rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 24 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Medicii scrisoare virală către ministrul Sănătății: nu acceptă să trateze pacienții, dacă vor fi infectați

Şase medici din Bucureşti, Braşov, Craiova, Piteşti, Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş au redactat o scrisoare în care afirmă că nu vor accepta ca în bătălia împotriva coronavirusului să fie cei care răspândesc virusul şi vulnerabilizează pacienţii. ”Un medic contaminat, testat pozitiv pentru coronavirus, este contagios, indiferent ce simptome are... uşoare, medii sau severe”, au transmis medicii, care au cerut tuturor celor care sunt de acord să semneze scrisoarea. Postarea de pe Facebook a strâns deja numeroase comentarii ”Semnez”, scrie stiripesurse.ro.

Şase medici din Bucureşti, Braşov, Craiova, Piteşti, Miercurea Ciuc şi Târgu Mures au redactat o scrisoare pe care au postat-o pe Facebook.

”Suntem Medici. Ca vocaţie, ca profesie, ca destin, suntem medici. Nu ne temem de nicio bătălie cu boala, oricât de cumplită ar fi ea. Nu ne vom da niciodată înapoi, nu vom dezerta. Vom lupta cu tot ce avem la îndemână: cu cunoştinţele noastre, cu mintea noastră, chiar şi cu trupurile noastre. Vom face scut în faţa bolii, apărându-i pe pacienţii noştri cu tot ce putem şi cum putem mai bine. Dacă asta va însemna şi materiale de protecţie, medicamente şi aparatură vitală, asta nu mai ţine însă de noi. Noi nu ne dorim decât să fim protejaţi conform nivelului de contagiozitate a acestei boli. Nu vom accepta însă ca în această bătălie să fim noi aceia care vom răspândi boala sau cei care vor vulnerabiliza pacienţii, căci această poziţie pe care am fi siliţi să o acceptăm este în afara legilor medicinii şi ale celor omeneşti, deopotrivă”, au transmis medicii.

Aceştia prezintă şi argumente pentru poziţia lor.

”1. Un medic contaminat, testat pozitiv pentru coronavirus este contagios. Indiferent ce simptome are... uşoare, medii sau severe, medicul tot contagios este. El va intra, inerent, în contact cu pacienţii, fie ei CoViD-negativi, fie CoViD-pozitivi. În prima situaţie, dacă pacientul nu a fost încă infectat, contactul direct cu un medic deja infectat, care fie va sta în preajma sa, fie îl va consulta, va fi unul extrem de contagios. Organismul pacientului fiind vulnerabil, infecţia va avea consecinţe extrem de grave, mergând până la insuficienţă respiratorie acută. În a doua situaţie, interacţiunea pacientului infectat cu medicul/medicii infectaţi, va accentua încărcătura virală a pacientului respectiv, sporindu-i enorm riscul de agravare a bolii. Vorbim despre pacienţi foarte vulnerabili, cu afecţiuni preexistente severe, precum diabet, afecţiuni oncologice, boli respiratorii.

2. Un medic bolnav nu poate lucra eficient în nicio situaţie, cu atât mai puţin în situaţii critice, de maximă încărcătură somatică şi emoţională. În aceste condiţii nu ai cum să poţi consulta, opera, diagnostica, fără riscul de a greşi mai mult decât de obicei. Şi poţi greşi grav. De exemplu, în cazul unui chirurg, orice mişcare neconformă poate genera efecte ireparabile, ireversibile...

De ce există în lumea asta, dreptul la concediu de boală, dacă lucrurile nu stau aşa?

3. Există mai multe tipuri de virus SARS-CoV-19 (tulpini, cum le numesc specialiştii). Noi ştim de două: "S" şi "L". Dacă eşti infectat cu una dintre ele, nu înseamnă că nu te poţi infecta cu cealaltă. Ce sens are să creşti riscul, punând în contact un medic pozitiv, cu un pacient pozitiv?

4. Medicul român este şi el cetăţean cu drepturi depline. In plus, e şi cetăţean european. Are dreptul la sănătate şi la viaţă ca orice alt cetăţean şi nicio ordonanţă de urgenţă din lumea asta nu poate suspenda acest drept. Dacă dreptul la viaţă este un drept fundamental al omului, atunci acesta este negat atunci când cineva obligă un bolnav să muncească, determinându-i agravarea bolii, cu atât mai mult în cazul infecţiei cu Coronavirus. Riscul de deces este mult mai mare la personalul sanitar, conform cifrelor din statisticile mondiale.

5. Un medic mai puţin în luptă înseamnă un deficit enorm. Suntem 3 medici la mia de locuitori in România. Să scoţi din front acum medici prin măsuri iraţionale este de-a dreptul iresponsabil. Dacă medicul moare, urmare a faptului că organismul său nu a suportat dublul stress al bolii şi al muncii în condiţii de dezastru, cine răspunde? Cine va trata miile sale de pacienţi, anual?”, sunt argumentele medicilor.

Aceştia au prezentat şi câteva soluţii:

1. Înfiinţarea de urgenţă de spitale modulare, de campanie, cu circuite trasate de infectionişti şi epidemiologi ce vor putea trata în condiţii optime pacienţii cu CoVid-19. Avem suficiente locaţii ce pot fi transformate şi adaptate acum în România.

2. Rotirea personalului medical expus în permanenţă la contagiune. Turele trebuie sa aibă exact durata valabilităţii echipamentelor de protecţie, în niciun caz mai mult, căci atunci protecţia este doar de formă, fiind ineficientă. Ture de maxim 6-8 ore, deci!

3. Personalul corona-pozitiv va trebui să beneficieze de îngrijiri medicale şi de măsuri de izolare similare cu cele ale oricărui cetăţean. După negativare, oricare dintre noi poate merge în luptă. Dar numai după ce nu mai este pacient.

”Suntem medici şi ne asumăm riscurile acestei meserii oricand şi oriunde. Mai puţin unul: acela de a face rău pacienţilor noştri , îmbolnăvindu-i cu SARS-CoV-2! Acest risc şi-l vor asuma, în faţa istoriei şi a poporului român, doar cei ce vor decide să îi trimită pe medicii CoViD-pozitiv într-o luptă nici pe departe dreaptă”, au mai transmis medicii.

Scrisoarea este semnată de medicii Dr Livia Davidescu, Dr Manuela Predila, dr Alina Martau, Dr Bogdan Lazescu, Dr Albert Claudiu, dr Grigorescu Dan.

Medicii au cerut tuturor colegilor care se regăsesc în această gândire să semneze, postarea de pe Facebook strângând sute de comentarii ”Semnez”.

Întrebat, vineri, ce modificări vor fi atunci când în România vor fi peste 2.000 de cazuri diagnosticate, Nelu Tătaru a răspuns: “Aceste scenarii erau făcute şi ca proceduri şi ca protocoale de mult. Vom regândi, ca cei care sunt cu simptomatologie uşoară şi medie să fie trataţi acasă, sub supraveghere medicală, în mare parte şi de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale cu această simptomatologie uşoară, vor merge chiar în spitale şi vor îngriji bolnavii”.

duminică, 29 martie 20201359
Comentarii

01Escu(30 mar 09:08)
Prin ce spun medici au dreptate doar cand se intreaba cu ce sunt mai importanti pentru tara astia din inst.militarizate ale statului,politicieni si judecatori de astia au pensii speciale si miliari ies la pensie la 45--50 de ani si au dreptate,tot asa cum au dreptate sa se intrebe si angajati din productie care le platestesc putorilor drepturi speciale pt.ca vanzatoarele din magazine de exemplu sunt mai expuse boli decat politisti,armata,securisti,politicieni sau judecatori deci fara pensii specile si grupa1de munca cum au mineri din subteran,aia da grupa 1.
11Unul(30 mar 08:42)
1.Nu toti suntem infectionisti2.Cei din privat si-au inchis cabinetele si stau la adapost. med de familie, dau consultatii telefonice.3.Nu suntem medici militari. Noi iesim la pensie la 65 ani, cu o pensie mica. Militarii si medicii lor ies la 45-50 cu pensie speciala si cu drepturi speciale.4.Garzile suplimentare nu sunt considerate vechime.5desi unii avem spor de 75-100, nu suntem considerati ca lucram in grupe, tot la 65 ani iesim la pensie desi lucram in conditii deosebite si fortati la o norma jum-doua, adunand si garzile,8-9 nopti pe luna 6.unde pot face cerere de fara plata 1an?
11gigi(30 mar 08:16)
foarte bine,dar Nu luati nici salarii!nimic,nada! eu meg la munca,voi o frecati?si asa nu stiti nimic!
11ASADAR(30 mar 08:08)
Si cine vreti sa-i trateze ? Noi ? De ce nu ati urmat alte studii. Nu v-a obligat nimeni sa lucrati in spitale. Dar cei care au murit in razboaie ? S-au dus de buna voie pe campul de lupta ?
31Halal medici(30 mar 04:57)
Cetatenii infectai nu au drepreptul la viata ,mai prostavanilor cu facultate? Cata scoala aveti? 4 clase? Cum sa ganditi asa? In ultimii 30 de ani multi medici mai ales de la UPU au omort oameni.Voi nu salvati. voi omorati.Omorati oameni pe salarii mari.Daca ati fi in China ati fi impuscati pe stadion.Cum incitati voi si provocati in asemeea situatie. Prin comportamentul vostru si prin cele afirmate fa faceti cu mana vostra sa fiti urati si blestemati de oameni. Nu-ti convine lasa-te de meserie. Am vazut la televizor asistentele consulrta pacientii si medicii se ascund ca sobolanii.
15Nicu nu ai dreptate(29 mar 23:47)
Ei nu au pensii speciale si au drept de port arma. Nu toti medicii sunt specializati in tratamentul bolilor infectioase! CCR ar trebui sa-si puna punctul de vedere in regim de urgenta daca toti medicii pot interveni. Cum au facut cu completurile specializate pe coruptie de 3 judecatori declarate ilegale. Nu vrem dupa sa fie acuzati de omor calificat. In UK, in caz de deces al medicului pe "front" familia acestuia primeste salariul cuvenit pe urmatorii doi ani de zile - 24 luni, iar acolo au salarii frumusele. Restul e pur ... mioritic.
46nicu(29 mar 23:07)
Pai dragi medici... stara de urgenta e si o situatia de razboi.....asa ca si militarii care sunt platiti sa ne apere ar trebui sa plece in concediu
57Se pregateste altceva(29 mar 21:43)
Medicii stiu foarte bine despre ce este vorba in poveste si profita de prelucrarea media pentru odihna. Daca virusul sezonier ar fi asa periculos cum se vorbeste niciun doctor nu ar mai merge la lucru.
512Wrangler(29 mar 21:04)
Acesti oameni sunt dovada vie a faptului ca in aceasta tara mai traiesc oameni rationali.
415Nume(29 mar 20:23)
F corect! La suceava medicii au imprastiat virusul in tot spitalul, de la un singur pacient!
mai mult...Ultima oră
24 ian 00:00Ultima orăCoronavirus: Franţa a vaccinat un milion de persoane, anunţă premierul Jean Castex

Premierul francez Jean Castex a anunţat sâmbătă că un milion de persoane au fost vaccinate împotriva...62

24 ian 00:00Ultima orăA murit actriţa Oana Ştefănescu204
24 ian 00:00Ultima orăMinistrul Energiei este 'ușor nemulțumit' de noul ordin al ANRE: Vom vedea după ce vin facturile166
24 ian 00:00Ultima oră9 din 10 contacți ai unuia dintre pacienții infectați în România cu noua variantă de coronavirus sunt pozitivi

Nouă din 10 persoane testate - contacți ai unuia dintre pacienții confirmați în cursul zilei de vineri cu varianta...232

24 ian 00:00Ultima orăZiua Unirii Principatelor, sărbătorită fără Hora Unirii: toate evenimentele vor fi lipsite de participanți143
24 ian 00:00Ultima orăALERTĂ - Vlad Voiculescu: Redeschiderea școlilor este pusă în pericol294
23 ian 00:00Ultima orăProteste de amploare în București: Români nemulțumiți de pensii și salarii

...650

23 ian 22:45Ultima orăPolițiștii locali, razii la terasele constănțene510
23 ian 00:00Ultima orăUnirea Principatelor, sărbătorită la Constanța421
23 ian 00:01Ultima orăDSP Bacău, despre femeia decedată după vaccinul anti-COVID

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău anunţă, referitor la cazul femeii care a murit vineri, în aceeaşi zi...785

23 ian 00:00Ultima orăMAE anunță condiţii suplimentare pentru intrarea în Olanda. Test rapid, pe lângă cel PCR374
23 ian 00:00Ultima orăDouă femei, surprinse de o avalanșă în Munții Bucegi424
Vremea
9.6°9.6° - 10.2° duminică, 24 ianuarie 2021
ConstanțaUmiditate: 87%
Vânt: 10.4 m/s
Presiune: 1005 milibari

Loto
6/4926128124924
5/40422540921
joker41251383113
Horoscop
mai mult...SPSportRT
24 ian 00:00SportCupa Angliei: Manchester City s-a calificat în optimi, după ce a fost condusă de o echipă din liga a patra

Formaţia Manchester City s-a calificat, sâmbătă seară, în optimile de finală ale Cupei Angliei, după ce a trecut...124

24 ian 00:00SportLadislau Boloni, victorie în campionatul Greciei - Panathinaikos vs OFI Creta 2-0

Formaţia Panathinaikos, antrenată de Ladislau Boloni, a învins, sâmbătă seară, pe teren propriu, cu scorul de...110

24 ian 00:00SportLiderul AC Milan, învins categoric de Atalanta / Inter nu a profitat

Liderul AC Milan a fost învins categoric acasă, scor 3-0, de formația Atalanta Bergamo, într-un meci din etapa a...127

24 ian 00:00SportVictorie pentru Nice, formația antrenată de Adrian Ursea (1-0 vs Lens)

OGC Nice, echipa pregătită de Adrian Ursea, s-a impus pe terenul celor de la RC Lens, sâmbătă seară, scor 1-0,...107

Local
23 ian 18:34LocalSUPĂRARE mare în cartierul COMPOZITORI, din cauza MORMANELOR de GUNOI

În cartierul constănţean Compozitori, pe lângă problemele generate de lipsa asfaltului pe străzi şi a...1269

23 ian 23:03LocalCOVID-19: 101 de CAZURI NOI la Constanţa, 2.699 pe țară

Până vineri, 22 ianuarie a.c., pe teritoriul României, au fost confirmate 706.475 de cazuri de persoane infectate cu...1401

23 ian 10:55LocalMembrul unui GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT, PRINS la MEDGIDIA

1934

23 ian 23:05LocalViceprimarul municipiului București, Stelian Bujduveanu, în vizită la Constanța

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, și viceprimarul, Ionuț Rusu, au primit vineri, 22 ianuarie a.c.,...1265

23 ian 00:02LocalSLN: Peste 200 de navigatori, înregistrați în câteva ore în programul de vaccinare anti-COVID

Sindicatul Liber al Navigatorilor a inițiat demersul și împreună cu Asociația Națională a Agențiilor de Crewing...985

23 ian 23:03LocalConsilierii au aprobat înființarea societății Termoficare Constanța

Consiliul Local al Municipiului Constanţa a fost convocat în şedinţă extraordinară, vineri, 22 ianuarie 2021. Pe...2368

23 ian 23:04LocalINCIDENŢA cazurilor de COVID din municipiu a ajuns la 3,01

Incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus continuă să scadă. Potrivit datelor furnizate de către...1261

23 ian 23:04LocalIndivid, PERICOL PUBLIC din CONSTANȚA, săltat de oamenii legii!

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, la data de 21 ianuarie a.c., au identificat un bărbat,...2099

23 ian 23:04LocalCONSTANȚA: Pe șoferii BEȚI CRIȚĂ nici mașinile nu-i mai suportă și încearcă să se 'SINUCIDĂ'

1407

Politică
23 ian 02:33PoliticăVictor Negrescu: „Sistemul educaţional a fost tratat ca un element secundar de multe guvernări“

Vicepreşedintele Comisiei de Educaţie din Parlamentul European, Victor Negrescu, a declarat joi că sistemul...486

23 ian 00:00PoliticăMinistrul Aurescu pledează pentru o prezenţă economică americană cât mai consistentă în România

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut o discuţie online cu reprezentanţii conducerii Comitetului Evreiesc...463

23 ian 00:05PoliticăCiolacu: Avem în continuare o criză sanitară evidentă, nedepăşită şi necontrolată

719

Interviuri
15 ian 00:06InterviuriGeorge NICULESCU: ANRE nu a fost pregătită pentru LIBERALIZAREA pieței de ENERGIE! Video

1 ianuarie 2021 a adus cu sine liberalizarea completă a pieței de electricitate. Însă câți dintre consumatori...1864

12 ian 00:27InterviuriPrefectul COȘA: Întoarcerea la NORMALITATE este POSIBILĂ doar dacă ne VACCINĂM! Video

Noul an a venit cu speranţă şi încredere că vom trece cu bine peste această perioadă grea, însă reîntoarcerea...1847

19 dec 00:07InterviuriLiviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

4717

4 dec 00:21InterviuriLucian Lungoci: PSD va asigura MAJORITATE parlamentară pentru un Guvern PREGĂTIT. Video

Lucian Lungoci, președintele interimar al Organizației Municipale a PSD Constanța, este candidatul PSD pentru Camera...3865

4 dec 00:21InterviuriMircea Dobre, Pro România: PNL și PSD, un VIRUS mai PERICULOS decât COVID! Video

Mircea Dobre, candidat din partea Pro România la Camera Deputaților, a acordat un interviu ziarului Replica, în care...3397

4 dec 00:21InterviuriCristina Rizea: USR-PLUS va OBȚINE un scor BUN la parlamentare. Video

3332

Monden
23 ian 00:00MondenTotul despre Denise Rifai, prezentatoarea emisiunii 40 de întrebări de la Kanal D

Denise Rifai este una dintre cele mai apreciate apariții de pe micul ecran. Prezentatoarea TV s-a făcut remarcată...1130

23 ian 00:00MondenMarius Manole, critici la adresa TVR, după ce conducerea ar fi refuzat să îl plătească: „Mi-au spus că nu sunt bani“

Asta după ce, în luna noiembrie a anului trecut ar fi trebuit să înceapă filmările unei producții. Însă...525

23 ian 00:00MondenJennifer Lopez, surprinsă de paparazzi într-o postură indecentă

735

Mapamond
23 ian 00:00MapamondGermania: Un bărbat a murit după ce s-a reinfectat cu COVID-19

Un bărbat care s-a infectat a doua oară cu COVID-19 a murit în sudul Germaniei, au anunţat oficialii locali, acesta...496

23 ian 00:00MapamondCoronavirus: Suedia extinde o serie de restricţii până la 7 februarie

Guvernul suedez a decis joi prelungirea până la 7 februarie a restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii...441

23 ian 00:00MapamondGrecia: Noi manifestaţii ale studenţilor împotriva prezenţei poliţiei în universităţi

427

23 ian 00:00MapamondFrontex spune că nu a găsit dovezi în dosarul respingerii unor migranţi în Marea Egee

Consiliul de administraţie al Agenţiei Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex) a...452

23 ian 00:00MapamondPolonia primeşte medici din Europa de Est pentru a acoperi deficitul de angajaţi din sănătate

Polonia a acordat joi licenţe pentru cinci doctori din Belarus şi Ucraina în baza unei noi proceduri simplificate,...448

23 ian 00:00MapamondIsrael: Rata de reproducţie 'R', pentru prima dată sub 1 de la debutul vaccinării

462

Sănătate
23 ian 00:00SănătateDiabetul și răceala: ce măsuri trebuie să ia diabeticii când se îmbolnăvesc

Răcelile din timpul iernii - mai ales că, de multe ori, nu răcim o singură dată în sezonul rece, ci de mai multe...467

23 ian 01:00SănătatePudra kale: ce este, ce beneficii are și cum o poți consuma

Cred că până acum ai auzit o mulțime de lucruri minunate despre kale, unul dintre cele mai bune superalimente din...448

23 ian 00:00Sănătate15 ponturi care te ajută să slăbești fără cura de slăbire

529

23 ian 00:00SănătateStudiu: Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați scade riscul de boli oculare

O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și cu conținut mai mare de grăsimi sănătoase și de proteine...432

23 ian 00:00SănătateAlimente care cresc imunitatea la copii: ce e bine să mănânce în sezonul rece

În anotimpurile reci, cu toții devenim mai sensibili, inclusiv copiii, motiv pentru care e bine să ne pregătim din...455

23 ian 00:00SănătateCele mai comune efecte adverse ale tratamentului hepatitei C

Hepatită C este o afecțiune tratabilă și chiar vindecabilă. Întrucât hepatită C este o afecțiune care poate...421

23 ian 00:00Sănătate4 alimente pe care nu e bine să le consumi reîncălzite

E un obicei rămas, cum s-ar spune, din bătrâni, să gătim mai multă mâncare decât pentru o singură servire,...533

23 ian 00:00SănătateStudiu: Un dezechilibru la nivelul florei microbiene intestinale se află la originea Alzheimer

Un dezechilibru al microflorei intestinale este asociat cu dezvoltarea în creierul uman a plăcilor de amiloid,...433

23 ian 00:00SănătateDe ce este important un sistem endocrin echilibrat

425

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT