REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
19.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Medicii dermatologi vin la mare: iată unde poţi beneficia de consultaţii gratuite!

Medicii dermatologi vin la mare: iată unde poţi beneficia de consultaţii gratuite!

Replica API 28 iunie 2013 | 00:00 564

Sfaturi pentru a evita bolile de piele

Sfaturi pentru a evita bolile de piele

Soarele ne este cel mai bun prieten, dar trebuie să-l respectăm! - ne spune medicul Gheorghe Nicola, şeful Secţiei Dermato -Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. O expunere în intervalele orare neadecvate, sau îndelungată, poate avea efecte negative asupra sănătăţii noastre. Pentru conştientizarea acestui lucru, medicii dermatologi se reunesc la Constanţa, oferind consultaţii gratuite, începând de vineri, 28 iunie. Un cort va fi amplasat în zona hotelului Iaki din Mamaia, pe plajă, dar şi în staţiunile Neptun şi Eforie Nord.

"Este vorba despre a treia campanie pe care o desfăşoară Societatea Română de Dermatologie, care începe vineri, 28 iunie, şi se va desfăşura în fiecare lună, iunie, iulie şi august, câte un week-end. Prima etapă se desfăşoară simultan la Mamaia, în faţa hotelului Iaki, la Eforie Nord, în faţa hotelului Europa şi la Neptun, zona La Steaguri. În aceste zone, Societatea Română de Dermatologie a amplasat corturi, unde medicii rezidenţi, coordonaţi de specialişti dermatologi, acordă consultaţii gratuite pe plajă. Vom completa chestionare, însă ne aşteptăm la un număr impresionant de mare de persoane care să dorească acest consult gratuit, credem că va fi de ordinul sutelor în fiecare staţiune. Vor fi trei zile: vineri, sâmbătă şi duminică, dar în două etape, dimineaţa de la 8.00 - 12.00, după care de la 15.00 - 18.00", a declarat, pentru "Replica", dr. Gheorghe Nicola, şeful Secţiei Dermato -Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Menţionăm că în ceilalţi ani, dermatologii organizau împreună cu Societatea Română de Dermatologie, în toată ţara, ziua europeană de depistare a cancerului de piele, care avea loc într-o singură zi, de regulă în luna mai. Anul acesta, Societatea Română de Dermatologie a extins această perioadă. "În cadrul acestei campanii, s-au organizat mai multe acţiuni. Prima a fost în Delta Dumării, în perioada 28 mai - 2 iunie, şi a avut ca scop depistarea dermatozelor specifice Deltei Dunării. Au fost implicaţi mai mulţi medici dermatologi din ţară şi medici rezidenţi. Punctele de lucru au fost în zona Murighiol, fiind examinaţi peste 200 de pacienţi. A doua activitate a avut loc în licee. Le-am vorbit elevilor la clase despre efectul radiaţiilor ultraviolete asupra pielii şi repercursiunile imediate sau tardive ale expunerii la soare. Urmările imediate sunt reprezentate de acea înroşire a pielii pe care o simţim aproape toţi la primele expuneri la soare, pe când expunerile tardive se referă la cancerul cutanat şi sindromul de fotoîmbătrânire cutanată prematură, acea ridare prematură", a mai spus medicul. În cadrul campaniei sunt implicaţi mulţi medici dermatologi, coordonaţi de preşedintele Societăţii Române de Dermatologie, Călin Giurcăneanu. Din cadrul Clinicii de Dermatologie Constanţa vor fi 5 medici rezidenţi, din cei 14 existenţi, dotaţi cu dermatoscoape pentru examinarea leziunilor pigmentare, dar şi a altor leziuni pe care medicii le depistează întâmplător, care au un aspect banal şi care reprezintă de multe ori debutul unui cancer de piele. "Mă gândesc la acele carcinoame care, la debut, nu au un aspect clinic sugestiv pentru cancer şi de aceea bolnavul nu le dă atenţie deşi adresabilitatea este foarte bună şi oricând ar putea merge fie la medicul de familie, fie direct la un medic dermatolog. Însă, adresabilitatea este redusă tocmai din pricina faptului că bolnavul nu se prezintă nici măcar la medicul de familie, care să-l îndrume ulterior", a mai spus dr. Nicola.

De ce este necesară protecţia UVA şi UVB

Pentru a evita orice fel de neplăcere, medicii specialişti recomandă să nu ne expunem la soare în intervalele de timp neadecvate, la orele prânzului. "Soarele este cel mai bun prieten al omului dar trebuie să-l respectăm, în sensul să ne expunem la soare raţional. Adică dimineaţa până în ora 10.00, sau după amiaza după ora 17.00. Sigur că aceste ore sunt şi în funcţie de culoarea pielii. De pildă, unei persoane cu fototip 1, cu piele foarte albă, îi recomandăm expunerea la soare dimineaţa până în ora 10.00, sau după amiaza după ora 18.00. Pe când, la o persoană cu fototip 2, cu piele albă, intervalul poate fi lungit dimineaţa până la 10.30 şi după amiaza după ora 17.00. Pentru cei cu fototip 3, piele mai închisă, riscul e mai mic. Ei pot sta pe plajă până la ora 11.00 şi după amiaza după 16.30", a recomandat medicul Gheorghe Nicola. De asemenea, loţiunile de plajă, mare atenţie!, trebuie ne protejeze atât pentru UVA, cât şi pentru UVB. "Diferenţa dintre ele este doar didactică, este vorba de lungimea de undă, dar în imp ce ultravioletele B produc arsuri şi efectele tardive, ultravioletele A determină sindromul de fotoîmbătrânire a pielii prematură.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367