REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Medicul Mihai Craiu denunță mitul „ne trage curentul“. Ce crește imunitatea copiilor

Medicul Mihai Craiu denunță mitul „ne trage curentul“. Ce crește imunitatea copiilor

A.F. 3 februarie 2023 | 00:00 395

În acest moment există în circulație trei tipuri de infectii respiratorii, COVID-19, virusul gripal și virusul sincițial respirator (VSR).

Medicul Mihai Craiu denunta mitul „ne trage curentul“. Ce creste imunitatea copiilor

Medicul pediatru Mihai Craiu spune că nu trebuie să intrăm în panică. „Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să nu intrăm în panică, nu ajută la nimic, iar cei foarte mici simt toată această agitație a părinților și sunt sâcâiți”, a declarat pediatrul la Digi 24.

Un alt aspect pe care a ținut să îl puncteze medicul este cu privire la evoluția numărului de cazuri de infectare, despre care spune că sunt pe un platou.

În ceea ce privește gravitatea unei triple infecții pentru copii, pediatrul spune că „în principiu este cam la fel, că le ai pe toate trei sau numai unul. Diferențele foarte mari sunt de evoluție clinică și de potențial, de complicații, sunt date de abilitățile acelui organism“.

Mișcarea în aer liber, elementul-cheie al imunității

Pentru creșterea imunității copiilor sunt recomandate o multitudine de variante, de la alimentația bogată în fructe și legume, cu un conținut ridicat de vitamine, minerale și nutrienți, la ceaiuri sau siropuri de plante. Însă, „în niciun fel de studiu clinic, în niciun climat, pe nicio durată de timp, nu s-a observat scăderea numărului de zile de spitalizare sau de boală acută la un copil care primește versus care nu primește.

Elementul-miraculos care face diferența este mișcarea în aer liber pentru copilul de grădiniță, care chiar trebuie să se miște, și dacă trebuie să dăm ceva, există dovezi numai pentru vitaminele C și D, și date cu sfatul medicului, nu haotic sau că ni se pare că ar avea copilul un fel de deficit”, a mai spus pediatrul, citează stiripesurse.ro.

Mitul „tras de curent“, demontat

Totodată pediatrul a demontat mitul cunoscut de cea mai mare parte dintre români, părinți sau nu, cel privind răcitului pentru că „ne-a tras curentul“. Astfel, medicul a ținut să sublinieze importanța aerisirii sălilor de clase, o altă recomandare a celor două ministere, al Sănătății, respectiv al Educației.

„Ne îmbolnăvim de la virusuri, bacterii, paraziți, de la musafiri nedoriți în corpul nostru care intră prin căile aeriene. În cazul unei clase, care este cu ușile și ferestrele perfect închise, ca să nu ne tragă curentul, concentrația de particule mici care pot căra virusurile sau bacteriile pe care noi le scoate din căile aeriene, prin actul respirator normal, pe măsură ce avansăm în oră, după 10, 20, 50 de minute este din ce în ce mai mare. Probabilitatea de a lua o doză infectantă, de orice fel de musafir nedorit, este cu atât mai mare cu cât durează mai multe ore de geam închis“, a mai spus medicul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218