REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Medic ATI de la Spitalul Colentina: Vlad Voiculescu ne-a făcut un foarte mare rău tuturor

Medic ATI de la Spitalul Colentina: Vlad Voiculescu ne-a făcut un foarte mare rău tuturor

Replica API 20 aprilie 2021 | 00:00 1082

Un medic de terapie intensivă de la Spitalul Colentina explică, printr-un mesaj postat pe Facebook, care sunt pașii procedurali atunci când moare un pacient. "Ideea este că nu ai cum să nu înregistrezi vreun decedat, ba încă asta se întâmplă imediat", spunea, ca replică la afirmațiile fostului ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, privind "sutele de decese raportate diferit". "Ne-a făcut un mare rău tuturor", transmite medicul Laura Zarafin.

Fostul ministrul al Sănătății susținea că diferența dintre cele două raportări este de peste 500 de decese doar la spitalul Colentina.

În replică, unitatea sanitară a comunicat că în cele două platforme în care se încarcă datele privind decesele de Covid-19 nu există diferențe semnificative și că, până luni la ora 9:00 spitalul a raportat 727 de decese în platforma Alerte MS și până la ora 14:00 erau raportate 731 de decese în platforma Coronaforms.

La rândul său, medicul de terapie intensivă Laura Zarafin a venit cu precizări, marți: "Când moare un om, medicul de gardă ATI( pentru că de obicei in ATI se întâmplă asta ppentru că este secția cu cazuri critice) completează o mulțime de acte, întocmește epicriza de deces care conține toate informațiile despre evoluția pacientului, terapia aplicată, parametri ventilatori și rezultate ale analizelor. Pune apoi diagnosticele de deces, specificând cauza imediată a decesului precum și cauze antecedente și alte stări morbide importante .

Registratorul medical introduce apoi cardul de sănătate al omului care a decedat în sistem și se trec datele (nu numai decesul, ci și numărul foii de observație, CNP -ul pacientului și cod de caz de la DSP). Ideea este că nu ai cum să nu înregistrezi vreun decedat, ba încă asta se întâmplă imediat".

Medicul explică și care este parcursul documentelor: de la medicină legală de unde medicul anatomopatolog eliberează certificatul constatator al decesului în care sunt înscrise cauzele, cu acel certificat un membru al familiei merge la primărie, unde se eliberează certificatul de deces.

"Una peste alta, eu nu am înțeles ce a vrut să spună dl fost ministru, nu a fost foarte clar în exprimare, dar ne-a făcut un foarte mare rău tuturor. Nu de alta, dar nimeni nu poate ascunde morții, iar despre metoda de raportarea putea să discute altfel.", conchide medicul ATI.

Potrivit acestuia, pacienții care decedează cu afectare pulmonară foarte mare, de peste 75% , chiar dacă PCR -ul este negativ, au drept cauză de deces tot disfuncția respiratorie care apare ca hiperreacție a sistemului imun la prezența virusului.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat luni, într-un interviu la Europa FM, că "e trist că există o discuție sau o replică a premierului" în legătură cu documentul privind înființarea unui grup de lucru care să verifice morții de COVID-19. Acesta a susținut că a descoperit că la Spitalul Colentina diferențele de raportare ar fi de ordinul "sutelor" de morți. De asemenea, și la Spitalul ROL 2 ar fi fost raportate mai puține decese în platformă, decât numărul morților din spital, mai susține fostul ministru, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Avem toata stima pentru medicii care salveaza vieti. In special pentru cei care sunt foarte obostiti dupa atata virus si foarte multi pacienti la ATI. De aceea i-as ruga sa foloseasca timpul liber pentru odihna si sa lase Facebook pentru cei care n-au nimic mai bun de facut. Daca stai si bati campii pe FB, inseamna ca nu esti obosit. Poate incearca doamna doctor sa explice cum de se dau bani ca sa declari ca mortul a murit de covid.
0
5

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367