REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Medicul psihiatru care a refuzat să facă manevre cu fostul şef al Poliţiei Hârşova ELIBERA REŢETE pe numele MORŢILOR

Medicul psihiatru care a refuzat să facă manevre cu fostul şef al Poliţiei Hârşova ELIBERA REŢETE pe numele MORŢILOR

Replica API 22 iulie 2016 | 00:09 339

Nu mai are voie să profeseze

Nu mai are voie să profeseze

Diana Lilia Bandrabur este un nume cunoscut în lumea medicilor psihiatri, numele ei fiind vehiculat încă din 2011 ca fiind implicat în emiterea reţelor false. Ulterior a izbucnit un nou scandal, ea apărând ca parte vătămată într-un dosar în care fostul şef al Poliţiei Hârşova era acuzat de infracţiuni de corupţie. Acum, iată că medicul psihiatru nu mai are voie să-şi practice meseria, fiind pusă sub control judiciar într-un mega-dosar instrumentat de poliţiştii de investigare a criminalităţii economice şi procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Bandrabur este acuzată că ar fi eliberat 136 de reţete medicale false, cauzând astfel un prejudiciu de 124.000 de lei.

Faţă de medicul Diana Lilia Bandrabur a fost dispusă interdicţia de a fi medic psihiatru într-o unitate spitalicească de stat, totodată fiind instituite măsuri asiguratorii cu privire la 2 imobile si la conturile bancare ale acestuia. Mai exact, în perioada 19 - 20 iulie a.c., poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române, împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au efectuat acte de urmărire penală faţă de un medic psihiatru, din Constanţa. Activităţile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări faţă de cel în cauză cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, abuz în serviciu, luare de mită şi dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, fals intellectual şi uz de fals. În fapt, medicul este bănuit că, în perioada 2008-2012, ar fi eliberat peste 136 de reţete medicale, compensate integral, pe numele mai multor persoane care în realitate nu beneficiau de aceste servicii medicale, nefiind luate în evidenţele medicului, lucru relatat de „Replica” încă de la acea dată.

Rețete eliberate pe numele unor persoane... DECEDATE!

Astfel, din cercetări a reieșit că persoanele respective nu sufereau de afecțiuni psihice sau erau decedate chiar și cu 10 ani înainte de eliberarea prescripției pe numele lor. După emiterea prescripțiilor respective, acestea au fost înmânate reprezentanților farmaciilor de pe raza județului Constanța, cu care medicul colabora, direct sau prin intermediul altor persoane. Reprezentanții farmaciilor au înaintat, ulterior, prescripțiile medicale nelegal întocmite la C.J.A.S. Constanța, alături de documentația aferentă, solicitând decontarea acestora. Prejudiciul cauzat ca urmare a decontării acestor rețete este de peste 124.000 de lei. În urma activităților efectuate, la data de 20 iulie a.c., a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de medicul psihiatru și s-a dispus măsura controlului judiciar față de acesta, cu interdicția de a fi medic psihiatru într-o unitate spitalicească de stat. Totodată s-au luat măsuri asiguratorii cu privire la 2 imobile și la conturile bancare ale acestuia.

Chiar dacă elibera rețete false, pe unii îi mai refuza! Printre ei a fost și fostul șef al Poliției Hârșova

În luna iunie a anului 2012, potrivit anchetatorilor, inculpatul Ion Nicu, în calitatea de comisar şef de poliţie, a constrâns o persoană, medic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (Diana Lilia Bandrabur), să întocmească reţete pentru medicamente compensate de la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate pe care să le trimită farmaciilor aparţinând SC Venita Lau & Mar SRL (aparținând unor apropiați ai inculpatului), urmând ca acestea să nu elibereze efectiv medicamentele, dar să deconteze reţetele de la buget. În baza unei înţelegeri, inculpatul urma să îşi însuşească o parte din sumele de bani obţinute de societatea comercială prin această modalitate. În luna martie a anului 2013, inculpatul Ion Nicu, comisar şef de poliţie, a angajat un avocat care a efectuat demersurile necesare înfiinţării SC Nikos Pharm Distribution SRL, căruia i-a plătit onorariul pentru munca depusă, a depus capitalul social al societăţii, a achitat taxele necesare înfiinţării, a încheiat mai multe acte juridice în numele firmei, iar ulterior a depus declaraţii la organele fiscale, toate cu scopul de a efectua activităţi lucrative prin intermediul societăţii arătate. La data de 7 mai 2013, inculpatul Ion Nicu a declarat, în mod mincinos, în cuprinsul declaraţiei de interese date în condiţiile legii, că nu este asociat sau administrator la vreo societate comercială, deşi întrunea ambele calităţi în cadrul SC Nikos Pharm Distribution SRL. De asemenea, precizăm că anul acesta au fost percheziții de amploare la cabinetele unor medici cercetați pentru fapte de corupție, dar și la Spitalul de Psihiatrie Palazu Mare. Este vorba despre cadre medicale acuzate de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale. De asemenea, medicii ar fi derulat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale, fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei. La București s-au făcut verificări la Spitalul Militar Central și Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia, iar la Constanța la Secția de Psihiatrie de la Palazu Mare.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102