REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Medicamentul prescris în fals de doctoriţa prinsă că fura de la stat se găseşte la liber la jumătate de preţ

Medicamentul prescris în fals de doctoriţa prinsă că fura de la stat se găseşte la liber la jumătate de preţ

Replica API 18 ianuarie 2012 | 00:00 180

Colegiul Farmaciştilor recunoaşte existenţa mafiei în halate albe, dar nu dă nume

Colegiul Farmaciştilor recunoaşte existenţa mafiei în halate albe, dar nu dă nume

Procurorii continuă cercetările în dosarul doctoriţei Diana Lilia Bandrabur, pe care Garda Financiară a prins-o furând de la stat sume uriaşe de bani, pe baza unor reţete eliberate pe numele unor pacienţi fictivi, în complicitate cu o farmacie. Oamenii legii au stabilit şi modul de lucru a doctoriţei, ocazie cu care au făcut o descoperire incredibilă: medicamentul eliberat în toate reţetele compensate întocmite fictiv de Bandrabur poate fi cumpărat la liber, din orice farmacie, la jumătate faţă de preţul decontat ulterior de farmacia complice de la Casa de Sănătate. Practic, pe toate cele 70 de reţete eliberate de medicul psihiatru numai în ziua de 28 februarie şi luate în vizor de Garda Financiară apare un singur medicament, acelaşi în toate cazurile, dar cu concentraţii diferite ale substanţei active.

Valoarea unei reţete compensate eliberate în fals de psihiatrul Bandrabur era cuprinsă între 800 şi 2.018 lei, în total circa 1 miliard de lei vechi, bani plătiţi de CJAS farmaciei potrivit protocolului, chiar dacă, în realitate, doar 4 reţete din cele 70 au fost eliberate "pe bune", unor persoane în carne şi oase. Ceea ce e şi mai scandalos este că acelaşi medicament, susţin anchetatorii, poate fi cumpărat la liber, deci fără ca statul să mai plătească subvenţia sa, la jumătate de preţ. "Replica" a prezentat în exclusivitate, acum o lună, cazul doctoriţei Diana Lilia Bandrabur, de 44 de ani, medic primar la Secţia 2 Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, care a fost depistată de Garda Financiară că a eliberat sute de reţete fictive, pe numele unor pacienţi fantomă, folosindu-se abuziv de datele personale ale acestora.

Şeful Colegiului Medicilor ştie cum se fură în sistem!

Practic, oricare dintre noi poate apărea în evidenţele CNAS cu reţete de sute sau mii de lei, bani plătiţi de stat farmaciilor care au onorat aceste reţete, chiar dacă n-am mai călcat la un doctor de ani de zile. Iar fenomenul este atât de răspândit, încât frauda comisă anual de grupările alcătuite întotdeauna dintr-un medic şi o farmacie este de ordinul milioanelor de euro, numai în Constanţa. Culmea, practica este cunoscută şi de şeful Colegiului Farmaciştilor Constanţa, Vasile Rizea, care spune însă că nu poate da nume în acest sens. "Cazurile de acest gen (bani încasaţi de la CJAS pe baza unor reţete fictive- n.red.) sunt frecvente. Cum vă explicaţi altfel că anumite reţete ajung de la un medic din Tomis Nord la o farmacie din CET, de exemplu. E o relaţie medic-farmacist care automat are ceva la bază şi se numeşte fraudă, iar aceste controale ar fi trebuit făcute mai din timp", a declarat Rizea pentru "Replica". "Dar, aşa e în România, ne ascundem după deget şi ne facem că nu vedem", a completat şeful Colegiului Farmaciştilor Constanţa o expunere de bun simţ, după care dă, graţios, cu bâta-n baltă. "Nu pot să vă dau exemple de farmacii care fac aşa ceva, pentru că nu cunosc", s-a ascuns după deget, la final, Vasile Rizea. Şeful Gărzii Financiare Constanţa, comisarul şef Cristian Radu, dezvăluia, de altfel, anul trecut, pentru "Replica", faptul că sistemul în care întâlnim astfel de fraude, de milioane de euro furaţi din bani publici speculând suferinţa bolnavilor, este extrem de rigid şi foarte protector faţă de persoanele implicate în astfel de cazuri. Dovadă stă faptul că numai anchetarea furăciunilor comise de doctoriţa Bandrabur în câteva zile din activitatea sa, luate aleatoriu, a durat mai bine de un an de zile. Atât a durat până când comisarii Gărzii au primit informaţiile solicitate de la instituţiile şi persoanele din sistemul medical pentru a proba vinovăţia doctoriţei. Vom reveni.

Cristian ANTON, Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218