REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Medicii de familie protestează împotriva sistemului informatic care le îngreunează munca

Medicii de familie protestează împotriva sistemului informatic care le îngreunează munca

Ana Maria LIPAN 9 martie 2023 | 00:00 1272

Medicii de familie reprezintă o ramură de o importanță majoră a sistemului medical, reprezentând în majoritatea cazurilor primul cadru la care apelează persoanele ce se confruntă cu o problemă de sănătate. Deși activitatea acestora este una solicitantă, presupunând efectuarea a zeci de pacienți cu nevoi variante zilnic, mulți specialiști în domeniu se confruntă cu probleme cauzate de lipsa de sprijin din partea autorităților, ce nu se implică în mod activ pentru a le asigura condițiile optime pentru practicarea meseriei. Pentru a le capta atenția și a trage un semnal de alarmă cu privire la disfuncționalitatea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), medicii de familie au recurs la a transmite un comunicat de presă, prin care solicită intervenția Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Reporterii Replica au luat legătură cu două cabinete din Constanța, pentru a obține un punct de vedere cu privire la felul în care această dilemă influențează activitatea profesională a acestora.

Medicii de familie protesteaza impotriva sistemului informatic care le ingreuneaza munca
Problemele cu care medicii de familie se confruntă în activitatea profesională, cât și dezavantajele pe care această meserie le presupune au fost amplu discutate, ajungând în atenția publicului după publicarea în anul 2022 a unor date statistice dezastruoase. Potrivit acestora, în aproximativ zece ani, peste jumătate din numărul total al cadrelor medicale ce activează în prezent în această profesie vor ieși la pensie, iar dezinteresul absolvenților de Medicină față de această specializare nu conturează un scenariu optimist. Pe lângă salariile mici, nemotivante, din care medicii de familie trebuie să asigure salariul asistenților medicali, cât cheltuielile aferente funcționării cabinetelor, aceștia se confruntă și cu dileme cauzate de lipsa de sprijin a autorităților.
Medicii de familie au semnalat în trecut influența negativă pe care funcționarea deficitară a Sistemului Informatic Unic Integrat o are asupra activității medicale. Solicitările acestora au rămas însă fără răspuns, aceștia recurgând la transmiterea unui comunicat de presă prin care cer intervenția urgentă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pentru găsirea unei soluții.

Medicii de familie protesteaza impotriva sistemului informatic care le ingreuneaza munca
„Societatea Națională de Medicină Familiei este solidară cu pacienții şi cu medicii practicieni în această perioadă dificilă cauzată de disfuncționalitățile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). Reamintim că programul SIUI aparține în exclusivitate Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ca de altfel și mentenanța acestuia. De o lungă perioadă de timp, acest sistem informatic este nefuncțional şi blochează inadmisibil activitatea medicală din medicina primară şi nu numai. Este practic blocat accesul pacienților la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat. Mai mult, acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel național”, a transmis organizația.

CNAS, somată să intervină

Medicii de familie susțin că desfășurarea actului medical nu poate fi realizată în condiții optime, pacienții fiind nevoiți să aștepte eliberarea documentelor o perioadă îndelungată de timp.
„Imposibilitatea interogării categoriei de asigurat afectează în mod direct accesul pacienților la servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate în primul rând din cauza creșterii timpilor de așteptare. În mod asemănător, erorile de sistem în înregistrarea categoriile de asigurat prejudiciază pacienții de drepturile lor firești ca asigurați ai sistemului public de sănătate. Aceste disfuncții majore în verificarea categoriei de asigurat şi în eliberarea tuturor documentelor medicale din cadrul consultaţiilor predispun medicii la erori ce le vor fi imputate ulterior chiar de către CNAS, deși responsabilitatea nefuncționării SIUI nu le aparține. În același sens, imposibilitatea de a valida serviciile efectuate și de a raporta activitatea lunii anterioare va afecta funcționarea cabinetelor de medicină a familiei”, mai precizează comunicatul semnat de Societatea Națională de Medicină Familiei.

Medicii la familie sunt nevoiți să recurgă la servicii private pentru a-și desfășura activitate

Pentru a înțelege impactul pe care această problemă îl are asupra activității profesionale, am luat legătura cu Oana Tode, medic de familie, ce ne-a mărturisit că pentru a putea face față solicitărilor a fost nevoită să apeleze la contractarea unei firme private.
 “Programul de la București nu funcționează normal în nicio zi. Unii dintre noi am apelat la niște programe particulare. Eu lucrez în IT Med, program lansat de niște specialiști de la Timișoara. Ne ajută foarte multi. Ieri aveam aproximativ 60 de rețete care nu erau trimise pe internet, dar ei s-au ocupat. Plătesc un abonament lunar și așa ne descurcăm. Sistemul informatic este la pământ. Sunt în asentimentul colegilor mei. În fiecare întâmpinăm probleme, în special vinerea. Avem probleme și cu colaborarea cu farmaciștii care nu văd rețetele online și trebuie să le introducă de mână pentru că nu le pot scana. Avem probleme și cu biletele de trimitere. Avem tot felu de impedimente. Nu am primit nimic de la autorități. Suntem nevoiți să recurgem la programe particulare ca să ieșim din impas. Am lucrat până acum câțiva ani în programul de la stat și pentru faptul că nu s-au văzut în sistem niște rețete, care la noi apăreau trimise în mediul online, mulți medici de familie au fost amendați. S-au plătit amenzi de până la 12.000 de lei din vina sistemului. Avem o viață foarte grea. Suntem tomberonul medicinei. Nu se respectă programările, unii medici specialiști trimit pacienții la noi să le eliberăm rețetele. Nu suntem numai distribuitori de hârtii, trebuie să desfășurăm și actul medical. De sistemul informațional ni s-a acrit!”, a declarat aceasta.
Și angajații cabinetului medicului de familie Simona Moroianu împărtășesc nemulțumirea colegilor de breaslă.
“Trebuie să se lucreze mai mult la program pentru că ne descurcăm foarte greu, cel puțin la începutul lunii, până pe 15. Nu ne merge SIUI absolut deloc. Nu putem valida rețetele. Farmaciile au aceeași probleme și cei de la Casa de Asigurări. Nu am primit absolut niciun răspuns. Este o situație generală, la fiecare început de lună. Noi putem aceste probleme pe seama faptului că programul e foarte aglomerat. Foarte mulți pacienți, vârstnici, cronici, se prezintă la început lunii pentru a-și putea asigura medicația. E mult prea solicitat, dar se poate găsi o soluție, dacă se vrea.” ne-a precizat un reprezentant.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Medicii de familie sunt niste putori ordinare, majoritatea.De 30 de ani de la comunism si-au schimbat apucaturile de spagari fara frica de controale se cred Dumnezei in cabinete,umilesc pacientii,le vorbesc arogant sau te consulta in sila ca nu le dai spaga bani,bunuri.Am schimbat medici de familie ,mama mea de 89 nu a primit reteta de la fosta medic de familie reteta data in spital la urgenta ,imi cerea sa o aduc la cabinet ca nu poate sa ii dea ce a scris un medic cardiolog rezident din urgenta.Poate avea dreptate cuprivire la medicamente spunand ca un anumit medicament dat in cantitatea scrisa de medicul rezident de la urgenta ii punea viata in pericol.dar mi-a fost data din spital de la urgenta in fibrilatie cu diagnostice falsificate in foaia de la UPU si cea din spital la urgenta.Medicul de familie spunea ca este racita si eu ii spuneam ca au venit doua salvari si de la urgenta si de la Smurd ca era cianotica cu tensine 6,au stabilizat-o si au dus-o la urgenta unde a avut parte de stat de cu oxigen putin timp si cand a venit alt pacient ia luat si oxigenul de la gura.Asta pentru ca nu am dat nicio spaga la urgenta.A fost trimisa acasa cu diagnosticul schimbat, dupa diagnosticul dat de medicul de la Smurd de fibrilatie.Astia sunt oamenii,daca pot fi numiti oameni toti.Daca nu era medicul de la Smurd si asistenta de pe prima ambulanta mama mea era azi moarta.A doa zi am schimbat medicul de familie si am fost in cabinet la cardiolog privat 750 lei consultatia, era tot in fibrilatie. Ce am intalnit decat medici spagari,nu dau chitante pentru banii luati in cabinete, fara sa taie chitante medicii de familie acolo 20 de lei tati chitanta fiscala,nu ii bagi tu in buzunar,cand ai salariul atat de mare,naparca nesatula,valabil si la stomatologi tot fara chitante fac lucrari.o tara plina de hoti si evazionisti,iar politia alearga dupa babe cu patrunjel sau guvernantii dupa ospatari cu 2 lei.Aici este adevarata evaziune fiscala pe care hotii fruntasi o cunosc dar se fac ca nu o vad ca sunt si ei la conducere si ii acopera pe acesti infractori penali.Cer,diferite sume de bani fara chitante.Am schimbat medicii de familie ca asteapta spaga,nu te consulta ,nu se ridica putoarea de machidoanca care o am acum de pe scaun sa o consulte la inima,plamani un parinte bolnav batran, ani care are probleme scrise in documente cu inima si plamanii.Stai langa usa, in pragul usii la cabinetul ei si acolo iti taie o amarata de reteta.in ce cabinete din Ue stai si pui biroul langa usa si ti pacientul bolnav in curent langa usa cabinetului.Aici vedeti cu cata nesimtire este tratat pacientul in Romania langa usa....Ba cu "covidul" ii trata afara acolo isi batea joc unguroaica ii tine in ploaie si vara in soare in picioare pe scri si trotuar.Acum se vede ce covid a fost si cati oameni au omorat acesti calai nu ingeri in halate albe.Calai! Asta sunt.Nu fac nimic ,doar se scuza spunand:Nu stiu ce sa fac..,nu stiu unde sa te trimit...asteptand spaga.Nu le dai spaga asistenta te trimite acasa si nu te consulta il baga la medic pe cel cu punga de cadoruri.Nu vorbesc aberatii .Nu-i numiti medici de familie ca nu sunt sunt niste niste hiene fara frica de Dumnezeu nu au nicio treaba cu pacientul,sa isi faca meseria pentru ce au depus juramant in fata lui Dumnezeu.Ei doar asteapta bani,spaga.Banii sa ii ia cu ei in mormant ca nu le mai ajung la toti ,toti vor spagi.Banii sa le aduca sfarsitul la toti.ii vedem ca au crapat si au luat cu ei numaiaveri si bani in mormant.N-am vazut in ultimii ani la urgenta,spital sau medici de familie sa te consulte si sa nu astepte spagi.Este ceva de neconceput de neacceptat in ce societate traim azi fara pic de omenie,cinste.... hotii sunt lasti sa practice in continuare aceste practici si sunt incurajati pentru ca nu ii ia nimeni la rost si de aceia isi permit sa omoare oameni cu zile.
2
0
Niste puturosi ,deprofesionalizati facatori de trimiteri urgent desfiintati ,pun bonlavii pe drumuri in loc sa-i ajuteNu merg la tara ca acolo e de munca si nu au mii de cotizanti ca la oras degeaba
4
1
Medicii de familie nu-si cunosc nici meseria lor, d-apai sa operare pe calculator! O categorie inutila, gen secretari care dau trimiteri. Sa ie desfiintata!
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367