REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie au aparatul care alungă sforăitul

Medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie au aparatul care alungă sforăitul

Replica API 19 noiembrie 2011 | 00:00 105

Unic în Dobrogea

Unic în Dobrogea

Puţini ştiu că sforăitul este un simptom al sindromului de apnee în somn, o afecţiune de risc, spun medicii constănţeni. Acesta se caracterizează prin opriri repetate ale respiraţiei mai mult de zece secunde. Persoanele obeze sau cele care suferă de boli endocrine, boli respiratorii, accidente vasculare cerebrale, insuficienţe cardiace pot suferi de acest sindrom. Pentru a preveni agravarea bolii, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie din Palazu a achiziţionat un aparat foarte performat pentru a diagnostica şi trata sindromului de apnee în somn.

Polisomnigraful este un aparat performant de diagnosticare a apneei care afişează pe un monitor parametrii privind presiunea arterială, gradul de saturaţie a oxigenului din sângele arterial şi mişcările membrelor în timpul somnului, dar şi frecvenţa respiraţiei pacientului, Astfel, se poate depista dacă pacientul suferă de apnee în somn. Pauzele de respiraţie în somn mai mari de 10 secunde determină deficienţa de oxigenare a creierului, urmate de scăderea performanţelor cognitive ale individului, hipersomnolenţa în cursul zilei, tulburări de memorie, de atenţie, spun medicii de la Spitalul TBC din Palazu. "Sindromul de apnee în somn este o patologie care nu este foarte bine cunoscută. Este subdiagnosticată, iar pacienţii vin la noi pentru că au auzit despre această afecţiune, o afecţiune cu risc şi vor să o trateze. Cu Polisomnograful putem să diagnosticăm şi să corelăm tulburările de somn şi respiratorii", a spus dr. Elena Danteş, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie. Aceasta a explicat şi modul în care acesta funcţionează. "Pacientul vine seara, înainte să doarmă, iar noi pregătim toţi electrozii astfel încât să se înregistreze activitatea electrică centrală din cursul nopţii, plusul de aer. Se montează nişte benzi la nivelul toracelui şi la nivelul abdomenului care înregistrează mişcările respective. În funcţie de înregistrări, putem să identificăm sindromul de apnee, dacă este obstructiv, central sau mixt. Se monitorizează pacientul prin camera video, îl vedem cum se mişcă, ce probleme are în cursul nopţii. Corelând acestea, puterm face un diagnostic sensibil al tulburărilor din timpul nopţii", a mai spus medicul. Polisomnigraful achiziţionat de Spitalul de Pneumoftiziologie din Palazu este unicul din Dobrogea.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102