REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Medicamente pentru prostată: cum se alege tratamentul, în funcție de afecțiune

Medicamente pentru prostată: cum se alege tratamentul, în funcție de afecțiune

Replica API 11 iulie 2020 | 00:00 1314

Prostată este o glanda importantă a sistemului reproducător masculin. Cele mai frecvente afecțiuni ale acesteia sunt: prostatită, mărirea prostatei și cancerul de prostată, scrie doc.ro. Iată ce tratament medicamentos se folosește pentru tratarea bolilor prostatei!

Ce medicamente sunt folosite pentru tratarea prostatitei

Prostatită este infecția prostatei, care poate fi cauzată de o infecție bacteriană. Această boală poate apărea la orice vârstă și se manifestă prin simptome precum nevoia frecvența de urinare, senzația de golire incompletă a vezicii urinare chiar și după micțiune, febra, frisoane, usturimi și dureri la urinare.

Medicul este cel în măsură să stabilească diagnosticul de prostatită, dar și tratamentul. Prostatită de cauza bacteriană se va trata cu antibiotice. În cazuri severe, de prostatită acută, poate fi necesară internarea pacientului, astfel încât acesta să primească antibioticele pe cale injectabilă.

În cazul tratamentului cu antibiotice orale, poate fi necesară administrarea pastilelor timp de 4-6 săptămâni, astfel încât infecția să fie vindecată complet. Mai mult decât atât, dacă pacientul are de-a face cu o prostatită bacteriană cronică, poate fi necesară administrarea antibioticelor chiar și câteva luni la rând.

Alfa blocantele sunt și ele folosite în tratarea prostatitei, acestea ameliorand simptomele cauzate de această boală. Disconfortul și durerile la urinare pot fi combătute cu aceste medicamente.

Medicamentele antiinflamatoare sunt, de asemenea, utilizate adesea pentru ameliorarea durerilor și pentru combaterea inflamației.

Ce medicamente sunt folosite pentru tratarea hiperplaziei benigne de prostată (prostată mărită)

Prostată mărită este o problema cu care mulți bărbați se confruntă odată ce înaintează în vârstă. Cu toate că nu are o cauza cunoscută, medicii bănuiesc că poate apărea că urmare a modificărilor hormonale ce se petrec în organism pe măsură ce trec anii. Statisticile arată că peste 75% dintre bărbații de peste 60 de ani au această problema.

Printre simptomele prostatei mărite se numără nevoia frecvența de a merge la toaletă, atât ziua cât și pe parcursul nopții, senzația de golire incompletă a vezicii urinare după micțiune și jet slab al urinei încă de la începutul micțiunii.

Tratamentul medicamentos pentru această problema a bărbatului este bazat pe două tipuri de medicamente:

Alfa blocantele – relaxează musculatura glandei și permit urinei să circule mai ușor. Aceste medicamente trebuie administrate seară, înainte de culcare, întrucât au reacții adverse precum amețelile și scăderea tensiunii arteriale.

Inhibitori alfa-reductază – aceștia opresc creșterea prostatei sau chiar determina scăderea acesteia. De multe ori se recomandă în asociere cu alfa blocantele.

Ce medicamente sunt folosite pentru tratarea cancerului de prostată

Tratamentul pentru cancerul de prostată este stabilit de medicul oncolog în funcție de stadiul și gradul cancerului, de vârstă pacientului, de afecțiunile asociate și nu numai.

Chimioterapia este folosită uneori în tratarea cancerului de prostată, fie pe cont propriu, fie în paralel cu tratamentul chirurgical ori cu radioterapia. Substanțele medicamentoase sunt administrate pe cale injectabilă.

De regulă, pentru cancerul de prostată se folosește o combinație de medicamente pe baza de docetaxel și steroizi – prednison.

Medicul oncolog este cel în măsură să stabilească tipul de tratament administrat pacientului, în funcție de stadiul în care se află cancerul prostatic, dar și de alți factori.

Afecțiunile prostatei sunt tratabile, de aceea e important că bărbatul să meargă la medic imediat ce observă prezența unor simptome specifice acestor boli, astfel încât diagnosticul să fie stabilit cât mai devreme.

După ce este pus diagnosticul, pacientul poate începe tratamentul.

Specialiștii recomandă screeningul anual bărbaților de peste 50 de ani, în vederea depistării timpurii a afecțiunilor prostatei. Controalele amănunțite anuale sunt în special recomandate celor care au în familie bărbați care suferă de afecțiuni ale acestei glande, precum cancerul prostatic. Un medic urolog poate monitoriza an de an starea prostatei bărbatului, astfel încât să observe imediat dacă apar modificări la nivelul acesteia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614