rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 6 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Medicii scrisoare virală către ministrul Sănătății: nu acceptă să trateze pacienții, dacă vor fi infectați

Şase medici din Bucureşti, Braşov, Craiova, Piteşti, Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş au redactat o scrisoare în care afirmă că nu vor accepta ca în bătălia împotriva coronavirusului să fie cei care răspândesc virusul şi vulnerabilizează pacienţii. ”Un medic contaminat, testat pozitiv pentru coronavirus, este contagios, indiferent ce simptome are... uşoare, medii sau severe”, au transmis medicii, care au cerut tuturor celor care sunt de acord să semneze scrisoarea. Postarea de pe Facebook a strâns deja numeroase comentarii ”Semnez”, scrie stiripesurse.ro.

Şase medici din Bucureşti, Braşov, Craiova, Piteşti, Miercurea Ciuc şi Târgu Mures au redactat o scrisoare pe care au postat-o pe Facebook.

”Suntem Medici. Ca vocaţie, ca profesie, ca destin, suntem medici. Nu ne temem de nicio bătălie cu boala, oricât de cumplită ar fi ea. Nu ne vom da niciodată înapoi, nu vom dezerta. Vom lupta cu tot ce avem la îndemână: cu cunoştinţele noastre, cu mintea noastră, chiar şi cu trupurile noastre. Vom face scut în faţa bolii, apărându-i pe pacienţii noştri cu tot ce putem şi cum putem mai bine. Dacă asta va însemna şi materiale de protecţie, medicamente şi aparatură vitală, asta nu mai ţine însă de noi. Noi nu ne dorim decât să fim protejaţi conform nivelului de contagiozitate a acestei boli. Nu vom accepta însă ca în această bătălie să fim noi aceia care vom răspândi boala sau cei care vor vulnerabiliza pacienţii, căci această poziţie pe care am fi siliţi să o acceptăm este în afara legilor medicinii şi ale celor omeneşti, deopotrivă”, au transmis medicii.

Aceştia prezintă şi argumente pentru poziţia lor.

”1. Un medic contaminat, testat pozitiv pentru coronavirus este contagios. Indiferent ce simptome are... uşoare, medii sau severe, medicul tot contagios este. El va intra, inerent, în contact cu pacienţii, fie ei CoViD-negativi, fie CoViD-pozitivi. În prima situaţie, dacă pacientul nu a fost încă infectat, contactul direct cu un medic deja infectat, care fie va sta în preajma sa, fie îl va consulta, va fi unul extrem de contagios. Organismul pacientului fiind vulnerabil, infecţia va avea consecinţe extrem de grave, mergând până la insuficienţă respiratorie acută. În a doua situaţie, interacţiunea pacientului infectat cu medicul/medicii infectaţi, va accentua încărcătura virală a pacientului respectiv, sporindu-i enorm riscul de agravare a bolii. Vorbim despre pacienţi foarte vulnerabili, cu afecţiuni preexistente severe, precum diabet, afecţiuni oncologice, boli respiratorii.

2. Un medic bolnav nu poate lucra eficient în nicio situaţie, cu atât mai puţin în situaţii critice, de maximă încărcătură somatică şi emoţională. În aceste condiţii nu ai cum să poţi consulta, opera, diagnostica, fără riscul de a greşi mai mult decât de obicei. Şi poţi greşi grav. De exemplu, în cazul unui chirurg, orice mişcare neconformă poate genera efecte ireparabile, ireversibile...

De ce există în lumea asta, dreptul la concediu de boală, dacă lucrurile nu stau aşa?

3. Există mai multe tipuri de virus SARS-CoV-19 (tulpini, cum le numesc specialiştii). Noi ştim de două: "S" şi "L". Dacă eşti infectat cu una dintre ele, nu înseamnă că nu te poţi infecta cu cealaltă. Ce sens are să creşti riscul, punând în contact un medic pozitiv, cu un pacient pozitiv?

4. Medicul român este şi el cetăţean cu drepturi depline. In plus, e şi cetăţean european. Are dreptul la sănătate şi la viaţă ca orice alt cetăţean şi nicio ordonanţă de urgenţă din lumea asta nu poate suspenda acest drept. Dacă dreptul la viaţă este un drept fundamental al omului, atunci acesta este negat atunci când cineva obligă un bolnav să muncească, determinându-i agravarea bolii, cu atât mai mult în cazul infecţiei cu Coronavirus. Riscul de deces este mult mai mare la personalul sanitar, conform cifrelor din statisticile mondiale.

5. Un medic mai puţin în luptă înseamnă un deficit enorm. Suntem 3 medici la mia de locuitori in România. Să scoţi din front acum medici prin măsuri iraţionale este de-a dreptul iresponsabil. Dacă medicul moare, urmare a faptului că organismul său nu a suportat dublul stress al bolii şi al muncii în condiţii de dezastru, cine răspunde? Cine va trata miile sale de pacienţi, anual?”, sunt argumentele medicilor.

Aceştia au prezentat şi câteva soluţii:

1. Înfiinţarea de urgenţă de spitale modulare, de campanie, cu circuite trasate de infectionişti şi epidemiologi ce vor putea trata în condiţii optime pacienţii cu CoVid-19. Avem suficiente locaţii ce pot fi transformate şi adaptate acum în România.

2. Rotirea personalului medical expus în permanenţă la contagiune. Turele trebuie sa aibă exact durata valabilităţii echipamentelor de protecţie, în niciun caz mai mult, căci atunci protecţia este doar de formă, fiind ineficientă. Ture de maxim 6-8 ore, deci!

3. Personalul corona-pozitiv va trebui să beneficieze de îngrijiri medicale şi de măsuri de izolare similare cu cele ale oricărui cetăţean. După negativare, oricare dintre noi poate merge în luptă. Dar numai după ce nu mai este pacient.

”Suntem medici şi ne asumăm riscurile acestei meserii oricand şi oriunde. Mai puţin unul: acela de a face rău pacienţilor noştri , îmbolnăvindu-i cu SARS-CoV-2! Acest risc şi-l vor asuma, în faţa istoriei şi a poporului român, doar cei ce vor decide să îi trimită pe medicii CoViD-pozitiv într-o luptă nici pe departe dreaptă”, au mai transmis medicii.

Scrisoarea este semnată de medicii Dr Livia Davidescu, Dr Manuela Predila, dr Alina Martau, Dr Bogdan Lazescu, Dr Albert Claudiu, dr Grigorescu Dan.

Medicii au cerut tuturor colegilor care se regăsesc în această gândire să semneze, postarea de pe Facebook strângând sute de comentarii ”Semnez”.

Întrebat, vineri, ce modificări vor fi atunci când în România vor fi peste 2.000 de cazuri diagnosticate, Nelu Tătaru a răspuns: “Aceste scenarii erau făcute şi ca proceduri şi ca protocoale de mult. Vom regândi, ca cei care sunt cu simptomatologie uşoară şi medie să fie trataţi acasă, sub supraveghere medicală, în mare parte şi de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale cu această simptomatologie uşoară, vor merge chiar în spitale şi vor îngriji bolnavii”.

duminică, 29 martie 20201242
Comentarii

01Escu(30 mar 09:08)
Prin ce spun medici au dreptate doar cand se intreaba cu ce sunt mai importanti pentru tara astia din inst.militarizate ale statului,politicieni si judecatori de astia au pensii speciale si miliari ies la pensie la 45--50 de ani si au dreptate,tot asa cum au dreptate sa se intrebe si angajati din productie care le platestesc putorilor drepturi speciale pt.ca vanzatoarele din magazine de exemplu sunt mai expuse boli decat politisti,armata,securisti,politicieni sau judecatori deci fara pensii specile si grupa1de munca cum au mineri din subteran,aia da grupa 1.
11Unul(30 mar 08:42)
1.Nu toti suntem infectionisti2.Cei din privat si-au inchis cabinetele si stau la adapost. med de familie, dau consultatii telefonice.3.Nu suntem medici militari. Noi iesim la pensie la 65 ani, cu o pensie mica. Militarii si medicii lor ies la 45-50 cu pensie speciala si cu drepturi speciale.4.Garzile suplimentare nu sunt considerate vechime.5desi unii avem spor de 75-100, nu suntem considerati ca lucram in grupe, tot la 65 ani iesim la pensie desi lucram in conditii deosebite si fortati la o norma jum-doua, adunand si garzile,8-9 nopti pe luna 6.unde pot face cerere de fara plata 1an?
11gigi(30 mar 08:16)
foarte bine,dar Nu luati nici salarii!nimic,nada! eu meg la munca,voi o frecati?si asa nu stiti nimic!
11ASADAR(30 mar 08:08)
Si cine vreti sa-i trateze ? Noi ? De ce nu ati urmat alte studii. Nu v-a obligat nimeni sa lucrati in spitale. Dar cei care au murit in razboaie ? S-au dus de buna voie pe campul de lupta ?
31Halal medici(30 mar 04:57)
Cetatenii infectai nu au drepreptul la viata ,mai prostavanilor cu facultate? Cata scoala aveti? 4 clase? Cum sa ganditi asa? In ultimii 30 de ani multi medici mai ales de la UPU au omort oameni.Voi nu salvati. voi omorati.Omorati oameni pe salarii mari.Daca ati fi in China ati fi impuscati pe stadion.Cum incitati voi si provocati in asemeea situatie. Prin comportamentul vostru si prin cele afirmate fa faceti cu mana vostra sa fiti urati si blestemati de oameni. Nu-ti convine lasa-te de meserie. Am vazut la televizor asistentele consulrta pacientii si medicii se ascund ca sobolanii.
15Nicu nu ai dreptate(29 mar 23:47)
Ei nu au pensii speciale si au drept de port arma. Nu toti medicii sunt specializati in tratamentul bolilor infectioase! CCR ar trebui sa-si puna punctul de vedere in regim de urgenta daca toti medicii pot interveni. Cum au facut cu completurile specializate pe coruptie de 3 judecatori declarate ilegale. Nu vrem dupa sa fie acuzati de omor calificat. In UK, in caz de deces al medicului pe "front" familia acestuia primeste salariul cuvenit pe urmatorii doi ani de zile - 24 luni, iar acolo au salarii frumusele. Restul e pur ... mioritic.
46nicu(29 mar 23:07)
Pai dragi medici... stara de urgenta e si o situatia de razboi.....asa ca si militarii care sunt platiti sa ne apere ar trebui sa plece in concediu
57Se pregateste altceva(29 mar 21:43)
Medicii stiu foarte bine despre ce este vorba in poveste si profita de prelucrarea media pentru odihna. Daca virusul sezonier ar fi asa periculos cum se vorbeste niciun doctor nu ar mai merge la lucru.
512Wrangler(29 mar 21:04)
Acesti oameni sunt dovada vie a faptului ca in aceasta tara mai traiesc oameni rationali.
415Nume(29 mar 20:23)
F corect! La suceava medicii au imprastiat virusul in tot spitalul, de la un singur pacient!
mai mult...Ultima oră
6 iun 00:00Ultima orăMarcel Vela, despre a treia etapă de relaxare: Vor fi multe surprize plăcute

Marcel Vela a declarat că urmează a treia etapă de relaxare și va veni cu „multe surprize plăcute. „Cu...178

6 iun 00:00Ultima orăGermania: Şapte persoane plasate în arest preventiv pentru abuzuri sexuale grave asupra unor copii64
6 iun 00:00Ultima orăCoronavirus. Situație actualizată la nivelul județului Constanța299
6 iun 17:45Ultima orăTAROM anunță că va introduce noi rute interne pentru a veni în sprijinul turismului românesc

Aviația și domeniul HoReCa, două sectoare ale economiei afectate în urma restricțiilor impuse de pandemia de...245

6 iun 00:00Ultima orăPeste 40 de români aflați la muncă în Germania, testaţi pozitiv cu Covid-19156
6 iun 00:00Ultima orăTătaru, despre vaccinarea anti-Covid: Este o recomandare să se facă, dar nu putem introduce obligativitatea192
6 iun 16:16Ultima orăMAE a facilitat revenirea în ţară a 346 de cetăţeni români din Franţa, Italia şi Belgia

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, sâmbătă, că a facilitat, alături de Ministerului Transporturilor şi cel...160

6 iun 00:00Ultima orăO maşină a luat FOC pe A4266
6 iun 00:00Ultima orăAlexandru Rafila: „Să fim atenți în septembrie, mai puțin elevi în clase, programe decalate“286
6 iun 00:00Ultima orăO tânără de 24 de ani și-a ucis fetița de două luni pentru că plângea

O femeie de 24 de ani, de naţionalitate lituaniană, care locuia în localitatea Stoenești, județul Olt, și-a ucis...543

6 iun 14:26Ultima orăRusia: Aproape 9.000 de noi cazuri și 200 de decese, în ultimele 24 de ore158
6 iun 00:00Ultima orăGuvernul face precizări despre cei 4 români care au murit în Italia, într-un accident585
Vremea
24°22° - 24° sâmbătă, 6 iunie 2020
ConstanțaUmiditate: 55%
Vânt: 5.01 m/s
Presiune: 1010 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
6 iun 00:00SportFreiburg - Monchengladbach 1-0

...266

6 iun 00:23SportFotbal - Premier League se reia la 17 iunie, cu meciul Aston Villa–Sheffield

Premier League se reia la 17 iunie, de la ora locală 18.00 (20.00, ora României) cu meciul Aston Villa – Sheffield,...248

6 iun 00:00SportFlorin Gardoş şi-a prelungit contractul cu Universitatea Craiova

Clubul de fotbal Universitatea Craiova a anunţat vineri că a prelungit contractul cu fundaşul Florin Gardoş până...301

6 iun 00:00SportClaudiu Keşeru şi Dragoş Grigore, titulari la Ludogorets într-un derby jucat cu public

După cei din Cehia, Ungaria şi Polonia, Dragoş Grigore şi Claudiu Keşeru sunt alţi fotbalişti români care au...311

Local
6 iun 00:58LocalCoronavirus: 286 de persoane infectate, la nivelul județului Constanța, de la debutul pandemiei

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 286 de persoane...875

6 iun 15:51LocalAsa arată centrul comunei Tortomanu în 2020!

Cu toate că ne aflăm în secolul vitezei şi al tehnologiei, unele comune din judeţul Constanţa arată ca după...801

6 iun 14:22LocalVreme de plajă, în minivacanța de Rusalii

469

6 iun 00:53LocalSe reiau spectacolele la Teatrul 'Oleg Danovski'

Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”, cu sprijinul Primăriei municipiului Constanța, al...591

6 iun 00:59LocalEchipament ultraperformant pentru testarea COVID-19, donat Spitalului Județean Constanța

Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța a fost dotat cu un aparat eCL8000-Automated...869

6 iun 00:55LocalAvarie RAJA în Năvodari

Pentru remedierea unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 160 mm, de pe strada Albinelor, din...502

6 iun 00:58LocalSite-ul ANAF nu va funcționa câteva ore, luni, 8 iunie

Luni, în intervalul orar 7:00 - 10:00, portalul ANAF - www.anaf.ro - va fi indisponibil, din cauza desfășurării unor...362

6 iun 23:30LocalRAEDPP: Casieriile vor fi închise de Rusalii

Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța aduce la cunoștința publicului faptul că...398

6 iun 23:28LocalTrafic îngreunat pe strada Ștefăniță Vodă din municipiul Constanța

587

Politică
Interviuri
21 mai 00:06InterviuriINTERVIU SENZAȚIONAL cu RAREȘ BOGDAN! PSD este respins de electorat pentru că iese cu aceleași fețe compromise. VIDEO

Starea de urgență a trecut, însă în urma ei au rămas anumite întâmplări care merită dezbătute alături de...8450

21 mai 00:06InterviuriVirginia Uzun: Eforie, lipsit de strălucire din cauza proastei gestionări a banilor VIDEO

Virginia Uzun a fost directorul Serviciului Public de Impozite şi Taxe (SPIT) din cadrul Primăriei Constanţa timp de...4706

16 mai 00:50InterviuriEugen Teodorovici: Eu sunt, de fapt, preşedintele PSD

3951

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

Prefectul George Niculescu, numit în funcție la finele lui 2019, a apucat vremuri greu încercate. Și ne referim la...3604

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

Viorel Teliceanu este unul dintre cei mai tineri prim procurori din țară, el conducând, o bună perioadă de timp,...4475

14 apr 00:05InterviuriSorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

3139

Monden
6 iun 00:00MondenCole Sprouse, arestat la un protest antirasism, după moartea lui George Floyd. Ce a declarat actorul

Actorul Cole Sprouse, 27 de ani, devenit celebru după rolul interpretat în serialul Riverdale, a fost arestat la...265

6 iun 19:50MondenSecretul care l-ar fi făcut pe Michael Jackson să renunţe la sexul cu femei

În lumina documentarului HBO care a stârnit un întreg scandal, Leaving Neverland, dezvăluirile despre viaţa...535

6 iun 00:00MondenCine sunt noii moştenitori ai lui Karl Lagerfeld care vor s-o detroneze pe pisica Choupette?

312

Mapamond
6 iun 00:00MapamondCoronavirus: Jakarta îşi redeschide moscheile şi începe relaxarea restricţiilor

Capitala indoneziană şi-a redeschis vineri moscheile, pentru prima dată după trei luni, demarând o perioadă de...235

6 iun 00:00MapamondCoronavirus: Fiji se declară ţară liberă de COVID-19

Prim-ministrul din Fiji, Voreqe "Frank" Bainimarama, a declarat vineri că acest stat insular din Oceanul Pacific nu mai...246

6 iun 00:00MapamondCoronavirus: Peste 1.000 de morţi în 24 de ore în SUA

237

Sănătate
6 iun 00:00SănătatePrevenirea atrofiei cerebrale, printre efectele benefice ale combinației de vitamine B și Omega 3 la vârstnici

Atrofia cerebrală (sau atrofia creierului) reprezintă pierderea neuronilor, adică a celulelor. Totodată, atrofia...260

6 iun 00:00SănătateBacteriile din gură pot agrava cancerul colo-rectal

Un studiu recent a descoperit că o bacterie banală, comună zonei bucale, poate accelera dezvoltarea cancerului de...263

6 iun 00:00SănătateSubstanțele chimice ajung în organism după folosirea cremelor de protecție solară

234

6 iun 00:00SănătateAntibioticele și riscul de avort spontan

Un nou studiu la scară largă sugerează că unele antibiotice administrate în timpul sarcinii ar mari riscul de avort...241

6 iun 00:00SănătateIngredientul care te ajută să îndepărtezi pesticidele de pe fructe

Tot ceea ce îți trebuie este un ingredient simplu, iar în acest fel vei îndepărta pesticidele de pe fructele tale...301

6 iun 00:00SănătateUn "vaccin" pentru cancer a eliminat tumorile la șoareci

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că activarea celulelor T în tumori a eliminat chiar și...248

6 iun 00:00SănătateFibrilația atrială, detectată cu ajutorul unui dispozitiv mobil?

Un nou studiu evidențiază utilizarea fezabilă a unor dispozitive mobile pentru a ajuta la detectarea și la...241

6 iun 18:39SănătateVitamina B3, utilă în tratarea glioblastomului?

Un nou studiu arată că niacina, numită în mod obișnuit vitamina B3, combinată cu chimioterapia, poate ajuta...248

6 iun 00:00SănătateAlimentația de post combinată cu vitamina C, eficiente în tratarea cancerului?

234

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT