REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Medicul pediatru Cristina Mihai: „Mamele supraponderale au tendința să le dea copiilor porții mai mari și cu un conținut mare de grăsimi”

Medicul pediatru Cristina Mihai: „Mamele supraponderale au tendința să le dea copiilor porții mai mari și cu un conținut mare de grăsimi”

Replica API 18 octombrie 2018 | 00:10 4067

Obișnuiți să luați masa în oraș în mod frecvent? Medicii atrag atenția că alimentele servite „în afara” casei au un aport caloric ridicat și, prin urmare, și riscul de obezitate este mai mare. De asemenea, conf. univ. dr. Cristina Maria Mihai, medic șef al Secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța atrage atenția că părinții supraponderali au tendința să ofere copiilor porții mai mari și cu un conținut mai mare de grăsimi.

Obezitatea a devenit, în ultimii ani, una dintre cele mai frecvente boli de nutriție din lume. Specialiștii chiar pun problema unei pandemii, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății apreciază că există 250 de milioane de persoane cu obezitate în lume, dintre care 22 de milioane sunt copii cu vârste mai mici de cinci ani.

Stilul de viață contribuie semnificativ la instalarea obezității. De exemplu, o mare contribuție o au ieșirile în oraș. Servirea meselor în oraș, mai ales când este vorba despre alimente de tip fast-food, poate duce la exces caloric și la creșterea riscului de obezitate, de vină fiind porțiile mari și densitatea calorică ridicată. Astfel, hamburgerii au între 398 kcal - 486 kcal, cartofi prăjiţi 188 kcal - 256 kcal, snacksuri sărate: 132 kcal - 225 kcal, băuturi carbogazoase 144 kcal - 195 kcal.

Specialiștii susțin că dezechilibrul energetic poate fi reprezentat de un exces de numai 30 kcal pe zi, corespunzătoare unui sfert de doză de suc carbogazos, câtorva cartofi prajiţi sau unei jumătăţi de prajitură . Un surplus de 50 kcal/zi poate duce la creşterea greutăţii cu 1kg/lună.

Aflate la îndemâna tuturor, băuturile carbogazoane și sucurile au un impact devastator asupra organismului. O sticlă de 500ml de suc carbogazos conţine până la 13-15 linguriţe de zahăr, echivalentul a 240 kcal. Chiar şi sucul natural de fructe, considerat adesea o variantă sănătoasă, conţine în realitate aproape aceeaşi cantitate de zahăr. De exemplu în 220ml suc de portocale se găsesc aproximativ 10 linguriţe de zahăr, echivalentul a 25 grame de fructoză, a afirmat conf. univ. dr. Cristina-Maria Mihai, medic șef Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Constanța.

„Fructoza are asupra ficatului acelaşi efect ca şi consumul de alcool, determinând acumularea de grăsime în celulele hepatice, producând ceea ce se numeşte ficat gras non-alcoolic, întâlnit mai frecvent la vârsta pediatrică iar potrivit studiilor efectuate de Asociaţia Americană de Epidemiologie, Prevenţie/Nutriţie, Activitate fizică şi Metabolism în 2013, băuturile şi alimentele dulci cu un conţinut ridicat de fructoză sunt răspunzătoare de 183.000 decese pe an”, a declarat dr. Cristina-Maria Mihai.

Mai mult, medicul constănțean atrage atenția asupra rolului părinților în prevenirea obezității copiilor. „Mamele supraponderale au tendința să ofere copiilor porții mai mari și cu un conținut mai mare de grăsimi”, a adăugat dr. Cristina Maria Mihai.

Pediatrul îi îndeamnă pe părinți să evite utilizarea dulciurilor drept recompensă, să promoveze și să opteze pentru mese sănătoase bazate pe fructe proaspete, iaurturi simple, nuci şi în general a alimentelor bogate în fibre şi apă şi sărace în grăsimi şi zahăr, să nu sară niciodată peste micul dejun, acest obicei contribuind la însuşirea unei discipline alimentare și să încurajeze consumul adecvat de apă

În concluzie, potrivit medicului Cristina-Maria Mihai, promovarea susţinută a unei alimentaţii sănătoase şi a unei discipline alimentare, fără excese si cu o conştientizare a ceea ce se mănâncă şi în aceeaşi măsură a ceea ce se consumă, poate contribui la un management bun al obezităţii la copil, limitând rata expasiunii acestei epidemii.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
"Nic" sigur esti o mamica supraponderala ... Are dreptate ... statisticile arata ca 80% din mamicile grase .. indoapa copii dupa care i mananca
2
1
Mi se pare jignitor din partea unui medic sa afirme acest lucru, nu doar mamicile supraponderale au tendinta de a da copiilor portii mari de mancare, in general asa procedam noi mamicile cu copiii si nu are legatura cu greautatea noastra. Urata comparatie.
3
4
Un doctor minunat!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218