REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Medicii scrisoare virală către ministrul Sănătății: nu acceptă să trateze pacienții, dacă vor fi infectați

Medicii scrisoare virală către ministrul Sănătății: nu acceptă să trateze pacienții, dacă vor fi infectați

Replica API 29 martie 2020 | 00:00 1607

Şase medici din Bucureşti, Braşov, Craiova, Piteşti, Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş au redactat o scrisoare în care afirmă că nu vor accepta ca în bătălia împotriva coronavirusului să fie cei care răspândesc virusul şi vulnerabilizează pacienţii. ”Un medic contaminat, testat pozitiv pentru coronavirus, este contagios, indiferent ce simptome are... uşoare, medii sau severe”, au transmis medicii, care au cerut tuturor celor care sunt de acord să semneze scrisoarea. Postarea de pe Facebook a strâns deja numeroase comentarii ”Semnez”, scrie stiripesurse.ro.

Şase medici din Bucureşti, Braşov, Craiova, Piteşti, Miercurea Ciuc şi Târgu Mures au redactat o scrisoare pe care au postat-o pe Facebook.

”Suntem Medici. Ca vocaţie, ca profesie, ca destin, suntem medici. Nu ne temem de nicio bătălie cu boala, oricât de cumplită ar fi ea. Nu ne vom da niciodată înapoi, nu vom dezerta. Vom lupta cu tot ce avem la îndemână: cu cunoştinţele noastre, cu mintea noastră, chiar şi cu trupurile noastre. Vom face scut în faţa bolii, apărându-i pe pacienţii noştri cu tot ce putem şi cum putem mai bine. Dacă asta va însemna şi materiale de protecţie, medicamente şi aparatură vitală, asta nu mai ţine însă de noi. Noi nu ne dorim decât să fim protejaţi conform nivelului de contagiozitate a acestei boli. Nu vom accepta însă ca în această bătălie să fim noi aceia care vom răspândi boala sau cei care vor vulnerabiliza pacienţii, căci această poziţie pe care am fi siliţi să o acceptăm este în afara legilor medicinii şi ale celor omeneşti, deopotrivă”, au transmis medicii.

Aceştia prezintă şi argumente pentru poziţia lor.

”1. Un medic contaminat, testat pozitiv pentru coronavirus este contagios. Indiferent ce simptome are... uşoare, medii sau severe, medicul tot contagios este. El va intra, inerent, în contact cu pacienţii, fie ei CoViD-negativi, fie CoViD-pozitivi. În prima situaţie, dacă pacientul nu a fost încă infectat, contactul direct cu un medic deja infectat, care fie va sta în preajma sa, fie îl va consulta, va fi unul extrem de contagios. Organismul pacientului fiind vulnerabil, infecţia va avea consecinţe extrem de grave, mergând până la insuficienţă respiratorie acută. În a doua situaţie, interacţiunea pacientului infectat cu medicul/medicii infectaţi, va accentua încărcătura virală a pacientului respectiv, sporindu-i enorm riscul de agravare a bolii. Vorbim despre pacienţi foarte vulnerabili, cu afecţiuni preexistente severe, precum diabet, afecţiuni oncologice, boli respiratorii.

2. Un medic bolnav nu poate lucra eficient în nicio situaţie, cu atât mai puţin în situaţii critice, de maximă încărcătură somatică şi emoţională. În aceste condiţii nu ai cum să poţi consulta, opera, diagnostica, fără riscul de a greşi mai mult decât de obicei. Şi poţi greşi grav. De exemplu, în cazul unui chirurg, orice mişcare neconformă poate genera efecte ireparabile, ireversibile...

De ce există în lumea asta, dreptul la concediu de boală, dacă lucrurile nu stau aşa?

3. Există mai multe tipuri de virus SARS-CoV-19 (tulpini, cum le numesc specialiştii). Noi ştim de două: "S" şi "L". Dacă eşti infectat cu una dintre ele, nu înseamnă că nu te poţi infecta cu cealaltă. Ce sens are să creşti riscul, punând în contact un medic pozitiv, cu un pacient pozitiv?

4. Medicul român este şi el cetăţean cu drepturi depline. In plus, e şi cetăţean european. Are dreptul la sănătate şi la viaţă ca orice alt cetăţean şi nicio ordonanţă de urgenţă din lumea asta nu poate suspenda acest drept. Dacă dreptul la viaţă este un drept fundamental al omului, atunci acesta este negat atunci când cineva obligă un bolnav să muncească, determinându-i agravarea bolii, cu atât mai mult în cazul infecţiei cu Coronavirus. Riscul de deces este mult mai mare la personalul sanitar, conform cifrelor din statisticile mondiale.

5. Un medic mai puţin în luptă înseamnă un deficit enorm. Suntem 3 medici la mia de locuitori in România. Să scoţi din front acum medici prin măsuri iraţionale este de-a dreptul iresponsabil. Dacă medicul moare, urmare a faptului că organismul său nu a suportat dublul stress al bolii şi al muncii în condiţii de dezastru, cine răspunde? Cine va trata miile sale de pacienţi, anual?”, sunt argumentele medicilor.

Aceştia au prezentat şi câteva soluţii:

1. Înfiinţarea de urgenţă de spitale modulare, de campanie, cu circuite trasate de infectionişti şi epidemiologi ce vor putea trata în condiţii optime pacienţii cu CoVid-19. Avem suficiente locaţii ce pot fi transformate şi adaptate acum în România.

2. Rotirea personalului medical expus în permanenţă la contagiune. Turele trebuie sa aibă exact durata valabilităţii echipamentelor de protecţie, în niciun caz mai mult, căci atunci protecţia este doar de formă, fiind ineficientă. Ture de maxim 6-8 ore, deci!

3. Personalul corona-pozitiv va trebui să beneficieze de îngrijiri medicale şi de măsuri de izolare similare cu cele ale oricărui cetăţean. După negativare, oricare dintre noi poate merge în luptă. Dar numai după ce nu mai este pacient.

”Suntem medici şi ne asumăm riscurile acestei meserii oricand şi oriunde. Mai puţin unul: acela de a face rău pacienţilor noştri , îmbolnăvindu-i cu SARS-CoV-2! Acest risc şi-l vor asuma, în faţa istoriei şi a poporului român, doar cei ce vor decide să îi trimită pe medicii CoViD-pozitiv într-o luptă nici pe departe dreaptă”, au mai transmis medicii.

Scrisoarea este semnată de medicii Dr Livia Davidescu, Dr Manuela Predila, dr Alina Martau, Dr Bogdan Lazescu, Dr Albert Claudiu, dr Grigorescu Dan.

Medicii au cerut tuturor colegilor care se regăsesc în această gândire să semneze, postarea de pe Facebook strângând sute de comentarii ”Semnez”.

Întrebat, vineri, ce modificări vor fi atunci când în România vor fi peste 2.000 de cazuri diagnosticate, Nelu Tătaru a răspuns: “Aceste scenarii erau făcute şi ca proceduri şi ca protocoale de mult. Vom regândi, ca cei care sunt cu simptomatologie uşoară şi medie să fie trataţi acasă, sub supraveghere medicală, în mare parte şi de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale cu această simptomatologie uşoară, vor merge chiar în spitale şi vor îngriji bolnavii”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Prin ce spun medici au dreptate doar cand se intreaba cu ce sunt mai importanti pentru tara astia din inst.militarizate ale statului,politicieni si judecatori de astia au pensii speciale si miliari ies la pensie la 45--50 de ani si au dreptate,tot asa cum au dreptate sa se intrebe si angajati din productie care le platestesc putorilor drepturi speciale pt.ca vanzatoarele din magazine de exemplu sunt mai expuse boli decat politisti,armata,securisti,politicieni sau judecatori deci fara pensii specile si grupa1de munca cum au mineri din subteran,aia da grupa 1.
1
0
1.Nu toti suntem infectionisti2.Cei din privat si-au inchis cabinetele si stau la adapost. med de familie, dau consultatii telefonice.3.Nu suntem medici militari. Noi iesim la pensie la 65 ani, cu o pensie mica. Militarii si medicii lor ies la 45-50 cu pensie speciala si cu drepturi speciale.4.Garzile suplimentare nu sunt considerate vechime.5desi unii avem spor de 75-100, nu suntem considerati ca lucram in grupe, tot la 65 ani iesim la pensie desi lucram in conditii deosebite si fortati la o norma jum-doua, adunand si garzile,8-9 nopti pe luna 6.unde pot face cerere de fara plata 1an?
1
1
foarte bine,dar Nu luati nici salarii!nimic,nada! eu meg la munca,voi o frecati?si asa nu stiti nimic!
1
1
Si cine vreti sa-i trateze ? Noi ? De ce nu ati urmat alte studii. Nu v-a obligat nimeni sa lucrati in spitale. Dar cei care au murit in razboaie ? S-au dus de buna voie pe campul de lupta ?
1
1
Cetatenii infectai nu au drepreptul la viata ,mai prostavanilor cu facultate? Cata scoala aveti? 4 clase? Cum sa ganditi asa? In ultimii 30 de ani multi medici mai ales de la UPU au omort oameni.Voi nu salvati. voi omorati.Omorati oameni pe salarii mari.Daca ati fi in China ati fi impuscati pe stadion.Cum incitati voi si provocati in asemeea situatie. Prin comportamentul vostru si prin cele afirmate fa faceti cu mana vostra sa fiti urati si blestemati de oameni. Nu-ti convine lasa-te de meserie. Am vazut la televizor asistentele consulrta pacientii si medicii se ascund ca sobolanii.
1
3
Ei nu au pensii speciale si au drept de port arma. Nu toti medicii sunt specializati in tratamentul bolilor infectioase! CCR ar trebui sa-si puna punctul de vedere in regim de urgenta daca toti medicii pot interveni. Cum au facut cu completurile specializate pe coruptie de 3 judecatori declarate ilegale. Nu vrem dupa sa fie acuzati de omor calificat. In UK, in caz de deces al medicului pe "front" familia acestuia primeste salariul cuvenit pe urmatorii doi ani de zile - 24 luni, iar acolo au salarii frumusele. Restul e pur ... mioritic.
5
1
Pai dragi medici... stara de urgenta e si o situatia de razboi.....asa ca si militarii care sunt platiti sa ne apere ar trebui sa plece in concediu
6
4
Medicii stiu foarte bine despre ce este vorba in poveste si profita de prelucrarea media pentru odihna. Daca virusul sezonier ar fi asa periculos cum se vorbeste niciun doctor nu ar mai merge la lucru.
7
5
Acesti oameni sunt dovada vie a faptului ca in aceasta tara mai traiesc oameni rationali.
12
5
F corect! La suceava medicii au imprastiat virusul in tot spitalul, de la un singur pacient!
15
4

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367