REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Medicii de familie propun păstrarea consultaţiilor la distanţă și după încetarea stării de urgenţă

Medicii de familie propun păstrarea consultaţiilor la distanţă și după încetarea stării de urgenţă

Replica API 5 mai 2020 | 00:00 776

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie a făcut luni Ministerului Sănătăţii mai multe propuneri pentru perioada de după încetarea stării de urgenţă - una dintre acestea referindu-se la păstrarea posibilităţii acordării de consultaţii la distanţă, în scopul limitării deplasărilor "nenecesare" ale pacienţilor la cabinetele medicale şi limitării transmiterii SARS-CoV-2.

"Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie a luat la cunoştinţă despre intenţia autorităţilor române de a nu mai prelungi starea de urgenţă după data de 15 mai 2020. În vederea continuării în bune condiţii a activităţii cabinetelor de medicina familiei după încetarea stării de urgenţă, în contextul pandemiei COVID-19, propunem următoarele măsuri: păstrarea posibilităţii acordării de consultaţii la distanţă, în scopul limitării deplasărilor nenecesare ale pacienţilor la cabinetele medicale şi limitării transmiterii SARS-CoV-2, având în vedere experienţa pozitivă avută până în prezent cu acest tip de consultaţie", afirmă reprezentanţii Federaţiei într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Nelu Tătaru, scrie Agerpres.

FNPMF propune şi crearea unui mesaj de informare publică prin care pacienţii să fie încurajaţi să sune medicul de familie pentru problemele de sănătate nou apărute sau preexistente, fără legătură cu noul coronavirus.

"Pe fondul mesajelor axate în exclusivitate pe COVID-19 observăm o reducere a adresabilităţii pentru toate celelalte patologii acute, subacute şi cronice, măsurilor profilactice (ex. vaccinare), existând riscul agravării acestor patologii sau evoluţiei nefavorabile a epidemiei de rujeolă", atenţionează medicii de familie.

Totodată, FNPMF mai propune şi suplimentarea bugetului alocat asistenţei medicale primare din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2020, stabilirea unităţilor medicale şi de suport medical implicate în triajul, cazarea şi tratarea bolnavilor infectaţi cu SARS-CoV-2, astfel încât cabinetele de medicina familiei şi centrele de permanenţă să poată continua asigurarea în bune condiţii a serviciilor de asistenţă medicală primară pentru toată populaţia care nu este infectată cu noul coronavirus.

"Cabinetele de medicina familiei, în cea mai mare parte cabinete individuale, şi centrele de permanenţă nu dispun de spaţiul şi personalul auxiliar necesar pentru a asigura triaj în cort în afara cabinetului/centrului şi nici pentru circuite complet separate COVID-19 şi non-COVID-19, similar spitalelor şi altor unităţi sanitare de mari dimensiuni. Din aceste motive solicităm ca pacienţii COVID-19 confirmaţi sau suspecţi să nu fie îndrumaţi prin protocoalele şi actele normative elaborate de autorităţi spre cabinetele de medicina familiei şi centrele de permanenţă, ci spre unităţile medicale şi de suport medical dedicate COVID-19", se mai arată în scrisoare.

FNMPF mai solicită şi actualizarea Ordinului 436/2020 privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, cu prevederi specifice pentru decesele care au loc la domiciliu în care există suspiciunea ridicată de medicul de familie de deces ca urmare a infecţiei COVID-19.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca se feresc asa de tare de orice contatct cu pacientii, realizeaza consultatii la telefon, de ce solicita sa primeasca si ei cate 25 de mil. vechi lunar pentru participarea la lupta anticovid? Nu le e rusine de loc?
0
0
dar shpaga o putem lasa in fata portii?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218