REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Medicii constănţeni trag un semnal de alarmă: Nu călătoriţi cu copii foarte mici şi nu-i expuneţi la soare

Medicii constănţeni trag un semnal de alarmă: Nu călătoriţi cu copii foarte mici şi nu-i expuneţi la soare

Replica API 1 iulie 2013 | 00:00 97

A duduit spitalul, de Rusalii

A duduit spitalul, de Rusalii

Litoralul românesc este frumos, ne îndeamnă la relaxare şi voie bună, nimic mai adevărat, însă medicii recomandă un minim de prudenţă. Chiar şi aşa, sfaturile par că nu le sunt ascultate, inconştienţa părinţilor atingând cote maxime. Nu se mai gândesc la absolut nimic şi îşi expun fără nici o problemă copiii la soare, chiar dacă au până în doi ani de zile, vârsta la care este indicat, atenţie!, să se facă prima plajă în cazul unui copilaş. În plus, există turişti care pleacă în concediu cu copii de câteva luni, fără a realiza la ce riscuri îi expun. Cum se sintetizează vitamina D în pielea unui bebeluş şi ce recomandă medicii pediatri, puteţi citi în rândurile de mai jos.

"A crescut numărul cazurilor de copii care s-au prezentat în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, cu patologie de sezon, eritem solar, insolaţii, înţepături de insecte, reacţii alergice. Din 22 de internări în Terapie Intensivă, 11 au fost copii. Asta cred că spune multe despre felul în care ar trebui trataţi copiii, indiferent că sunt constănţeni sau turişti. Trebuie mai multă atenţie faţă de copii, mai ales că sunt aceste temperaturi ridicate", a spus dr. Rodica Tudoran, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Şi cazurile în care micuţii au ajuns la spital în această minivacanţă de Rusalii nu se opresc aici. Pe Secţia de Pediatrie au fost 76 de internări, 11 în Terapie Acută. "Majoritatea cazurilor au reprezentat o patologie care asociază febră, vărsături, dureri abdominale, deshidratare. Unii copii sunt cunoscuţi cu boli cronice şi care s-au decompensat, având la bază nişte infecţii acute de căi superioare respiratorii, dar şi de tip pneumonii. Dar, sunt şi copii care, într-adevăr, au fost expuşi la soare, în orele de risc, între 11.00 şi 18.00, fără echipament de protecţie, nefiind hidrataţi corespunzător, dar nu au primit nici o alimentaţie echilibrată şi atunci au apărut îmbolnăvirile", a declarat medicul pediatru Cristina Mihai, şeful Secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Cadrele medicale sfătuiesc părinţii să fie foarte atenţi la copii, la modul în care îi hrănesc, hidratează sau îi expun la soare. De asemenea, şi igiena este foarte importantă, mai ales a lucrurilor din jur, având în vedere că micuţii au tendinţa de a băga în gură orice prind. "Sfatul nostru, ca pediatri, este ca cei mici să nu fie expuşi la soare în orele de vârf, 11.00 - 18.00. Expunerea la soare este benefică pentru organism pentru că se sintetizează în piele vitamina D, sub acţiunea razelor ultraviolete, dar cu moderaţie, între 8.00 şi 11.00 sau după 18.00. Să se folosească şepcuţe, ochelari de soare corespunzători, care protejează retina de razele ultraviolete şi, în acest fel, facem profilaxia cataractei la vârsta de adult. Să fie hidrataţi corespunzător, cu apă, alimentele să nu fie lăsate la soare, atenţie de unde le cumpără, să se citească termenul de valabilitate", a mai spus dr. Cristina Mihai.

Copiii mici nu au nevoie de plajă, vitamina D se sintetizează în timpul plimbărilor

De asemenea, medicii constănţeni au explicat şi faptul că micuţii de până în doi ani de zile nu au nevoie de plajă şi nici nu este indicat să călătorească pe distanţe mari întrucât se pot îmbolnăvi. "Nu este indicat să se călătorească cu cei mici. Orice copil face cam 6 - 8 îmbolnăviri respiratorii pe an, aşa că nu este deloc surprinzător ca, în timpul unei călătorii, copilul să se îmbolnăvească. Nu sunt cazuri grave, sunt viroze uşoare, dar fiind asociate cu vărsături, survine deshidratarea şi automat trebuie spitalizat şi pusă perfuzie. Au apărut şi la noi turiştii şi constatăm că lumea călătoreşte cu copii din ce în ce mai mici, de câteva luni. Sfătuim să se călătorească la plajă cu copii de peste 1 - 2 ani. Dar, lumea călătoreşte, din păcate. Copiii ar trebui plimbaţi, nu expuşi la soare, pe plajă. Plimbaţi 10 - 15 minute pe zi, soarele îşi face treaba, chiar dacă sunt expuse doar mânuţele şi faţa, se sintetizează suficient vitamina D în piele", a conchis şeful Secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102