 ore pe zi, hotii de la profi deja au adaugat la pampersi 5 lei in plus. Si la alte produse au umflat preturile ca sa - si scoata minusurile din campania cu cupoane unde si acolo valoarea compensata este de fapr pretul real . La Mega image, hoate scolite la mama acasa, iti fac un favor iti pun marfa in plasa iar cand ajungi acasa constati ca ti_au furat unul sau doua produse.. Civilizatie se numeste, nu? E normal acest jaf la drumul mare, se uita la un ou kinder pentru copil, un pachet de unt... Jalnic ..
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218